PROTEST. Salmon Rushdie, Karl Ove Knausgård og Günter Grass har alle underskrevet en erklæring mod Tyrkiets mørklægning af medier.
Foto: FRITZ REISS, Astrid Dalum, CLEMENS BILAN (arkiv)

PROTEST. Salmon Rushdie, Karl Ove Knausgård og Günter Grass har alle underskrevet en erklæring mod Tyrkiets mørklægning af medier.

Bøger

Verdensberømte forfattere kæmper mod lukning af Youtube og Twitter

Ytringsfriheden i Tyrkiet er truet, advarer en stribe anerkendte forfattere.

Bøger

Nobelpristagere har kridtet pennen og går til angreb på Tyrkiets regering.

I et åbent brev opfordrer en række prominente forfattere de tyrkiske myndigheder til at respektere ytringsfriheden og åbne for de medier, der er lukket i den forgangne uge.

Blandt underskrifterne på brevet findes internationale forfatternavne som Günter Grass, Salmon Rushdie og Karl Ove Knausgård. Men den domineres først og fremmest af tyrkiske forfatternavne, herunder nobelprisvinder i litteratur Orhan Pamuk.

DOKUMENTATION Læs forfatternes opfordring her ( eksternt link - på engelsk)

Underskrifterne kommer fra foreningen Pen International, der er en verdensomspændende forening af forfattere, der er startet i London.

Selv om deres foretrukne medie er den trykte bog, ser de med dyb alvor på udviklingen i Tyrkiet, hvor elektroniske medier lige nu begrænses.

I sidste uge var der stor kritik af den tyrkiske ministerpræsident, Tayyip Erdogan, der langede skarpt ud efter Twitter og fik lukket mediet. Forbuddet mod det sociale medie blev ophævet, men nu har myndighederne i stedet fået lukket for websitet Youtube.

Lukningerne kommer som modsvar på en strøm af korruptionsanklager og lækkede samtaler, der sætter Erdogan i et decideret kompromitterende lys. De er gjort tilgængelige for befolkningen via de sociale medier, regeringslederen nu har forsøgt at standse adgangen til.

Afsløringerne har været løbende offentliggjort på de to medier siden december, men op til et kommende lokalvalg 30. marts har Erdogan haft travlt med at få beskyldningerne til at forstumme.

»Overtrædelse af ytringsfriheden«
Erdogans forsøg på at kvæle kritikken har mødt skarp kritik fra den politiske verden, hvor både EU-kommissærer og regeringsledere har kritiseret lukningen af de frie medier.

Men nu kommer kritikken altså også fra kunstnerne, der ser lukningen af de to medier som en del af en generel censur i Tyrkiet.

Læs mere

I det åbne brev skriver forfatterne blandt andet:

»Mørklægningen af Twitter og Youtube kommer efter en periode med nye regressive internetlove, der er en uacceptabel overtrædelse af ytringsfriheden. Tyrkiet burde være stolt af at være hjemsted for Europas yngste internetpublikum med over 36 millioner internetbrugere«, skriver de og peger på, at Tyrkiet er det muslimske land, der har den bedste tilslutning til internettet.

Rapport dokumenterer restriktioner

Brevet lægger op til en generel kritik af ytringsfrihedens kår i Tyrkiet og kommer kort tid efter en nyligt udsendt rapport fra forfatterforeningen.

Rapporten handler om protesterne i Gezi-parken i Istanbul sidste år og protesternes betydning for ytringsfriheden i Tyrkiet.

DOKUMENTATION Se Pen Internationals rapport om Gezi-protesterne her ( eksternt link - på engelsk)

Her dokumenterer rapporten flere forsøg på at begrænse ytringsfriheden i medierne under protesterne, ligesom den beskriver efterfølgende lovrestriktioner på internettet.Det åbne brev, der kom ud i dag er underskrevet af blandt andre: Hanan al-Shaykh, Ahdaf Soueif, Elif Shafak, Samar Yazbek, Elfriede Jelinek, Zadie Smith, Salman Rushdie, Alberto Manguel, Margaret Atwood, Peter Englund, Per Wästberg, Sjón, John Ralston Saul, Maureen Freely, Svetlana Alexievich, Can Dündar, Adam Zagajewski og Karl Ove Knausgård.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden