Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Aktuel. Der er nærmest altid garanti for at møde den svenske forfatter og journalist Jan Guillou. Årets bogmesse er ingen undtagelse.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Aktuel. Der er nærmest altid garanti for at møde den svenske forfatter og journalist Jan Guillou. Årets bogmesse er ingen undtagelse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Dem kan du møde på Bogforum

Den store bogmesse byder på stjerner, berømtheder og ombejlede debutanter.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de gode ting ved årets bogmesse er, at man aldrig helt ved, hvad man møder.

Jo, selvfølgelig er man helt klar over, at man over tre dage kan møde de fleste af de forfattere, som i årets løb har udgivet bøger, men hvad der sker, fra debutantprisen er uddelt, og til Johannes Møllehave traditionen tro er blandt de allersidste optrædende om søndagen, aner man ikke. Det er jo, trods alt, forfattere, vi har med at gøre.

Følsomme sjæle, som på skrift har åbnet til sjælens inderste, og hvem ved, hvad der så kan ske?

Anmelderhøvl Tag nu årene, da salig F.P. Jac stadig deltog. Selv om han stod i programmet, var man aldrig h-e-l-t sikker på, om han nu dukkede op til tiden, men til gengæld var man fuldstændig sikker på, at arrangementet med den rødnæsede digter blev både underholdende og fuldstændig uforudsigeligt.

Ja, mindeværdigt kan man vel næsten sige i dag, hvor der er længere mellem de spektakulære hændelser på den stadig mere professionaliserede publikumsmesse.

Hvornår har man senest hørt om begivenheder, som dengang Morten Sabroe under et arrangement i Forum skældte digteren Lars Bukdahl ud og forviste ham til tilskuerrækkerne og gennemførte arrangementet som enetale?

Sabroe deltager også i dette års BogForum i Bella, hvor han skal fortælle om sin roman ’Os’, men måske er der større udsigt til, at der bliver gang i den i en samtale mellem de to romandebutanter Martin Kongstad og Henrik Dahl.

Den ene har skrevet om parforholdets undergang i ’Fryser jeg’, og den anden har skrevet om forstadsfamiliens livsstilsopgør i ’NT’. Måske bliver der diskuteret andet end mande- og kvinderoller i de to forfatteres samtale.

I hvert fald skulle muligheden være til stede, eftersom Dahls roman ved udgivelsen fik så mange anmelderhøvl, at modtagelsen i sig selv gav anledning til en diskussion blandt en række erfarne dagbladsanmeldere, og den ellers diskussionsvante Dahl har i den anledning holdt en bemærkelsesværdig lav profil.

På BogForum får han chancen for at sende bolden tilbage.


Forfattere på tilbud
Andre steder på bogmessen synes underholdningsværdien dog at være nogenlunde sikker.

Det kunne eksempelvis være en samtale mellem forfatteren Ib Michael og fysikeren Holger Bech Nielsen, som to gange på messen skal tale om den uforklarlige hændelse, der ryddede et kæmpeareal i Sibirien i 1908.

Var det noget fra en meteorhale, en mørkestofperle, der eksploderede? Man skal bare tænke på Holger Bech Nielsens stemmeføring, så begynder smilet langsomt at brede sig, ikke sandt? Det bliver et tilløbsstykke.

I Bella Center bliver det også muligt at forme sin helt egen event. Det lille forlag Byens Forlag, som ofte dyrker forlagsaktivismen, har i år forfattere på tilbud. For 199 kr. kan læserne få en halv time i selskab med en af forlagets forfattere.

Det bliver så op til køberen, om forfatteren skal læse op, eller om læser og forfatter skal gå en tur, eller om de under private former skal tage en snak om forfatterens nye bog.

Når den halve time er gået, kan læseren beholde bogen. Forlaget vil dog gerne have forfatteren retur. På forlagets balkort står blandt andre Thomas Aagaard Skovmand, Dorthe Annette Hansen og Jacob Wendt Jensen.

Favoritten til årets debutant
Bogforum åbner for alvor kl. 10.30 fredag, hvor det i år er populære Kim Leine, der skal holde en lille morgenprædiken om, hvordan det står til i bøgernes verden. Personligt har han jo brugt det seneste år til at høste de fleste af de priser, der har været til rådighed.

Onsdag aften kom den helt store triumf, da han i Oslo modtog Nordisk Råds Litteraturpris for ’Profeterne i Evighedsfjorden’. Det vil selvfølgelig også blive nævnt på BogForum, men efter åbningen vil en helt anden forfatter komme i fokus.

Et af de første punkter i messeprogrammet er nemlig, at man kårer årets debutant, og det er længe siden, feltet har haft en så stor favorit som i år. Finalefeltet er på fem forfattere, men hvem tør gætte på andre vindere end Yahya Hassan, årets sensation i dansk litteratur?

Forleden kunne man på tv se en af digterens debutantkonkurrenter heppe på ham i et tv-program. Maren Uthaug, som selv er blevet flot modtaget for sin roman 'Og sådan blev det', var ret vild med Yahya Hassan, hvis bog i skrivende stund er trykt i 25.000 eksemplarer. En debutbog. Digte.

Samtidig med offentliggørelsen af årets debutant går to meget erfarne mænd sammen på scenen ude på messen. Den ene er professor Ove Korsgaard. Den anden er forfatteren Jens Smærup Sørensen.

De er begge vokset op ved Limfjorden, og begge har oplevet, hvordan verden har ændret sig i deres levetid. Smærup skrev om det i romanen ’Mærkedage’, og nu har Korsgaard med udgangspunkt i sin egen familiehistorie sat sig for at skildre, hvordan Danmark har ændret sig radikalt gennem de seneste 150 år. Det fortæller han om i erindringsbogen ’Solskin for det sorte muld’.


Massiv familiekrønike
Netop erindringerne er en af årets populære genrer hos skribenterne.

Sprogeksperten Jørn Lund har skrevet sine erindringsessay ’Sket’, Jacob Ludvigsen har allerede fået udgivet bogen ’Hobbit i habit’, og der er desuden erindringsbøger fra Mogens Wenzel Andreasen, Pernille Højmark, Karen Thisted, Thomas Bredsdorff, Kathrine Lilleør og Flemming Christian Nielsen.

Sidstnævnte har givet sin bog titlen ’Så er der vel ikke mere?’, men det er der formentlig fra nogle af årets forfattere. I hvert fald kommer Lone Kühlmann med bogen ’I medgang og modgang’, og selv om bogen er på 265 sider, når hun ikke længere frem i tiden end 1967.

Mange af de mere etablerede forfattere på bogmessen kan også opleves i årets løb rundt om i landet, men selvfølgelig er det ikke på andre tidspunkter muligt at overflyve en hel bogsæson i løbet af en dag eller to.

En af de meget etablerede er højproduktive Maria Helleberg, som på bogmessen er aktuel med flere titler. Både romanen 'Kongens kvinder' og fagbogen om 'Kvinder der forandrede Danmark'.

Produktiv kan man også roligt kalde Katrine Marie Guldager. Hun skriver for både børn og voksne, og hun udvider hele tiden sin familiekrønike fra Køge, som med 'Den ny tid' er nået til The Summer of Love, og for nylig i radioen var forfatteren åben for, at serien måske kunne blive på otte, ja, endda hele tolv bind, før hun har skrevet sig ud.

Guldager er en af de forfattere, som har været kritisk over for omkostningerne ved ungdomsoprøret. Her tilhører Anne Lise Marstrand Jørgensen groft sagt den anden fløj. Hun taler derimod positivt om de frigørende 1970'ere, som hun beskriver i romanen 'Hvis sandheden skal frem'.

De nye stærke
I det hele taget er bogmessen et godt sted at følge den langsomme, men glidende bevægelse, der konstant foregår i litteraturen. Nye navne maser sig på. Nogle bevæger sig fra at være lovende til at tilhøre de mere etablerede, og inden der er gået mange år, bliver de selv navne, som de nye tager pejling efter.

Kaspar Colling Nielsen, Anne Cathrine Riebnitzsky, Martin Kongstad, Bjørn Rasmussen, Morten Brask og Olga Ravn er, så forskellige de end er, i voksefasen.

Andre forfattere har måske været med så længe, at de begynder at overveje, om sporet bare skal følges, eller om der skal brydes nye stier.

Eksempelvis har Christian Mørk efter eget udsagn lagt genreromanerne bag sig og prøver sig derfor af med en historisk roman om danske medløbere, der samarbejdede med tyskerne før og under krigen.

Adskillige forfattere har dog på ingen måde sagt farvel til genreromanen. Det gælder mange af krimi- og spændingsforfatterne, og det er rigtig mange læsere glade for.

Mange af dem møder op på BogForum med nye titler. Leif Davidsen, Elsebeth Egholm, Sissel-Jo Gazan, A.J. Kazinski, Jesper Stein, Anna Grue, Morten Hesseldahl, Michael Katz Krefeld, Helle Vincentz, Sara Blædel, Steffen Jacobsen og makkerparret Friis/Kaaberbøl.

Og fra udlandet får de selskab af norske Gunnar Staalesen, svenske Arne Dahl og amerikanske Karin Slaughter for nu bare at nævne nogle af de mange populære navne, for bogmessen er en af de lejligheder, hvor man som læser har mulighed for at komme tæt på nogle af de udenlandske forfattere.


Stærke skandinaver
Ja ja, selvfølgelig er Jan Guillou til stede. Ikke med en krimi, men et nyt afsnit i sin århundredserie. Har der mon overhovedet været bogmesser, hvor han ikke var bogaktuel?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men han er langtfra eneste fra udlandet. Fra Sverige kommer også Frederik Sjöberg (ham med ’Fluefælden’) og årets helt store bestsellerfænomen Fredrik Bachmann, som har udgivet den tragikomiske bog om ’En mand der hedder Ove’.

I hjemlandet har han solgt flere hundrede tusinde eksemplarer. Bachmann er sæsonens overraskelse, som Jonas Jonasson var det for få år siden med ’Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt’.

Svenskerne har det i det hele taget med at overraske med disse bøger om skæve eksistenser, det går ad helvede til, men på en meget underholdende måde. Mikael Niemi brød igennem i genren med romanen ’Populærmusik fra Vittula’, og i år gæster han bogmessen i anledning af sin roman ’Faldvand’, som også foregår langt, langt oppe i det nordligste Sverige.

Nordmændene er som vanligt stærkt repræsenteret. Danske seere har lige kunnet følge filmatiseringen af Lars Saabye Christensens roman ’Halvbroren’, og på messen i Bella Center kan de høre ham fortælle om sin nye roman ’Blink’.

Blandt de øvrige nordmænd er Jostein Gaarder og Tomas Espedal. Sidstnævnte fik nærmest stående ovationer fra anmelderne for sin seneste udgivelse på dansk, ’Biografi, dagbog, breve’. Fra Norge kommer også Helene Uri, Trude Marstein og Erlend Loe.

Fra Island kommer blandt andre Hallgrimur Helgason, som også var en af årets nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ’Kvinden ved 1000 grader’. Helgasons landsmand Einar Mar Gudmundsson har allerede vundet den prestigefyldte nordiske pris, og han er netop nu aktuel med sin første roman i fem år. ’Islandske konger’ hedder denne gavtyveroman.

Fra Island kommer i øvrigt også Jon Kalman Stefansson og Kristin Marja Baldursdottir.


Kierkegaard tilbage
Forfatterne fra de nordiske lande er den gruppe udlændinge, der fylder mest på bogmessen, men der kommer også andre.

I år er det eksempelvis Clemens Meyer, der er aktuel med sine dystre noveller, og Timur Vermes, som har fået kolossal opmærksomhed og succes med sin roman ’Han er tilbage’, hvor han lader Adolf Hitler dumpe ned i nutidens Tyskland.

Fra den engelsktalende del af verden kommer blandt andre thrillerforfatteren Liz Jensen og krimiforfatteren Chris Carter. Desuden kommer David Nicholls, som mange danskere nok vil kende som forfatteren, der skrev romanen bag filmen ’Samme dag næste år’, som danske Lone Scherfig instruerede.

Er man interesseret i tv-serier, vil man måske også synes, det er interessant, at manden bag ’House of Cards’, Michael Dobbs kommer og fortæller om, hvordan han har skrevet sin roman om til den danske udgave.

For folk med hang til det filosofiske bliver der på årets bogmesse mulighed for at få præsenteret flere forskellige synsvinkler på Søren Kierkegaard. Den verdensberømte dansker er ikke ligefrem et tema, men han når da ind på BogForums hovedscene en enkelt gang i løbet af de tre dage.

Her taler Joakim Garff og Sørine Gotfredsen med højskoleforstander Jørgen Carlsen om tænkeren, som fejrer 200-års jubilæum i år. Garff har i år fået udgivet bogen ’Regines gåde’, mens Gotfredsen har fået udgivet bogen om, hvordan det er ’At leve med Kierkegaard’.

Hvis ikke dette er nok til at opfylde ens behov for Kierkegaard, optræder både Stig Dalager og Peter Tudvad i løbet af messen. Begge har i år fået udgivet romaner om Kierkegaard.

Den store flugt
Man kan selvfølgelig også stige ned fra de åndelige højder og plante fødderne i den solide muld.

BogForum er jo ikke kun en parade af blockbuster-romaner og storsælgende biografier. Det handler også om litterære enmandshære, der forsøger at plante et flag i den danske virkelighed. En af dem er filosoffen og debattøren Lene Andersen, som stiller op og fortæller om sin vision om Danmark i 2030.

En anden er Andrea Hejlskov, som stiller sig op og fortæller om, hvordan hun synes, verden ser ud lige nu. Sammen med sin familie solgte hun nærmest alt og flyttede langt ud i den svenske skov i Värmland. Familien syntes hele tiden, den løb med tungen ud af halsen, og selv om de arbejdede som svin, løste det ikke problemerne. De havde hverken penge eller tid nok.

Til gengæld havde de nok af dårlig samvittighed over, hvordan de levede deres liv. Efter at have samlet penge sammen gennem crowdfunding på nettet har Andrea Hejlskov nu udgivet en bog om familiens projekt og hvordan de første to år er forløbet langt ude i den mørke skov, hvor man aldrig helt kan være sikker på, om mobilsignalet når igennem. ’Og den store flugt’ hedder bogen.

Celebs

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men nu skal vi jo heller ikke gøre BogForum mere seriøst, end arrangementet kan bære.

Bogmessen har også et stort element af underholdning i sig, og til det hører selvfølgelig folk, som danskerne kender fra især tv. Og de kommer i rigt mål.

Anders Lund Madsen kommer og fortæller om, hvordan han med lidt hjælp forvandlede sig fra en begyndende fedling til lidt mere normale proportioner igen. Mette Blomsterberg vil udbrede sig om de søde sager, og de allestedsnærværende Price og Price vil med garanti tale om det, de altid taler om.

Kendisfrisøren Dennis Knudsen har allerede optrådt på alle kanalernes magasinflader om sin selvbiografiske bog, hvor han blandt andet taler om sit (købe)sexliv.

Christiane Schaumburg-Müller vil tale om sin beauty-bog, Anne Dorthe Tanderup om sund livsstil, Timm Vladimir om mad, Jes Dorph-Petersen om sig selv, Ritt Bjerregaard om bær og Freddy Wulff om sit ualmindelige liv i de år, han rejste verden rundt for Ugens Rapport.

Det hele er nu dokumenteret i aktuelle udgivelser, for i dag er ingen rigtig kendt, før det står i en god, gammeldags bog.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden