Rambo. Frank Martinsen har været livvagt for Anders Fogh, rockerbetjent og med i politiets stormtropper. Her Sylvester Stallone i Rambo.
Foto: AP Photo/Lionsgate/Karen Ballard

Rambo. Frank Martinsen har været livvagt for Anders Fogh, rockerbetjent og med i politiets stormtropper. Her Sylvester Stallone i Rambo.

Bøger

Bog om dansk Rambos op- og nedtur er en letfortalt sag

Frank Martinsen fortæller om sit liv - med o.k. underholdningsværdi.

Bøger

Der er noget kontrolleret Rambo over Frank Martinsen, og det er billedligt talt et halvt anmelder-hjerte værd, at han vedstår det, når han fortæller om sit noget særprægede arbejdsliv som rockerbetjent, medlem af politiets aktionsstyrke og livvagt for Anders Fogh.

Den anden hjertehalvdel får den nu 52-årige Frank Martinsen for også at fortælle om den personlige nedtur, han kommer ud for, og som han selv mener skyldes de mange år under konstant stress. Det er langtfra afslappende at være den, der med et våben i inderlommen har ansvaret for andres liv.

Bortset fra de første voksne år som soldat og siden almindelig betjent har Frank Martinsen af Kalundborg levet i en verden af halve eller hele hemmeligheder og i alle døgnets timer skullet passe på, hvad han sagde og gjorde. Det er lige før, han heller ikke måtte tale i søvne.

Han var med i front, da politiet i starten af 90’erne etablerede en undercover-gruppe, der skulle følge rockerne rundt i nattelivet for at klarlægge, hvor mange de var, og hvem der havde relationer til hvem, så man kunne forsøge at stoppe en truende krig mellem Hells Angels og Bandidos.

Morsomme optrin og rå vold

Men en politimand er en politimand, selv i slidt civil, så rockerne lurede hurtigt manøvren. Det førte til både morsomme optrin og rå vold, hvor Frank og hans makker ikke holdt sig tilbage.

Derpå gik turen videre til det fysisk og psykisk krævende job som aktionsstyrke-betjent, der bliver sat ind, når der skal foretages delikate anholdelser af blandt andre hashsmuglere, folk, der truer med kidnapning af kendte menneskers børn, og igen rockere af værste skuffe, blandt andre ham, der får at vide, at hvis han ikke ligger stille »nu«, så får han et »røvhul i panden« – aktionsstyrkens interne slang for et dræbende skud mellem øjnene.

Og så bliver Frank Martinsen i 2003 livvagt for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen efter overfaldet på Christiansborg, hvor Fogh blev overhældt med maling. I fire år er Frank Martinsen en af de habitklædte personer med pistol og skudsikker vest under jakken, som følger landets statsminister på job og privat, for eksempel når han i weekenden skal på genbrugspladsen eller under ferien i Frankrig køber ind på torvet.

Fogh kan ikke lide den tætte markering, men erkender, at det er en nødvendighed, og han har tilsyneladende haft et fint forhold til sine skygger. I hvert fald får Martinsen et fint håndskrevet kort med et »Kære Frank ... Alt det bedste i fremtiden, med venlig hilsen Anders«, da livvagten tjekker ud.

Og Martinsens beskrivelse af Fogh er da også venlig uden at føje meget nyt til indtrykket af et menneske, der var kontrolleret 24/7, og som siger nej tak, selv om prins Henrik på en flyvetur hjem fra pavens begravelse prøver at lokke Fogh til at smage på en flaske særdeles god rødvin.

Rammer bunden

Det giver dog nok ikke pluskarakterer hos Fogh, at hans daværende spindoktor, Michael Ulveman, lokker Frank Martinsen og hans kolleger til at deltage i en practical joke i forbindelse med en polterabend for en af Ulvemans venner, journalisten Christoffer Guldbrandsen.

Frank Martinsens privatliv kan ikke klare det hårde liv med masser af arbejde på uvarslede tidspunkter og langt fra hjemmet. Han drikker for meget, skifter jævnligt kærester og ser ikke sine børn ret meget.

Efter en gæsteoptræden i det private erhvervsliv rammer han bunden og vågner derangeret op på et soldaterhjem. Nu er han i gang med at samle sig sammen, og hvis det kan hjælpe ham at have fortalt sin historie, så har det jo været det hele værd. For ham.

Som læser er bogen om hans liv en letfortalt sag om stort og småt i nogle jobs, vi ikke kender så meget til. Underholdningsværdien er o.k., men det ser ikke ud til, at Frank Martinsen overtræder de tavshedsløfter, han har underskrevet flere gange. Hverken rockere, terrorister eller andre kriminelle finder her en manual til, hvordan de kan holde sig under radaren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce