Bøger

Nybrud: Uprøvede forfattere kan nu få støtte

Hvis selvudgivere er gode nok, kan de nu få del i de årlige 30 mio. kr. i støtte.

Bøger

Gennem flere år har de danske selvudgivere af bøger kæmpet for at blive anerkendt som rigtige forfattere.

Og nu får de endelig chancen for at blive lukket ind i litteraturens hellige haller.

I det mindste har de fået en fod i døren, for ved den kommende forårsuddeling har Statens Kunstfonds litteraturudvalg besluttet, at også selvudgivere skal kunne få del i den eftertragtede kunststøtte, og det er ikke småpenge, der er til rådighed. Det seneste år har udvalget fordelt 30 mio. kr.

»Det her kan blive det helt afgørende vendepunkt for selvudgivere«, siger Karsten Pers, som er drivkraft i selvudgivernetværket NewPub.

Nye filtre i processen

Hidtil har det været en betingelse for at søge om kunststøtte, at forfattere har fået udgivet bøger på etablerede forlag, hvor andre har stået med ansvaret for den redaktionelle udvælgelse og det økonomiske ansvar. Med andre ord har der været et filter, der har sorteret de mest håbløse forfatterforsøg fra.

»Der kan måske vise sig at blive behov for filtre i processen, men det skal i hvert fald ikke være der, hvor det hidtil har været, for en bog bliver ikke nødvendigvis god, fordi den har været omkring et etableret forlag, eller ringere, fordi den ikke har«, siger Karsten Pers.

Verden er ændret

Formanden for Kunstfondens litteraturudvalg, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, siger, at det er udvalgets egen beslutning, når reglerne for kunststøtte nu ændres.

»Vi gør det i erkendelse af, at bogmarkedet har ændret sig. Der findes mange måder at udgive bøger på, så vi kan ikke blive ved med at sidde og holde fast i en gammel model, siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Hun er helt med på, at udvalget med sin beslutning risikerer at få en flodbølge af ansøgninger fra selvudgivere.

»Vi vil jo gerne have fat i vækstlaget, og hvis de nye regler betyder, at vi får et kæmpeboom af fantastiske forfatterskaber, så er det glædeligt, men jeg forestiller mig ikke, at det vil ske. Det er sagt helt uden fordomme i forhold til selvudgivere, men jeg tror ikke, at størsteparten vil være kvalificerede til kunststøtten, for kvalitetskriterierne for støtte er ikke ændret. Det er kun reglerne for at søge, vi har ændret. Når man vælger at udgive selv, kommer det jo også an på, hvorfor man gør det på den måde. Nogle gør det, fordi de har prøvet at få en bog ud på alle forlag, men er blevet afvist. Andre udgiver deres bøger selv, fordi de af meget forskellige grunde synes, det er at foretrække frem for at udkomme på etablerede forlag«, siger hun.

Forlag tænker kommercielt

Dansk Forfatterforening har længe presset på for at få lukket selvudgiverne ind i varmen i kunststøttesystemet, og foreningens formand, Jakob Vedelsby, synes, de skal vurderes på lige fod med alle andre forfattere, fordi der i dag kan være rigtig mange grunde til, at folk vælger at udgive selv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I dag er forlagene blevet mere optaget af, om de bøger, de udgiver, også kan sælge. Derfor står nogle forfattere i dag uden forlag, selv om de tidligere har haft en udgiver. Nu må de så udgive selv. Det kan også være forfattere, som skriver noget, som kan være kunstnerisk interessant, men som måske er så smalt, at det ikke er kommercielt interessant for de etablerede forlag«, siger han.

Nemt at frasortere de dårlige

Jakob Vedelsby gætter på, at litteraturudvalget vil få væsentligt flere ansøgninger end normalt til den kommende legatuddeling, men om de nye regler så i praksis får nogen betydning, er han noget spændt på.

»Det vil selvfølgelig være uheldigt, hvis man skal bruge flere penge på at vurdere mange ansøgere, som er ukvalificerede, men der er bare ikke nogen vej uden om, for vi kan ikke have et støttesystem, som er indrettet i forhold til, hvordan bogverdenen så ud for ti år siden. I dag er det også sådan, at nogle af de unge slet ikke kan se sig selv på forlagenes bonede gulve, men hellere vil udgive selv«, siger han.

Selv om der skulle komme en mindre tsunami af ansøgninger, ændrer litteraturudvalget ikke på sin nuværende praksis om, at alle fem udvalgsmedlemmer læser alle ansøgninger, for kun på den måde kan man sikre sig en bredde i bedømmelserne. Og skulle selvudgiverne holde sig tilbage i første omgang, står udvalget alligevel foran et stort ansøgerfelt. Omkring 700 personer søgte om litteraturstøtte i år.

»Men det er ingen hemmelighed, at man hurtigt kan se, om det ikke er godt nok. Andre, kan man hurtigt se, er helt fantastiske. Og derimellem har man en stor mellemgruppe«, siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

»Det er lidt som i 'X-Factor'«

Karsten Pers fra NewPub tror, der vil komme flere ansøgninger end normalt, men han forventer ikke et boom.

»Mange selvudgivere kender slet ikke de her støttesystemer, men nogle vil søge. Der vil også være nogle, som slet ikke har sans for egen kvalitet eller mangel på samme. Det vil være som i ’X Factor’, hvor nogle tror, de kan synge, selv om de ikke kan. Til gengæld kan der også være nogle, som søger uden at være interesserede i at få penge. De vil være mere interesserede i at få et blåt stempel af Kunstfonden«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad nu, hvis mange selvudgivere søger støtte, uden at nogen får penge?

»Så vil nogen slå selvudgiverne oven i hovedet igen, men man skal bare tænke på, at vi kun er i begyndelsen af en proces. Om ti år ser tingene helt anderledes ud«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden