Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
oprør. Den internationale bogbranche er utilfreds med netboghandlen Amazons dominans og enorme magt på bogmarkedet.
Foto: Jens Meyer (arkiv)/AP

oprør. Den internationale bogbranche er utilfreds med netboghandlen Amazons dominans og enorme magt på bogmarkedet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bogverdenen indleder hård kamp mod Amazon

Amazon er i konflikt med forlag i fire landet. Ingen tør eller har råd til at vælge netboghandlen fra.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den internationale bogbranche er i oprør.

Årsagen er stigende utilfredshed med netboghandlen Amazons dominans og med, at den enorme aktør på bogmarkedet bruger sin magtposition i forhandlinger med forlagene.

Netboghandlen ønsker bl.a. at få en højere andel af indtjeningen på solgte e-bøger. I øjeblikket er Amazon i konflikt med bogbranchen i England, Frankrig, USA og Tyskland.

To af konflikterne nåede et foreløbigt højdepunkt i sidste uge. I onsdags vedtog det franske parlament en lov, som skal forhindre Amazon i at underbyde de franske boghandlere, og dagen før offentliggjorde den tyske forlæggerforening en klage til landets konkurrencemyndigheder, fordi den mener, at den amerikanske boghandlergigant bryder de tyske konkurrencelove.

Konflikter i Storbritannien

Forlæggerne bad samtidig den tyske regering om at gå ind i sagen.

»Amazons forretningsmetoder påvirker ikke kun de involverede udgivere, men er til fare for alle, der sælger e-bøger i Tyskland«, skrev de i klagen.

I Storbritannien handler en af de igangværende konflikter om, at Amazon vil have indført nye klausuler i sine kontrakter, som tillader netboghandlen selv at trykke eksemplarer af en given bog, hvis udgiverens oplag på et tidspunkt er udsolgt.

Amazon ønsker at bruge sit eget udstyr til print-on-demand, men forlæggerne er imod, fordi de mener, at disse lynoptryk af en bog nemt bliver af en dårligere kvalitet, og at kundernes utilfredshed vil falde tilbage på forlaget.

Rabat på e-bøger

En anden klausul i oplægget til nye kontrakter er ifølge BBC, at forlag forpligter sig til altid at garantere Amazon de mest favorable vilkår. Hvis et forlag tilbyder rabat på e-bøger til en kunde, skal Amazon automatisk have samme vilkår.

De helt store opgør tager Amazon dog lige nu i USA og Tyskland. Her er forhandlingerne mellem forlagene og netboghandlen så hårde, at konsekvenserne af konflikten når helt ud til læserne.

Amazon har ønsket en større andel af indtægterne på e-bøger, men Hachette i USA og Bonniers forlag i Tyskland kæmper hårdt imod. Amazons reaktion har været, at boghandlen har forsinket leveringen af forlagenes bøger, når kunder har afgivet bestillinger.

I andre tilfælde har Amazon meddelt, at bøgerne ikke var på lager, eller at de måtte købe bøgerne andetsteds.

Vigtig salgsvindue

Problemet for forlæggerne er, at de ikke bare kan ignorere Amazon, uanset hvor grove de mener, netboghandlens krav er. I Tyskland og Frankrig sidder Amazon på mindst 60 pct. af salget over nettet, og i USA er boghandlen også dominerende.

Den tyske forlæggerforening sagde det meget klart i sin klage til konkurrencemyndighederne i sidste uge.

»For forlæggerne er det absolut nødvendigt at være opført hos Amazon, som er den største salgskanal for bøger på nettet i Tyskland. Står man ikke (som forfatter og forlægger, red.) opført hos Amazon, eksisterer man ikke for læserne«, skrev den tyske forlæggerforening.

Philip Jones, redaktør for magasinet The Bookseller, formulerede det sådan her til BBC:

»Det værste, der kan ske (for forlæggerne) er, at Amazon forsvinder. Det næst-værste er, hvis de bliver for dominerende«, sagde redaktøren.

Reguleret bogmarked

Lars Boesgaard, adm. direktør i det danske forlag Lindhardt og Ringhof, er helt sikker på, at Amazon også kommer til Danmark, ligesom de lige nu er på vej ind i Sverige, og når det sker, vil L&R også handle med dem. Dog ikke uden betænkeligheder.

»Man er jo altid bange for at få et marked med en spiller, som er for dominerende, og det kan man se et tydeligt eksempel på for tiden. Men det er ikke afgørende, om denne spiller er Amazon eller andre. Det vigtige er at have mange aktører, for hvis nogen bliver for dominerende, er det alt for fristende for dem at bruge den magt«, siger Lars Boesgaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han har selv været med til at tale for, at Danmark skulle have et reguleret bogmarked i modsætning til nu, hvor priserne på bøger er helt frie fra den dag, de udkommer.

»Når jeg talte for et reguleret bogmarked, var det netop for at forhindre, at store, internationale aktører kunne komme ind og crashe det danske marked «, siger Lars Boesgaard.

Må den bedste vinde

Hans vurdering er alligevel, at det ikke nødvendigvis vil være af det onde, når Amazon kommer til Danmark.

»De vil kunne sætte skub i salget af e-bøger. Til gengæld vil det nok betyde, at vi får en anden prisstruktur på bøger, og det vil kunne påvirke os kraftigt«, siger han.

Den litterære agent Lars Ringhof følger også forlagenes kamp med Amazon tæt, og han har ingen klar favorit.

»Må den bedste mand vinde, og jeg håber bare, at de ikke tager noget fra forfatterne. Men spørgsmålet er jo, hvad det er, Amazon kan se, som andre ikke kan se. Selskabets stifter, Jeff Besoz, har engang sagt noget i retning af, at ’din margin er min chance’. Han synes åbenbart, at der er flere penge i bogbranchen, end forlagene giver udtryk for«, siger Lars Ringhof.

Branche i omstilling

Han er selv vokset op i forlagsbranchen, så han har gennem alle årene hørt argumentet fra forlagene om, at hvis de får dårligere vilkår, går det ud over litteraturen. I dag er han mindre skråsikker.

»Burde de ikke i stedet tale om deres forretning?« siger han.

Uanset hvordan de aktuelle konflikter med Amazon falder ud, er han dog sikker på, at de er udtryk for den omstilling, bogbranchen befinder sig i. At den nye teknologi betyder, at bøgerne distribueres på nye måder. Det eneste, man ikke ved, er, hvem der skal profitere af de nye tider.

»Da vi fik bogklubberne, var det også en ny distributionsform. Det gav meget større oplag til nogle forfattere. Men deres indtægter steg ikke tilsvarende, for forlagene satte deres royalty ned til det halve«, siger Lars Ringhof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nødvendige forholdsregler

Han råder selv sine 22 tilknyttede forfattere til at tage de nødvendige forholdsregler. Da e-bøgerne begyndte at komme frem, mente han, at det var vigtigt for forfatterne at være ude på alle platforme. Det mener han for så vidt stadig.

Mens hele bogbranchen konstant er i forandring, anbefaler han forfatterne, at de indgår kontrakter, som kan genforhandles hvert andet år, hvis de ønsker det.

Amazon selv siger ingenting om selskabets aktuelle konflikter, ligesom man også spørger forgæves om selskabets planer for etablering i Danmark. Men som L&R-direktør Lars Boesgaard siger, så er det jo noget, vi allerede er vant til fra aktører som Google og Apple.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden