Bøger. Flere blandt publikum ved Yahya Hassans besøg på skole i Odense havde medbragt den populære digtsamling.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Bøger. Flere blandt publikum ved Yahya Hassans besøg på skole i Odense havde medbragt den populære digtsamling.

Bøger

Rapport fra Vollsmose: Skarpskytter på taget og verbale hug i gymnastiksalen

Under ekstreme sikkerhedsforhold læste Yahya Hassan op - og gav svar på tiltale.

Bøger

Ved indgangen til gymnastiksalen i H.C. Andersen Skolen hænger en collage på væggen. Den er lavet af to elever på skolen, Waed og Sabrina. I collagen har de tegnet en række mennesker, der i talebobler udtaler sig om børns rettigheder.

»Børn har ret til sin egen mening, og den skal respekteres«, står der i en af taleboblerne.

Og lige netop det, at man har ret til sin mening, og at andre skal respektere den, er det, der bliver diskuteret inde i gymnastiksalen på skolen i Vollsmose, hvor 225 publikummer - af dem 26 mediefolk - står ansigt til ansigt med Yahya Hassan, den 18-årige digter, som er i centrum for al virakken.

Gæsterne filmes
Et par timer forinden er publikum blevet gennet ind på skolen i den odenseanske bydel af bevæbnede PET-folk.

Efter først at være gået gennem en afspærring 100 meter foran skolen har publikummerne skulle vise legitimation, er blevet kropsvisiteret og tjekket igennem med metaldetektorer, mens bombehunde har snuset til de fremmødtes tasker.

En politimand har desuden optaget alle gæster, der ankom, med et handycam.

Sikkerhedsforanstaltningerne i Vollsmose denne dag er i det hele taget et statsmandsbesøg værdigt. Siden klokken 10 tirsdag formiddag har et flyveforbud i en radius af fem kilometer fra H.C. Andersen Skolen og to kilometer op i luften været effektueret.

Et par af de udvalgte journalister, der op til Yahya Hassans besøg er blevet lukket ind i den på det tidspunkt tomme gymnastiksal, brokker sig over, at sikkerhedsforholdene er så ekstreme.

»Der er skarpskytter oppe på taget af skolen, har jeg hørt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende«, siger en af dem. En ung kvindelig fotograf i gruppen er da også millimeter fra at blive smidt ud, da hun ikke overholder de udstukne retningslinjer om, at man ikke må tage billeder af PET-agenterne.

Yahya: Jeg er stadig den samme
Da Yahya Hassan lettere forsinket træder ind i gymnastiksalen kort efter klokken 19 er han mandsopdækket af politifolk. Fire af dem sætter sig på forreste række. Resten tager plads rundt omkring i lokalet, mens de har et øje på den mindste bevægelse blandt publikummerne.

Første del af seancen er et interview på den interimistiske scene, hvor Yahya Hassan svarer på spørgsmål fra ordstyreren, Politikens debatredaktør Tarek Omar.

Denne spørger Yahya Hassan om det har ændret hans liv, at han har fået så meget opmærksomhed med sin digtsamling, der nu er trykt i 57.000 eksemplarer.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Min yndlingsskjorte er stadig den samme. Jeg kan stadig lide junkfood. Men mit forhold til omverdenen har ikke ændret sig. Jeg har jo altid været her«, siger digteren, hvilket får publikum til at grine.

Publikum bryder også ud i latter, da Yahya Hassan siger:

»Jeg går ind for halalslagtning, men jeg går ikke så meget ind for stening«.

Fik selv politiet til at grine
Men under overfladen ulmer vreden, både blandt den unge digter selv og blandt spørgerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enkelte giver udtryk for, at de er kede af de ting, Yahya Hassan skriver om islam og forholdene i ghettoerne i sin digtsamling.

Digteren forsvarer sig igen og igen med, at han mener, at hans digte taler for sig selv, og at han ikke kan gøre hverken fra eller til i forhold til læsernes fortolkninger. Han afbryder også flere gange spørgerne midt i deres spørgsmål. Høflighed er ikke det, der præger Yahya Hassan mest.

En mand blandt publikum tager mikrofonen og fortæller, at han er i gang med at lave en opgave på sit arbejde om digtsamlingen og spørger derfor Yahya Hassan hvad han må titulere ham som; oprører eller vred ung mand?

»Jeg er sgu da ligeglad. Du må kalde mig, hvad du vil. Det må du selv tage ansvar for«, svarer digteren tørt.

Da han derefter læser en række digte op med sin velkendte, messende og vuggende fremtræden, har han dog publikum i sin hule hånd.

En af de ellers sammenbidte PET-folk griner endda på et tidspunkt, hvor Yahya Hassan læser sig gennem et af sine nye digte, hvori han fortæller om »PET-støttepædagoger«.

En almindelig tirsdag aften
Det første Yahya Hassan gør, da den halvanden time lange seance er slut, er at gå ned på forreste række og uddele krammere til sine venner og forlagsfolk.

Straks derefter bliver han eskorteret ud af gymnastiksalen af betjentene. En radiojournalist stiller forgæves et spørgsmål i retning af den unge digter, der forsvinder lige så hurtigt, som han kom ind i salen.

Gæsterne stimler sammen i foyeren. Mange bliver interviewet foran de rullende tv-kameraer, mens politifolkene rydder op efter sig og derpå går i retning af de ventende hollændervogne på parkeringspladsen ved H.C. Andersen Skolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I resten af Vollsmose er gaderne tomme, og området ligner nu igen sig selv, som var dette en helt almindelig, kold tirsdag aften.

Men alligevel er et eller andet måske forandret ved, at Yahya Hassan i dag gæstede bydelen. Som Anne Kruse Brødsgaard fra Odense Kommune, som har stablet arrangementet på benene, siger det til Politiken:

»Jeg har kun arbejdet i kommunen i tre måneder, så det var lidt af en ilddåb i dag. Men når man nu har hørt Yahya Hassan læse op og hørt ham tale med publikum, så har det været det hele værd. Det var godt, han kom. For det kan være med til at starte en dialog med beboerne her«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce