Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Illustration fra bogen/ Bibliothèque nationale de France
Foto: Illustration fra bogen/ Bibliothèque nationale de France

Krigerisk. En islamisk lærd prædiker religion med draget sabel.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny interessant bog undersøger islamkritik i middelalderen

I middelalderen blev kristne udfordret af islam, hvilket førte til en antimuslimsk polemik.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der blev gået til stålet, i både bogstavelig og overført forstand, da det kristne Europa i løbet af middelalderen i stigende grad blev udfordret af den muslimske kultur.

Fra de første møder med muslimerne i det 7. og 8. århundrede til langt op i højmiddelalderen producerede kristne forfattere stribevis af stærkt antimuslimske skrifter, der havde til hensigt at overbevise de kristne om deres egen religions sandhed og overlegenhed.

Middelalderens polemik imod islam kan man nu læse om i en spændende og omfattende bog, der kaster et lidet flatterende lys over dele af den kristne tradition.

LÆS OGSÅ

Lektor i middelalderhistorie ved Syddansk Universitet, Kurt Villads Jensen, har udgivet sin tyve år gamle ph.d.-afhandling i en fin, opdateret, stærkt omskrevet og rigt illustreret udgave.

Bogtitlen er lidt knudret, men samtidig meget sigende i forhold til ’tonen i debatten’ dengang: Mange kristne karakteriserede ganske enkelt muslimerne som blodtrøstige barbarer, der ønskede at udrydde hele den kristne kultur.

Tidlige islamkritikere
Noget af det mest interessante ved bogen er de tidligste kapitler, der skildrer de kristnes reaktioner på de første møder med den nye religion i Mellemøsten.

Her bliver den dominerende kristne opfattelse af islam grundlagt, og hovedparten af Jensens videre analyser op gennem historien synes blot at supplere og udbygge de oprindelige synspunkter.

De første kristne, der stiftede bekendtskab med islam, opfattede den som et kristent kætteri, det vil sige som en afvigelse fra den rette kristne tro snarere end som en helt ny religion. Derfor blev islam også fra første færd kritiseret som en vranglære, der strider imod både Guds åbenbaring og fornuften.

LÆS OSGÅ

En af de første store islamkritikere var Niketas af Byzans (død 912). Niketas kritiserede blandt andet Koranen for at gøre det lovligt for muslimerne at dræbe hvem som helst, som påstår, at Gud har en ligemand, eller at nogen har samme magt som Gud.

Det betyder, at det var tilladt for muslimerne at dræbe folk med en kristen tro. Jensen bemærker, at denne holdning godt kunne »være dækkende for almindelig muslimsk opfattelse i 800-tallet«.

Islamofobi I middelalderen

Mærkeligt nok, tilføjer Jensen derefter, at Niketas i sin polemik mod muslimerne meget bekvemt og i så fald ekstremt hyklerisk undlod at tage »stilling til de steder i Bibelen, hvor Gud klart befaler de troende at dræbe de vantro«. Men måske undlod Niketas at tage stilling til de steder, fordi de ikke findes.

Intet sted i Bibelen henvender en forfatter sig direkte til læseren af teksten med en universel opfordring eller befaling om at slå vantro ihjel.

Det skulle man tro, Jensen også var klar over.

For cirka 30 sider efter henviser han til nogle muslimer under korstogene, der argumenterede imod de kristnes voldelige fremfærd med et argument om, at det jo »er forbudt i de kristne skrifter at dræbe nogen, som er skabt i Guds billede«.

LÆS OGSÅ

Men sådan kan man jo altid finde småfejl og inkonsekvenser. Og i virkeligheden ændrer det ikke rigtig noget ved Jensens grundsynspunkt, nemlig, at de kristne i middelalderen generelt led af islamofobi, og at deres polemik imod islam var brutal for ikke at sige perfid.

Dette dokumenteres ikke mindst i kapitlet om korstogene og den religiøse legitimering af de kristnes udryddelseskrig mod muslimerne.

Netop korstogene har Jensen i øvrigt skrevet en række andre bøger om, som også kan anbefales.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden