Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krimimester. Jo Nesbø har solgt over 20 mio. eksemplarer af sine bøger om harry Hole. Nu kaster han sig ud i Shakespeares 'Macbeth'. (arkivfoto)
Foto: LARS KRABBE

Krimimester. Jo Nesbø har solgt over 20 mio. eksemplarer af sine bøger om harry Hole. Nu kaster han sig ud i Shakespeares 'Macbeth'. (arkivfoto)

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norges krimikonge vil modernisere Shakespeare

Jo Nesbø har takket ja til at genskrive 'Macbeth'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norges største litterære eksportsucces Jo Nesbø har takket ja til en særlig opgave.

Krimiforfatteren vil genskrive Shakespeares blodsølede tragedie 'Macbeth'.

»En hovedperson, som har moral og et korrupt sind, en personlig styrke og en følelsesmæssig svaghed, ambition og tvivl om kursen. En thriller om magtkamp i en dyster, stormfuld, noir-agtig ramme og i et mørk, paranoidt menneskeligt sind... Nej, det føles ikke så fremmed endda«, siger Jo Nesbø om sin kommende versionering til The Guardian.

LÆS ARTIKEL

Paranoia og skyld
Forfatteren sammenligner den skotske kong Macbeth med sine egne bøgers hovedperson, kriminalkommisæren Harry Hole, og mener, at også tematikken har lighedspunkter.

Tragedien fra cirka 1606 begynder med, at tre hekse forudsiger, at den modige general Macbeth vil blive Skotlands næste konge. Han fortæller sin ambitiøse hustru om det og sammen planlægger og myrder de den siddende konge. Macbeth bliver efterfølgende en tyran af en konge, som myrder løs, mens skyldfølelse til slut får Lady Macbeth til at begå selvmord.

Nesbø afviser dog, at han vil forsøge at leve op til Shakespeares originale tekst.

»Jeg vil ganske simpelt tage det, jeg kan bruge, og skabe min egen historie. Og ja: jeg vil have mod nok til at kalde den Macbeth«.

Frit valg

Jo Nesbø er den femte forfatter i rækken, som skal skrive en roman i forlaget Penguin Random House Groups kommende Shakespeare-serie.

De fire øvrige er Margaret Atwood (omskriver 'Stormen'), Howard Jacobson (omskriver 'Købmanden fra Venedig'), Jeanette Winterson (omskriver 'Et vintereventyr') og Anne Tyler (omskriver 'Trold kan tæmmes').

LÆS OGSÅ

Fælles for genskrivningerne af Shakespeares kanon er, at alle forfatterne selv har kunnet vælge et Shakespeare-værk, og at de alle har fået til opgave at genfortælle historierne i en form, der appellerer til nutidens læsere.

Shakespeare-serien bliver lanceret internationalt i 2016, som er 400-året for Shakespeares død.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden