Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøger. Flere blandt publikum ved Yahya Hassans besøg på skole i Odense havde medbragt den populære digtsamling.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Bøger. Flere blandt publikum ved Yahya Hassans besøg på skole i Odense havde medbragt den populære digtsamling.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport fra Vollsmose: Skarpskytter på taget og verbale hug i gymnastiksalen

Under ekstreme sikkerhedsforhold læste Yahya Hassan op - og gav svar på tiltale.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved indgangen til gymnastiksalen i H.C. Andersen Skolen hænger en collage på væggen. Den er lavet af to elever på skolen, Waed og Sabrina. I collagen har de tegnet en række mennesker, der i talebobler udtaler sig om børns rettigheder.

»Børn har ret til sin egen mening, og den skal respekteres«, står der i en af taleboblerne.

Og lige netop det, at man har ret til sin mening, og at andre skal respektere den, er det, der bliver diskuteret inde i gymnastiksalen på skolen i Vollsmose, hvor 225 publikummer - af dem 26 mediefolk - står ansigt til ansigt med Yahya Hassan, den 18-årige digter, som er i centrum for al virakken.

Gæsterne filmes
Et par timer forinden er publikum blevet gennet ind på skolen i den odenseanske bydel af bevæbnede PET-folk.

Efter først at være gået gennem en afspærring 100 meter foran skolen har publikummerne skulle vise legitimation, er blevet kropsvisiteret og tjekket igennem med metaldetektorer, mens bombehunde har snuset til de fremmødtes tasker.

En politimand har desuden optaget alle gæster, der ankom, med et handycam.

Sikkerhedsforanstaltningerne i Vollsmose denne dag er i det hele taget et statsmandsbesøg værdigt. Siden klokken 10 tirsdag formiddag har et flyveforbud i en radius af fem kilometer fra H.C. Andersen Skolen og to kilometer op i luften været effektueret.

Et par af de udvalgte journalister, der op til Yahya Hassans besøg er blevet lukket ind i den på det tidspunkt tomme gymnastiksal, brokker sig over, at sikkerhedsforholdene er så ekstreme.

»Der er skarpskytter oppe på taget af skolen, har jeg hørt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende«, siger en af dem. En ung kvindelig fotograf i gruppen er da også millimeter fra at blive smidt ud, da hun ikke overholder de udstukne retningslinjer om, at man ikke må tage billeder af PET-agenterne.

Yahya: Jeg er stadig den samme
Da Yahya Hassan lettere forsinket træder ind i gymnastiksalen kort efter klokken 19 er han mandsopdækket af politifolk. Fire af dem sætter sig på forreste række. Resten tager plads rundt omkring i lokalet, mens de har et øje på den mindste bevægelse blandt publikummerne.

Første del af seancen er et interview på den interimistiske scene, hvor Yahya Hassan svarer på spørgsmål fra ordstyreren, Politikens debatredaktør Tarek Omar.

Denne spørger Yahya Hassan om det har ændret hans liv, at han har fået så meget opmærksomhed med sin digtsamling, der nu er trykt i 57.000 eksemplarer.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Min yndlingsskjorte er stadig den samme. Jeg kan stadig lide junkfood. Men mit forhold til omverdenen har ikke ændret sig. Jeg har jo altid været her«, siger digteren, hvilket får publikum til at grine.

Publikum bryder også ud i latter, da Yahya Hassan siger:

»Jeg går ind for halalslagtning, men jeg går ikke så meget ind for stening«.

Fik selv politiet til at grine
Men under overfladen ulmer vreden, både blandt den unge digter selv og blandt spørgerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enkelte giver udtryk for, at de er kede af de ting, Yahya Hassan skriver om islam og forholdene i ghettoerne i sin digtsamling.

Digteren forsvarer sig igen og igen med, at han mener, at hans digte taler for sig selv, og at han ikke kan gøre hverken fra eller til i forhold til læsernes fortolkninger. Han afbryder også flere gange spørgerne midt i deres spørgsmål. Høflighed er ikke det, der præger Yahya Hassan mest.

En mand blandt publikum tager mikrofonen og fortæller, at han er i gang med at lave en opgave på sit arbejde om digtsamlingen og spørger derfor Yahya Hassan hvad han må titulere ham som; oprører eller vred ung mand?

»Jeg er sgu da ligeglad. Du må kalde mig, hvad du vil. Det må du selv tage ansvar for«, svarer digteren tørt.

Da han derefter læser en række digte op med sin velkendte, messende og vuggende fremtræden, har han dog publikum i sin hule hånd.

En af de ellers sammenbidte PET-folk griner endda på et tidspunkt, hvor Yahya Hassan læser sig gennem et af sine nye digte, hvori han fortæller om »PET-støttepædagoger«.

En almindelig tirsdag aften
Det første Yahya Hassan gør, da den halvanden time lange seance er slut, er at gå ned på forreste række og uddele krammere til sine venner og forlagsfolk.

Straks derefter bliver han eskorteret ud af gymnastiksalen af betjentene. En radiojournalist stiller forgæves et spørgsmål i retning af den unge digter, der forsvinder lige så hurtigt, som han kom ind i salen.

Gæsterne stimler sammen i foyeren. Mange bliver interviewet foran de rullende tv-kameraer, mens politifolkene rydder op efter sig og derpå går i retning af de ventende hollændervogne på parkeringspladsen ved H.C. Andersen Skolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I resten af Vollsmose er gaderne tomme, og området ligner nu igen sig selv, som var dette en helt almindelig, kold tirsdag aften.

Men alligevel er et eller andet måske forandret ved, at Yahya Hassan i dag gæstede bydelen. Som Anne Kruse Brødsgaard fra Odense Kommune, som har stablet arrangementet på benene, siger det til Politiken:

»Jeg har kun arbejdet i kommunen i tre måneder, så det var lidt af en ilddåb i dag. Men når man nu har hørt Yahya Hassan læse op og hørt ham tale med publikum, så har det været det hele værd. Det var godt, han kom. For det kan være med til at starte en dialog med beboerne her«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden