Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læserum. Det kan være svært at finde ro til romanerne, når vandhanen drypper og nullermændene samler sig i hjørnerne. Det vil 12 kommuner gøre noget ved.
Foto: SIMON FALS

Læserum. Det kan være svært at finde ro til romanerne, når vandhanen drypper og nullermændene samler sig i hjørnerne. Det vil 12 kommuner gøre noget ved.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner kæmper for flere læseheste

12 læsekommuner er netop offentliggjort. De skal få flere til at stikke snuden i skønlitteraturen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogguirlander, litteraturpushere og haikudigte i regionaltoget. Læsehoroskoper, bogkufferter og mesterskab i højtlæsning.

Er du nysgerrig?

Forhåbentlig. For det er idéer, der skal få borgere i 12 kommuner til at læse mere.

De 12 har sammen med 26 andre kommuner sendt forslag til Kulturministeriet om, hvordan man kan få de 40 procent af danskerne, som aldrig eller kun sjældent stikker næsen i en bog, til at gøre netop det. De fem dommere var Mikael Bertelsen, Signe Bo, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Gitte Balling og Kåre Vedding Poulsen, og de har udvalgt 12 læsekommuner, som her til morgen er blevet offentliggjort.

Læsekommunerne er Aabenraa, Frederikshavn, Furesø, København, Greve, Hillerød, Horsens, Odsherred, Randers, Rebild, Ringkøbing-Skjern og Sønderborg. De bliver en slags litterære forsøgsdyr og får del i de 20 millioner kroner, som Kulturministeriet har sat af til at skabe flere læseheste i kampagnen 'Danmark Læser'.

SE IDEERNE

Læsestof til forældre, der venter på børnenes ishockeytræning, og bogkasser, der bringes ud til travle familier, er bare to af forslagene. Gode idéer, som let kan forklares, som tager hensyn til, hvordan folk læser, og som kan give både tid og rum til bøgerne.

Det er opskriften på en læsekommune ifølge dommerne.

»Hvis man bare sætter sig i sin stue, så kommer man hurtigt til at tænke, at man burde gøre rent eller feje blade sammen. På den måde er det meget godt, at der er nogen eller noget, der giver en lov til, at man bare sidder og læser. De forslag, vi har valgt, er nogen, som vi tror kan det«, siger Mikael Bertelsen, der er programchef for radio 24syv og formand for dommerkommitéen.

Det var ikke et mål, men projekterne er spredt fra Sønderborg i syd, over København i øst og til Frederikshavn Kommune i nord og favner vidt forskellige områder.

Læselyst i boligannoncer
Baggrunden for kampagnen er, at færre danskere end tidligere læser skønlitteratur. Faktisk svarer hele 40 procent i Kulturministeriets kulturvaneundersøgelse i 2012, at de aldrig eller kun sjældent sidder med en roman.

Generelt er det sådan, at højtuddannede læser mere end lavtuddannede. De ældre læser mere end de yngre danskere, folk i byen læser mere end folk på landet, og kvinder læser mere end mænd.

Den statistik har stor betydning for kommunernes forslag, der netop er målrettet nogle af de grupper, som læser mindst. I Sønderborg har man allieret sig med Radio Als, der bliver sendt i medarbejdernes høreværn på de store arbejdspladser. Og i Ringkøbing-Skjern Kommune er JSB Plast og Vestjysk Stål spillet ud mod hinanden i en konkurrence om at blive den virksomhed, der læser mest.

Men det er ikke kun arbejdspladserne, der er blevet en del af det store læseprojekt. Også biblioteker, spejdere, sportsforeninger, uddannelser, teatre og ejendomsmæglere er med. De sidste i en erkendelse af, at noget af det folk læser, er boligannoncer. Her vil Furesø Kommune derfor reklamere med, at en bolig for eksempel ligger i nærheden af et velfungerende bibliotek.

Den usynlige muskel
Mikael Bertelsen kan godt forstå, at der er mange, der slet ikke læser. Han har det selv svært ved at holde læsedisciplinen og forklarer det som en usynlig muskel, der bliver sløv.

»Hvis du føler dig træt og bleg og fed, ved du godt, at du skal dyrke noget motion. Derfor bruger folk jo gladelig mange timer på at gå til sport. Men det at læse og det, det gør ved en, er jo på mange måder usynligt«, siger han.

Mikael Bertelsen kalder det absurd og på samme tid passende, at det var ham, der blev formand for dommerkommitéen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Da vi mødtes første gang, vidste jeg ikke rigtigt, om jeg skulle indrømme, at jeg ikke får læst særligt meget. Jeg har haft kæmpestore læseoplevelser i mit liv, men jeg har også tre børn og et arbejde, som optager mig meget. Den disciplin, det kræver at læse, taber let til andre ting i mit liv«, siger han.

Men bøger er vigtige. Det er der ingen tvivl om.

»Da jeg var teenager hørte jeg, at hvis man kom hjem til en pige, og hun ikke havde nogen bøger, så skulle man gå igen. Det fulgte jeg, og det fungerer egentlig meget godt«.

'Mange gode oplevelser i at læse'

Kulturminister Marianne Jelved (R) udtaler i en pressemeddelelse:

»Vi skal have læselysten frem hos flere borgere, som aldrig eller sjældent har fat i en bog. Derfor er jeg glad for, at 48 kommuner har budt ind med et væld af gode ideer. Der ligger mange gode oplevelser i at læse, og jeg håber, at endnu flere vil opleve at blive berørt, oplyst eller overrasket af bøgerne, efterhånden som læseprojekterne får liv. Jeg håber også, at flere end de 12 kommuner vil realisere deres kreative idéer eller finde inspiration hos hinanden til en læseindsats«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden