Nettet. Forfatteren Nis Jakob har som selvudgiver sit hovedfokus på de digitale bøger.
Foto: Jacob Ehrbahn

Nettet. Forfatteren Nis Jakob har som selvudgiver sit hovedfokus på de digitale bøger.

Bøger

Selvudgiver: »Jeg har aldrig solgt så mange bøger før«

Flere danske forfattere har succes som selvudgivere, men det kræver kræmmergen.

Bøger

Indtil for nylig var det om ikke pinligt, så i hvert fald mindre fint, hvis en forfatter valgte at udgive sine egne romaner.

Det lå underforstået, at baggrunden for selvudgivelsen var, at de etablerede forlag havde sagt nej tak til manuskriptet. At de litterære redaktører havde vurderet, at romanen enten ville være umulig at sælge i et fornuftigt omfang eller var helt uinteressant som litterær kunst. Eventuelt begge dele på en gang.

Denne opfattelse er ved at ændre sig. Forfattere, som udgiver egne bøger, fører sig frem med en helt ny selvbevidsthed, og en række af dem har endda fået en glimrende forretning ud af ikke at udkomme på forlag som Gyldendal, Lindhardt og Ringhof og JP/Politikens Forlag.

LÆS OGSÅ

Den danske bogverden kan endnu ikke fremvise kommercielle mirakler som tilfældet har været i udlandet for E.L. James, Amanda Hocking eller Christopher Paolini, som alle er mangemillionærer i dollar, men de gode historier findes.

Tag nu eksempelvis 54-årige Inger Gammelgaard Madsen.

Ja, hende havde du måske ikke hørt om før? Det kan måske kan skyldes, at Politiken aldrig har anmeldt hendes bøger, men sidste år havde den grafiker-uddannede forfatter en omsætning på lidt over 1 mio. kr. Forfatteren har siden 2010 drevet sit eget forlag, Farfalla, fra hjemmet i Aarhus.

Foreløbig har hun udgivet seks kriminalromaner, og til april kommer nummer syv, ’Slangernes gift’, og når man spørger forfatteren, hvordan forretningen går, får man den jyske underdrivelse:

»Det går lidt godt«.

Man kunne også pege på 52-årige Nis Jakob, som har udgivet bøger på andre forlag i snart 15 år. Det seneste år har han imidlertid solgt 12.000 bøger og fået en indkomst på en god kvart million ved at udgive sig selv.

»Jeg har aldrig solgt så mange bøger før. Ikke engang hvis man lagde salget fra alle mine tidligere bøger sammen«, siger han.

For halvandet år siden sagde han sit velbetalte job som tekstforfatter på et reklamebureau op for at forsøge sig som selvstændig forlægger og udgiver af egne bøger gennem forlaget Billige eBøger. Som forlagsnavnet siger, satser han på e-bøgerne. Papirudgaverne findes stort set kun på bibliotekerne.

»Det var selvfølgelig en satsning at få sit eget forlag, men jeg tror, at man fremover vil se mange forfattere gøre præcis det samme«, siger Nis Jakob.

Når han selv har været i stand til at skabe et godt fundament som selvudgiver, hænger det efter hans egen mening sammen med, at han har noget nær den perfekte baggrund for at lave sit eget forlag.

Han er tidligere bladtegner, kan arbejde som grafiker og dermed lave egne bogforsider. Desuden kan han selv bygge hjemmesider op. Med sin fortid i reklamebranchen kan han også udtænke planer for markedsføring.

»Til gengæld kan jeg ikke læse korrektur på mine egne bøger, så den ekspertise har jeg været nødt til at købe mig til«, siger forfatteren. Han har også købt sig til en redaktør, som skal være sparringspartner på hans niende roman, som han håber at have færdig til udgivelse i 2015.

Inger Gammelgaard Madsen kan ligesom Nis Jakob godt lide, at hun hele tiden har overblik over, hvordan forretningen går, men hun romantiserer på ingen måde kombinationen af at være forlægger og forfatter på en gang.

På helt eget ansvar
»Man skal huske, at man selv står med ansvaret helt alene. Jeg har selv valgt at få en fast sælger til at kontakte boghandlerne, og jeg betaler mig også fra lagerstyring. Det ville aldrig gå, hvis jeg skulle sælge selv og finde tid til at køre på posthuset med bøger og den slags«.

Forfatteren har endnu ikke tal på, hvor mange bøger hun fik solgt sidste år, men Dansk Supermarked lagde nye ordrer ind på hendes forlag flere gange i løbet af 2013. Desuden sælger hun sine romaner til boghandlerkæderne og til Gyldendals krimibogklub og som lydbøger gennem Lindhardt og Ringhof.

»Jeg synes, det løber fint rundt for mig. Hvis jeg udgav på et andet forlag, ville jeg slet ikke få så meget ud af det. Som det ser ud lige nu, kan jeg leve af e-bøgerne alene. Jeg tjener en månedsløn på de indtægter, jeg har fra udlån på eReolen og fra salget af mine e-bøger. Det svinger lidt. Nogle måneder kan jeg tjene mere end andre måneder. Jeg vil helst ikke offentliggøre tal, men hvis jeg ville, kunne jeg godt klare mig med det, jeg tjener på salg og udlån af e-bøger. De trykte bøger er bare bonus for mig«, siger Inger Gammelgaard Madsen.

Hun tjener i dag væsentlig mere, end da hun arbejdede som grafiker i Salling Stormagasins reklameafdeling, men hun vil helst ikke se de præcise tal på tryk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er dog ikke skudt helt ved siden af, hvis man konstaterer, at der ud af Farfallas årlig omsætning på godt 1 million bliver et overskud, som de fleste sygeplejersker ville være godt tilfredse med som årsløn.

LÆS ARTIKEL

Egentlig var det slet ikke meningen, at hun ville udgive sine egne bøger. Hun fik sine to første bøger udgivet på det lille forlag DarkLight, som imidlertid bukkede under, da finanskrisen ramte verden.

»Så måtte jeg finde ud af noget andet, og da jeg i forvejen havde en grafisk virksomhed, kunne jeg lige så godt lave et forlag også, og i dag laver jeg så det hele selv. Jeg udgav min første bog på eget forlag i 2010 og blev overrasket over, hvor godt det gik. Siden har jeg ikke haft travlt, og jeg er tilfreds, bare det løber rundt«.

Som forfatter kan hun trække på, at hun har haft egen virksomhed siden 2001. Dengang valgte hun at sige farvel til Salling efter 18 år i deres reklameafdeling, og det betød, at hun bedre kunne planlægge sin egen tid.

Den nye frihed brugte hun til at skrive sin første roman, som ikke var en krimi, for hun mente dengang, at der var for mange gode krimiforfattere i Aarhus at konkurrere imod.

Da manuskriptet efter nogen tid endnu ikke var udgivet, ville en lokal boghandler læse debutmanuskriptet. Efter læsningen opfordrede boghandleren hende til at omskrive det til en krimi og indsende det til en Aarhus-krimi-konkurrence på Husets Forlag.

Den vandt hun ikke, men omskrivningen har hun ikke fortrudt. Krimien ’Dukkebarnet’ er stadig hendes mest solgte bog i serien, hvor man første gang møder den italienskfødte kriminalassistent Roland Benito og den lokale journalist Anne Larsen.»Det gode ved at have serier er, at hvis folk køber den nyeste krimi, så går de tilbage i serien og starter forfra«, siger Inger Gammelgaard Madsen. Mere gas


Nis Jakobs udgivelser er ikke krimier, men hans romaner findes som regel inden for den del af litteraturen, som kan betegnes som spænding, thriller eller science fiction. Tidligere har han fået udgivet bøger på forlag som Borgens Forlag, Tiderne Skifter og Forlaget Sohn.

For to et halvt år siden udtalte han imidlertid her i avisen, at nu ville han udgive hele tre romaner på eget forlag. Det var tre romaner, som alle havde den moderne mand som omdrejningspunkt.

»Jeg giver i hvert fald forsøget med e-bøgerne to-tre år. Hvis jeg ville, kunne jeg formentlig godt finde et forlag at udgive romanerne på, men ligesom mange andre forfattere synes jeg ikke, at forlagene giver den gas nok. Derfor har jeg lyst til at prøve noget nyt, hvor jeg selv kan styre markedsføringen og selv tjene penge og annoncere for bøgerne, hvis jeg har lyst til det«, sagde forfatteren i august 2011.

Nis Jakob brugte det første år som selvstændig forlægger på at få hele maskineriet til at fungere. Som han selv siger, satte han sig næsten på autistisk vis ind i, hvordan hjemmesider tog sig ud, hvordan bestsellerlisternes dynamik var, hvordan andre forlag og forfattere præsenterede deres bøger på nettet, så han til sidst havde en næsten intuitiv fornemmelse af, hvad der virkede på nettet, og hvad der bestemt ikke gjorde.

»I dag udgiver jeg, foruden e-bøger, lydbøger og papirbøger som Print On Demand. Men e-bøgerne dominerer salget og sælges for det meste til 40 kr. stykket. Selv om det er billigt, tjener jeg lige så meget på at sælge en e-bog selv, som hvis jeg solgte en trykt bog til 250 kr. på et etableret forlag«, siger han.

LÆSOGSÅ

Selv om han personligt synes, det er både interessant og forholdsvis nemt at stå for sine egne udgivelser, er det ikke noget, han vil anbefale hvem som helst.

»Hvis man skal lykkes som selvudgiver, skal man være 100 pct. fokuseret på netop det, og det tog for eksempelvis halvandet år, før jeg selv kunne begynde at skrive noget igen. Al min tid gik med at få bøgerne ud til læserne. I dag har jeg tid til at skrive på min roman hver formiddag«, siger Nis Jakob.

Om kort tid lancerer han et kursus, hvor han og Karsten Pers, som også er selvudgiver, vil sætte andre forfattere i stand til at udgive på egen hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Der er rigtig mange, som vil udgive selv. Det kan være hårdt, men ingen er mere hårdføre end os, der gennem 15 år har udgivet bøger uden rigtig at få noget ud af det økonomisk på de etablerede forlag«.

Selv om det er blevet både nemt og billigt at udgive sine egne bøger, søger langt hovedparten af tidens forfattere dog stadig i første omgang at blive udgivet på et af de eksisterende forlag, og det skyldes ifølge Nis Jakob en blanding af angst og søgen efter tryghed. Forandringsangst

»De fleste glemmer bare at se på det økonomiske regnskab, når de vil udgives på et etableret forlag. De har det lidt som kvinderne, der i gamle dage var bange for at bryde ud af et forhold, fordi de frygtede for, hvordan de skulle kunne klare sig på egen hånd. Jeg vil råde alle til at droppe den form for tryghedsnarkomani og komme videre«, siger han.

LÆS MERE En af dem, som faktisk har forsøgt at gøre som både Nis Jakob og Inger Gammelgaard Madsen er krimiforfatteren Inger Wolf. Hun udgav i mange år på forlaget Modtryk, men etablerede så sit eget forlag Black Cat Edition. I dag er alle planer om at udgive egne bøger imidlertid skrinlagt hos forfatteren, som har fast bopæl i Spanien. »Jeg fandt ud af, at jeg ikke er en nær så god sælger, som jeg troede. Jeg har stor respekt for dem, der kan gøre det, men for mig fungerede det ikke særlig godt. Nu har jeg solgt de fleste af mine rettigheder til People’sPress, hvor min næste bog forhåbentlig udkommer til maj«, siger Inger Wolf. Forfatteren har imidlertid holdt fast i sine rettigheder i forhold til udlån til bibliotekernes eReolen. Denne udlånsplatform har vist sig at være givtig for mange selvudgivere. Her får forfatterne betaling for hvert eneste udlån, og eReolen er et af de steder, hvor mange læsere får fyldt deres nyindkøbte iPads og andre tabletter op med e-bøger. Bibliotekerne etablerede eReolen som et forsøg i slutningen af 2011, og brugen steg så meget i det følgende år, at de store forlag til sidst valgte at trække sig fra projektet. Det betød, at populære forfatternavne som Hanne-Vibeke Holst og Leif Davidsen ikke længere var tilgængelige for lånerne på eReolen. Inger Gammelgaard Madsen siger åbent, at eReolen er en af de vigtigste indtægtskilder for hende, og Nis Jakob skønner, at han i hvert fald får en tredjedel af sine indtægter, hvilket vil sige mere end 80.000 kr. årlig, fra eReolen. »Da de store forlag trak sig, kunne jeg se, at mit udlån blev seks gange så højt, men lige siden er det blevet ved med at vokse. Det er klart, at det vil få betydning for mit udlån, hvis de store forlag kommer tilbage på eReolen, men i dag tjener jeg mine penge på mange forskellige platforme, så det skal nok gå alligevel«, siger han. Forfatteren får i dag hovedparten af sine indtægter fra e-bøgerne, som han sælger fra både iBooks, Saxo.com og fra sin egen hjemmeside. »Alt tyder på, at salget af e-bøger kun vil vokse. I dag regner man vel med, at e-bøgerne udgør 5 pct. af det samlede bogsalg, og hvis man skal dømme efter udviklingen i udlandet, vil det om få år nå op på 25 pct. af bogsalget. Måske tjener jeg så ikke ligefrem fem gange så meget som i dag, men min indtjening vil helt sikkert vokse«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce