Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Bøger

Kvaliteten halter i danske lydbøger

Forlag kritiseres for sjusk og dårlig kvalitet på lydbøger.

Bøger

Den pensionerede skolelærer Niels-Ove Rolighed fra Sæby er vred over kvaliteten på de lydbøger, han hører hver eneste dag.

Han har både oplevet en hostende oplæser og hakkende lydfiler, men det største problem er for ham en – generelt – dårlig lydkvalitet.

»Lyden er ofte metallisk og klemt. Det er under al kritik«, siger Niels-Ove Rolighed. Han fremhæver Anna Grues roman ’Den skaldede detektiv’, der er udgivet af Politikens Forlag, som et eksempel.

Eddy Brixen, lydekspert hos EBB-Consult, har på opfordring fra Politiken hørt et uddrag fra ’Den skaldede detektiv’ igennem.

»Man kan godt høre, hvad der bliver sagt, men hvis man sætter sig hen for at lytte med hovedtelefoner på, hvor man skal koncentrere sig og bare lytte til lydbogen, bliver man irriteret. Man bliver skuffet, hvis man vil nyde lydbogen som en god oplevelse«, siger han om lydbogen, der er hentet på Riidr.com.

I sidste måned blev forlagene kritiseret for sjusk med korrekturlæsningen og lav kvalitet. Anmeldere fra Kristeligt Dagblad, Politiken og Jyllands-Posten har fundet stave- og sprogfejl i udgivelser fra Politikens Forlag og Lindhardt og Ringhof. Men kvaliteten svinger tilsyneladende også, når det gælder danske lydbøger, hvor lytterne i flere tilfælde må nøjes med knap så god lyd.

»Jeg oplever, at der ikke bliver spekuleret særligt over lydkvaliteten fra forlagenes side«, siger brugeren Niels-Ove Rolighed.

To gange har han fået en ny bog i kompensation, fordi kvaliteten var for dårlig på den, han havde købt. Det drejer sig om Lindhardt og Ringhofs lydversion af Christian Jungersens ’Krat’ , der hakkede mere end 20 gange, og A.J. Kazinskis ’Søvnen og døden’ fra Politikens Forlag, hvor bl.a. et tekststykke mangler.

Bedre kvalitet på iTunes

Lasse Horne, redaktør på Lindhardt og Ringhof, forklarer, at der i tilfældet med Christian Jungersens ’Krat’ er tale om en gammel overspilning fra kassettebånd. Filen hakker derfor de steder, hvor båndene er klippet sammen.

»Problemet er, at nogle af forhandlerne skærer den sidste del af teksten til lydbogen bort. På den står der, at lydfilen er konverteret fra bånd og ikke lever op til moderne standarder«, siger han.

Når det gælder den metalliske klang på lydbøgerne, siger han, at det er en balancegang mellem ønsket om kvalitet og de tekniske muligheder. Lasse Horne henviser samtidig til distributøren af lydbøgerne, Publizon, som sætter rammerne for, hvor meget den enkelte lydfil skal komprimeres.

»I Danmark stiller Publizon krav om en relativt hård komprimering, mens man i udlandet som regel kører med en meget bedre komprimeringsgrad, f.eks. 256 kilobit. I den kvalitet kan man også købe vores titler på iTunes. Det ville selvfølgelig være ønskværdigt, at lydbøgerne kunne komme ud i endnu bedre kvalitet«, siger Lasse Horne.

Ligesom billedkvalitet måles efter opløsning, bruger man som regel kilobit per sekund, når lydbøger skal vurderes. Publizon kræver, at forlagene leverer lydbøger med 96 kilobit, og her ser direktør Steffen Sørensen ikke grund til at ændre på det tal.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ikke nogen lydgevinst, så det eneste, man gør, er at genere slutkunderne med større filer. Vores udgangspunkt er, at vi har defineret en standard, som vi mener, er rimelig og kan rumme ordentlig lydkvalitet. Metallisk klang kan undgås, hvis man komprimerer korrekt i forhold til den konkrete udgivelser«, siger han.

Forkert billede af forlagene

På Politikens Forlag ærgrer forlagschef Charlotte Weiss sig over fejlene på Anna Grues ’Den skaldede detektiv’ og Kazinskis ’Søvnen og døden’. Hun oplever, at der for tiden bliver tegnet et forkert billede af forlagets arbejde i medierne.

»Det, man sender ud, skal selvfølgelig være så korrekt som muligt. Jeg er bare ked af, at det kommer til at fremstå, som om det ikke betyder noget for os. For intet kunne være mere forkert. Vi går faktisk meget op i sprogrigtighed og kvalitet«, siger hun og understreger, at forlaget arbejder på at skabe en bedre lydbogsoplevelse for lytterne.

Tilbage sidder Niels-Ove Rolighed med en fornemmelse af, at forlagene gør grin med ham. Som han siger:

»Det svarer til, at man trykker en bog med dårlig tryksværte, så det bliver svært at læse teksten«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce