Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Progressiv. Wilhelm Reich var en særlig skikkelse i seksualitetens historie og Lea Korsgaard fremhæver ham som en stamfader til den frigørelse, vi normalt tilskriver 1960'erne.

Progressiv. Wilhelm Reich var en særlig skikkelse i seksualitetens historie og Lea Korsgaard fremhæver ham som en stamfader til den frigørelse, vi normalt tilskriver 1960'erne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykoanalytiker ville revolutionere verden med orgasmer

Lea Korsgaard går med bogen 'Orgasmeland' tæt på Dansk Sexpol og østrigeren Wilhelm Reich.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En orgasme af et sådant omfang, at den vil vække arbejderne til klassekamp og føre til et samfund uden krig, udnyttelse og undertrykkelse. En total orgasme dagligt var målet for Freud-eleven Wilhelm Reich og hans trofaste følgere i Dansk Sexpol. Det lyder umiddelbart svært tiltalende for undertegnede, om end det måske er store krav at stille til min libido.

Ud af ruinerne efter Første Verdenskrig fødtes utopierne, det tværkulturelle sprog esperanto, socialistiske studiekredse og vegetarismen. Intet var for obskurt, og i små nicher voksede ideerne frem.

»En af tidens ledende vegetarer anbefalede at drikke martsregnvand og rådede kvinder til kun at indtage hørfrøte og kornslim tre dage før og efter nymåne«, som det hedder hos Korsgaard.

En lille klippe i havet

Lea Korsgaards ’Orgasmeland’ har psykoanalytikeren Wilhelm Reich i rollen som helt og ledende figur. Tidligt kom han i de øverste psykoanalytiske kredse og blev af mange opfattet som Freuds naturlige efterfølger. Kommunismen og psykoanalysen var for Reich naturlige legekammerater. Freudomarxismen så dagens lys; neuroser var ikke udtryk for den enkeltes undertrykkelse af seksualiteten, men for hele samfundets undertrykkelse af samme.

Ideen om den kollektive neurose faldt ikke ligefrem i Freuds smag. Med nazismens fremfærd i Tyskland i 1930’erne blev både psykoanalytikere, kommunister og jøder den helt store fjende. Reich, der var alle tre dele, var tvunget til at flygte. Flugten bragte ham til Danmark, hvor han blev den helt store helt for en gruppe progressive danskerne, der prædikede seksualoplysning og fri abort og uddelte pessarer til arbejderklassens kvinder.

Reich kæmpede hele sit liv, både mod nazismen, kommunismen, den psykoanalytiske forening IPA og ikke mindst sig selv. Ingen af Reichs tidligere venner brød sig om at skulle sættes i forbindelse med hinanden. Psykoanalytikerne fandt kommunisterne farlige, og kommunisterne fandt psykoanalytikerne verdensfjerne. Så Reich og Sexpol blev en lille klippe i et meget stort hav. Måske af samme grund har deres historie indtil nu været en bar plet på danmarkshistoriens landkort.

Orgastisk potent

Hvis Reich er helten, er Freud en af de helt store skurke om end langt fra den eneste. Hans totale afvisning af sin tidligere protege er næsten mere ødelæggende for Reich end nazismen. Enhver god historie må have både helte og skurke. Og historien om Sexpol er en virkelig god historie, der fortjener indlevelse og drama.

At fortælle en sand historie spændende er at balancere på en knivsæg mellem narrativt begær og kritisk journalistik. Når historien fortælles rigtigt, river den mig med som en total-orgasme.

Korsgaards beretning er både loyal, veloplagt og tilpas nøgtern. Reich selv ville have kaldt den orgastisk potent. Hans progressive tankevirksomhed fører til udformningen af såkaldte orgon-akkumulatorer, en slags båse i personstørrelse bygget i træ og metal, i hvilke den enkelte kan lade sig gennemstråle af en universel, seksuel energi, orgasmepartikler, der angiveligt kan helbrede alskens sygdomme, selv kræft.

Sideløbende udvikler han et maskineri, der kan flytte skyer. Og han observerer ufo’er fra sit domicil i USA. På intet tidspunkt udstilles den gale professor, og man sidder tilbage med tanke på, om han blot var et misforstået geni.

En god historie

På bogens 400 sider møder vi en et utal af personligheder; abortlægen Jonathan Leunbach, lægen Tage Philipson, bryggerfruen Jo Jacobsen, forfatteren Thit Jensen, arkitekten PH og politikeren K.K. Steincke for bare at nævne nogle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er et sindrigt netværk af professionelle, venskabelige, romantiske og seksuelle relationer, som kan virke helt umuligt at holde rede på. Men med Korsgaards kølige overblik er man i trygge hænder. Disse mange skæbner udmønter sig i en lang række diggressive fortællinger. En enkelt gang eller to ender de blindt, men oftest føres vi elegant tilbage til hovedfortællingen.

Historien om Sexpol er en stor mundfuld. ’Orgasmeland’ er da også en moppedreng med udførligt noteapparat og anegalleri over medlemmerne. Korsgaard gaber over meget, men formår at servere den omfattende beretning i mundrette og appetitvækkende godbidder for den sultne læser.

Forfatteren har fremhævet, at Reich er stamfader til den frigjorte seksualitet, vi normalt tilskriver 1960’erne. Et nyt indspark i den verserende seksualitetsdiskussion udgør bogen dog ikke. Men bøger og orgasmer, der ændrer verden, hænger ikke på træerne.

Få en orgasme, fordi det er rart. Læs ’Orgasmeland’, fordi det er en god historie.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden