Tweeting. Jennifer Egan bruger sjældent selv Twitter, men er fascineret af de skrivemæssige udfordringer, som mediet giver hende som forfatter.
Foto: HENNY RAY ABRAMS (arkiv)/AP

Tweeting. Jennifer Egan bruger sjældent selv Twitter, men er fascineret af de skrivemæssige udfordringer, som mediet giver hende som forfatter.

Bøger

Politiken giver gratis adgang til Pulitzer-vinders Twitter-roman

Amerikanske Jennifer Egans roman udkommer på 140 tegn ad gangen.

Bøger

Bestsellerforfatteren Jennifer Egan lancerede sidste år lidt af et nyskabende litterært projekt, da hendes roman 'Black Box' udkom på det amerikanske medie The New Yorkers Twitterprofil.

I løbet af godt 500 tweets, blev historien med et minuts mellemrum udfoldet for brugerne, der fulgte med på Twitter.

Og i anledningen af at romanen nu er udkommet på dansk i bogform, har Politiken fået en ekslusiv mulighed for at publicere 'Sort Box', som den hedder på dansk, på avisens egen Twitter-profil @Politiken.

I morgen udkommer første kapitel, og herefter bliver der lagt et nyt kapitel på Twitter hver dag.

'Sort Box' er skrevet specifikt til Twitter og er derfor meget anderledes opbygget, end læseheste er vant til. Historien handler om en kvindelig spion, der er på opgave et sted i Middelhavet. Her er hendes pæne ydre det skrappeste våben, der skal få hende tættere på den mand, hun har fået til opgave at udslette.

Skrevet i hånden Da Jennifer Egan gennem et år skrev historien, foregik det langt fra Twitter, for hun skriver alle sine værker i hånden, og fandt derfor en blyant og lille notesbog frem.

Her tegnede hun rektankler, som minder om Twitters skrivefunktion, og det sendte hende ud i en længere proces, hvor hun måtte skrive om, strege ud og bygge sætningerne op på en ny måde for at få dem til at passe til de 140 tegn, man maksimum må skrive på Twitter ad gangen.

»Jeg skrev, som jeg plejer, og jeg vidste ikke, om bidderne overhovedet var 140 anslag eller ej, men tænkte, de var tæt på. Jeg målte dem først senere, fordi jeg gerne ville have et flow i gang. Så selvfølgelig måtte jeg fifle lidt med længden og karaktererne, så de passede, men det var aldrig en udfordring, fordi historiens natur er skrevet med Twitter in mente«, siger hun i et interview med Politiken.

»Jeg ved, at det ikke kommer til at fungere for alle. Man kan ikke gøre noget skørt og anderledes og forvente skulderklap fra alle«, siger hun til spørgsmålet om, hvad de danske læsere kan forvente sig af publiceringen på Twitter.

'Sort boks' er kaldt underholdende og moralsk udfordrende af The Sunday Times, mens The Independent i sin anmeldelse skrev, at historien er »et æggende prosadigt: kadencen er lige så inciterende som indholdet. Det er den slags ting, der skriger på - og fortjener - at blive udgivet i trykt form af høj kvalitet«.

Frisk forfatter

Romanen strækker sig over 47 kapitler, og Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen er spændt på at se, hvor mange læsere, der dag efter dag vil følge med, når historien udvikler sig på Twitter.

»Vi aner ikke, hvor mange der vil følge hende, og hvordan de vil vurdere læseoplevelsen, når bogens kapitler dumper ned på mobilen eller tableten, men vi er hoppet med på legen, fordi det netop gælder om at høste nye erfaringer i en tid, hvor læsning finder sted på stadigt flere måder og platforme«, siger han.

»Jennifer Egan er en frisk forfatter. Med ’Tæskeholdet’ bragede hun igennem med en sjov, velskrevet og grafisk spændende og utraditionel roman fuld af sjove skemaer og den slags. Hendes brug af Twitter er også en gimmick, der skaber opmærksomhed om hende. For Politiken er det spændende pludselig at kunne lege med, når en forfatter kaster sig ud i noget nyt. Fremtidens digitale avis skal kunne en hel masse. Egan hjælper os med at finde ud af, hvilken rolle Twitter bør spille i den forbindelse. Måske Politikens daglige leder skal twittes til folks mobiler, måske sammen med seneste nyt fra peristaltiker Verner Delleholm fra Vanløse fra At Tænke Sig?«, lyder det fra litteraturredaktøren.

KRONIK

Selv kalder Egan bogen for et ekperiment, som hun ikke er så sikker på, hun vil prøve igen.

»Det er utrolig sjovt at skrive en historie, der kun kan blive fortalt gennem en særlig struktur. Jeg har ikke noget imod, hvis folk ser mig som Twitter-forfatteren, men jeg håber så ikke, at de forventer, at jeg følger op«.

I morgendagens sektion af Bøger kan du læse hele interviewet med forfatteren, og bogen bliver også anmeldt af Politikens Kim Skotte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce