Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

digte. 'Changes Of Light' udkom i et stærkt begrænset antal eksemplarer, alle håndskrevne af enten Turèll eller hans første hustru Kirsten Brand.
Foto: MIK ESKESTAD (arkiv)

digte. 'Changes Of Light' udkom i et stærkt begrænset antal eksemplarer, alle håndskrevne af enten Turèll eller hans første hustru Kirsten Brand.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uhyre sjælden Dan Turèll-digtsamling sættes til salg i dag

Digtsamlingen 'Changes Of Light' var oprindelig en gave til Per Højholt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sølle syv sider er den på, inklusive omslaget. Til gengæld er de håndskrevne af forfatteren Dan Turèll selv, og forsideillustrationen er tegnet af digterens første hustru, Kirsten Brand, der dengang hed det samme som sin mand til efternavn.

Hvis ’Changes Of Light’ opnår vurderingen og får hammerslag på 15.000 kroner, vil den heldige vinder af auktionen, inklusive diverse gebyrer, kunne bryste sig af at eje en samling ark med en stykpris på knap og nap 3.000 kroner. Men så er det også en af moderne dansk litteraturs mest sjældne samlinger digte. Og der knytter sig en historie til.

Fem farvede digte

’Changes of Light’ er udgivet på forlaget Peace Eye Spirit 19. marts 1970, forfatterens 24-års fødselsdag.

Det er – hvis man medregner den siden af forfatterskabet slettede debut, ’Vibrationer’ fra 1966 – Dan Turèlls sjette bog, og på tidspunktet for udgivelsen er han endnu ikke udkommet på et officielt forlag. Det skete først senere på året med ’Områder af skiftende tæthed og tomhed’.

Ud over den håndtegnede forside indeholder bogen fem digte. De er i hver sin farve: rød, grøn, gul, blå og violet. Det første, ’Grønt lys’, begynder:

»Det kan ikke være rigtigt/ det kan ikke være rigtigt/ græssets sang er blodets rytme/skoven er hele omkredsen/ der er ikke andet end skove«, hedder det. Og ifølge Dan Turèlls første biograf, Rene Højris, er ’Changes Of Light’ »en måde at bruge sprogets visuelle elementer på. En digter har et eller flere sprog, og i denne samling er LYS-digte et af Turèlls sprogområder. Han maler poesien i en regnbue på papiret«, skriver Højris i ’Dan Turèll – samtale og introduktion’ fra 1977.

Et særligt forhold

’Changes Of Light’ udkom i et stærkt begrænset antal eksemplarer, alle håndskrevne af enten forfatteren eller Kirsten Brand. Og de blev hvert og et foræret til enten fødselsdagsgratulanter, der faldt forbi i kollektivet på Forhåbningsholms Allé nummer 18, hvor ægteparret Turèll boede, eller kolleger. Og det eksemplar, som nu er til salg, hidrører fra den afdøde digter Per Højholts samling af Dan Turèlls bøger.

De to havde et ganske særligt forhold. Det begyndte allerede, dengang Per Højholt som nyuddannet bibliotekar var ansat på biblioteket i Gentofte. Her bemærkede han en ’lang tynd blegfis med briller’, der hjemtog bøger, som gjaldt det civilisationens fortsatte beståen. Og den ivrige unge låner stiftede tidligt bekendtskab med den jyske poets værker.

Således fortæller han i et essay om Højholts gennembrud, ’Poetens hoved’ fra 1963, hvorledes han kom til at sidde over for digteren i et S-tog, hvor han læste en anmeldelse af ’Poetens hoved’, nikkede til digteren og havde en fornemmelse af, at denne godt vidste, hvad han læste.

I teksten ’Mit navn for stumhed’ fra antologien ’Natur/retur – en bog om Per Højholts forfatterskab’ slutter han med at erklære sig som åndelig søn af Per Højholt. Og da Gyldendal i sin tid ikke ville udgive Dan Turèlls ’Vangede billeder’ i den tænkte form som en digtsamling på 400 sider, kom Per Højholt sin unge ven til undsætning ved at tilbyde ham husly i sit hjem i Hørbylunde vest for Silkeborg, så han kunne skrive lyrikken om til prosa på husstandens toptunede IBM 82-skrivemaskine med kuglehoved.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aldeles unik

Det er således en vaskeægte raritet, Bruun Rasmussen Kunstauktioner kan tilbyde sine bibliofile kunder.

»Den er aldeles unik«, siger Lærke Bøgh fra auktionshuset. »For det er en topkombination af to af den danske modernismes væsentligste poeter. Det kan næste ikke blive bedre«, siger hun.

Der har tidligere været udbudt eksemplarer til salg. To gange faktisk. For tre-fire år siden, fortæller Lærke Bøgh. Begge gange er de røget for 12.000 kroner. Auktionshuset oplyser i kataloget og på hjemmesiden, at værket kun er udgivet i 10 autograferede eksemplarer. Det er imidlertid nok i underkanten:

»Ti eksemplarer af Changes of Light er definitivt for lavt sat. Meget tyder på, at der snarere findes i omegnen af 20 eksemplarer, men selv dét tal er et gæt. Dan Turèll har mig bekendt ikke noteret det noget sted, Kirsten Brand kan ikke huske det præcise antal, og ingen af de nærmeste venner ved det,« fortæller Jan Poulsen, der selv ejer dét eksemplar, som Dan Turèll i sin tid skrev til et andet af sine forbilleder, digteren Ivan Malinowski.

Detektivarbejde

Jan Poulsen skriver for tiden på en bog om et udvalg af Dan Turèlls mindre kendte og i dag uhyre sjældne udgivelser, deriblandt ’Changes of Light’.

»Jeg vil gerne fortælle historien om tilblivelsen af disse udgivelser og derved komme tættere på forfatteren i den del af den kreative proces og samtidig tegne et billede af tiden, hvor undergrundsudgivelserne for alvor begyndte at skyde frem herhjemme. Det er min drøm at kunne illustrere afsnittet om ’Changes of Light’ med både for- og bagside af samtlige eksemplarer og derved én gang for alle finde ud af, hvor mange der blev skrevet dengang i 1970«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er et større detektivarbejde, og Jan Poulsen tør derfor ikke give noget bud på, hvornår han er i mål og kan få udgivet sin bog.

Ved siden af ’Changes Of Light’ har Bruun Rasmussen også en række andre DT-delikatesser under hammeren. Så har man tegnedrengen i orden og mod på at gå all in på Dan Turèlls forfatterskab i originaludgaver, har man frem til klokken 18.20 i aften til at afgøre, hvor langt man vil strække sig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden