Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN  (arkiv)
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN (arkiv)

ventetid. Læserne kan risikere at vente forgøves på de mest populære bøger på bibliotekernes fælles platform for e-bogsudlån, eReolen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlag vil holde de mest populære e-bøger tilbage fra udlån

Bibliotekernes lånere kan komme til at vente længe på eftersprugte e-bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets største forlag er efter et års armlægning med bibliotekerne klar til at udlåne e-bøger gennem bibliotekernes eReolen.

De nye aftaler er tæt på at være i hus, men aftalerne kan betyde, at bøger af nogle af de mest populære forfattere først kommer til udlån som e-bøger, når papirbøgerne har været på markedet i et halvt år eller endda længere. Hvis de overhovedet bliver til rådighed for udlån som e-bøger.

»For os er nyhederne vigtige, og de kommer nok først til udlån som e-bøger efter seks måneder. For Jussi Adler-Olsens bøger kan karenstiden godt blive længere«, siger direktør Lene Juul fra JP/Politikens Forlag.

Gennem mere end et år har ingen af de store forlags bøger været tilgængelige på eReolen. De trak alle deres bøger tilbage fra e-bogsudlånet, fordi de mente, at bibliotekernes udlånsmodel ødelagde muligheden for at opbygge et kommercielt marked for e-bøger.

LÆS MERE

To forskellige modeller

I stedet åbnede de store forlag deres egen platform, eBib, for e-bogsudlån til bibliotekerne.

LÆS MERE

Til gengæld undlod bl.a. København og Aarhus at tilmelde sig eBib, så de store forlags e-bøger ikke har været tilgængelige her i mere end et år. København og Aarhus var blandt initiativtagerne til eReolen.

Den store forskel på eReolen og eBib er, at man hos eReolen opererer efter en såkaldt klik-model, hvor flere hundrede i princippet kan låne den samme bog på en gang.

Hos eBib har man en licensmodel, hvor bibliotekerne køber licens til fire udlån ad gangen, hvorefter der skal købes en ny licens. Denne model betyder, at lånerne i princippet kan risikere at stå i kø til populære bøger, som de gør med trykte bøger.

De store forlag forhandler i øjeblikket de sidste detaljer i de nye aftaler med Danskernes Digitale Bibliotek, DDB, men alle er positive og regner med at lukke aftalerne inden sommerferien. Af tekniske årsager forventes det nye eReolen dog først at være klar til udlån af alle tilgængelige e-bøger omkring 1. september.

Hvert forlag klarer sit

Gyldendal, JP/Politikens Hus og Lindhardt og Ringhof forhandler imidlertid hver for sig med DDB, og hvert forlag lægger sit helt eget snit. Det betyder også, at det endnu ikke er muligt at sige, hvad det præcis bliver muligt at låne på alle landets biblioteker fra september.

Både DDB og forlagene er tilbageholdende med oplysninger om, hvordan de præcise aftaler bliver udformet, men det ligger klart, at JP/Politikens Forlag i første omgang vil gå meget forsigtigt til værks med e-bogsudlånene.

I øjeblikket er direktør Lene Juul ikke engang sikker på, om Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q kommer til udlån som e-bøger. I første omgang vil forlaget formentlig forsøge sig frem med at lægge hans øvrige thrillere til udlån.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»E-bogsmarkedet er stadig i sin vorden, og vi vil prøve os frem. Vi vil have karenstid på vores nyheder, og vi vil have ret til at tage titler ud og ind af eReolen, som vi ønsker. Når vi har en aftale på plads, vil vi også drøfte med vores forfattere, hvordan vi håndterer netop deres titler«, siger Lene Juul.

Gyldendal glæder sig over fælles platform

Hos Gyldendal er man tilfreds med, at der nu kommer en fælles platform, fordi det vil øge brugen af e-bøger, som i forvejen er vokset betydeligt det seneste år. Forlaget vil hovedsagelig bruge licensmodellen for sine udgivelser, hvor lånerne må stå i kø for de mest populære bøger, men for en del af bagkataloget vil der blive tale om en klik-model.

I forhandlingerne om eReolen oplever de store forlag, at bibliotekerne i dag udviser forståelse for, at forlagene kan have svært ved at sælge e-bøger, hvis alt i princippet er ubegrænset til rådighed på biblioteket.

Chefindkøber Jeppe Mossin fra DDB slår da også fast, at de nye aftaler skal levne plads til forlagenes salg af e-bøger, samtidig med at bibliotekerne skal kunne understøtte lånernes behov på rimelig vis.

»Vi skal undgå, at vi igen kommer i en situation, hvor man pludselig ser en Zlatan-biografi eller en Steve Jobs-biografi blive udlånt i tusindvis af gange i løbet af kort tid«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden