Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Den 19-årige digter Yahya Hassans debutsamling fra 2013, der alene bærer hans navn, solgte mere end 100.000 eksemplarer. Han er dermed landets bedst sælgende digter, og nu er han snart klar med den svære to’er. Kilde: politiken.tv / Producer: Nima Hajarzadeh

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagt om Yahya Hassan: »Han rammer Velfærdsdanmark«

Der er sagt meget om Yahya Hassan. Her er nogle replikker fra de forgangne år.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mehmet Yüksekkaya, debattør og tidligere integrationskonsulent, Kristeligt Dagblad, november 2013:

»Yahya Hassan peger på reelle udfordringer for mange muslimer, men dér, hvor filmen knækker, er i kritikken af islam. Han er hudløst ærlig, og det skræmmer rigtig mange fra at gå ind i debatten om islam. Der er masser af andre, som også er kritiske over for deres forældre og det hykleri, som Yahya Hassan taler om, men derfra og til at gå ind og gøre oprør imod en hel religionsretning, det er for hård kost for dem (...) Lige nu er han mere et skrækscenarium end en inspiration«.

Johannes Riis, direktør, Gyldendal, Kristeligt Dagblad, oktober 2013

»Yahyas bog er præget af en vældig udtrykskraft og et stort behov for at meddele sig. Det gælder også både Ejersbo og Leine. Også de kom med noget, som var dem magtpåliggende fra miljøer, der ikke er overrendt af litteraturen. Hos Yahya finder vi en autenticitet og en vældig vrede, kombineret med stor refleksionsevne og formidlingskraft«.

Flemming Rose, udlandsredaktør på Jyllands-Posten, Politiken, december 2013:

»Yahya Hassan har en særlig autenticitet. Måske fordi han kommer direkte fra underklassen og ind på den litterære stjernehimmel og har en meget dramatisk historie. Derfor træffer han nogle mennesker dybere. Han rammer Velfærdsdanmark. Dem, som ser den gruppe, han kritiserer, som ofre. Han siger selv, at han ikke er nogen præmieperker. Og man kan se, hvordan det har splintret den meget brede fløj, som jeg kalder Politiken-segmentet«.

Pablo Llambias, rektor på Forfatterskolen, Kristeligt Dagblad, oktober 2014:

»Vi rangordner aldrig vores elever, men Yahya Hassan havde uden tvivl, hvad der skulle til for at komme ind på skolen. Det kræver sprogbeherskelse, originalt stof, en indre nødvendighed og en kunstnerisk kunnen, der ofte viser sig gennem et overskud på alle de andre parametre. I de rigtige mix overbeviser det kunstnerisk. Det gjorde Yahya Hassen på linje med de andre, vi optog. Jeg så ham første gang læse op i Aarhus litteraturcenter det år. Og allerede dér kunne jeg se, at intensiteten var til stede. Det samme var slagkraftigheden og præcisionen i hans sætninger, og det slog mig hurtigt, at han virkede som en moden, intelligent, kvik mand med kunstnerisk indsigt. Det indtryk har ikke ændret sig, siden han kom ind på skolen. Han har tacklet sin succes meget modent. Og han udvikler sig stadig, ligesom han selvfølgelig bliver klogere på, hvordan han skal håndtere pressen og sit publikum. Han vil ikke tage ansvar for, hvordan folk bruger hans digte. Og det er en beslutning, han har taget i forhold til det, han har været igennem«.

Søren Marcussen, dramatiker, Kristeligt Dagblad, oktober 2014:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg mødte Yahya Hassan, da han var 15 år, og fik hans nummer, som jeg gik rundt med i to år, før jeg ringede til ham og spurgte, om han ikke ville være med i min tv-serie 'Himlen over os', som præsenterer forskellige unge indvandreres måde at finde vej i livet på. Jeg vidste, at han skrev lidt, bedre end mange, men også, at han var en kriminel bandit, og jeg ville vide, hvad der drev ham. Han ville gerne medvirke, og vi mødtes for præcis to år siden i oktober (2011, red.) på en parkeringsplads ved hans hjem i Trillegården i Aarhus Vest. Jeg mødte en ung mand på 17, som var vild med sproget og allerede dengang ville noget med sine tekster. I slutningen af mit portræt spurgte jeg, hvad hans drøm var. Slutreplikken fra ham blev »jeg håber, jeg kan komme til leve af at skrive. Jeg kan jo ikke så meget andet«. Jeg tænkte, ja, så må du vise, hvad du kan«.

Lars Bukdahl, anmelder på Weekendavisen, Kristeligt Dagblad, oktober 2014:

»Jeg har fortalt denne historie mange gange, fordi den er sand og god. Det var i juni 2013, og jeg havde hørt om Yahya Hassan og hilst på ham på Forfatterskolen, men jeg havde ikke hørt eller læst et helt digt af ham. Så befandt jeg mig en onsdag eftermiddag i radio/ tv-afdelingen i Føtex på Nordre Fasanvej, og pludselig tonede han frem på Aftenshowet på indtil flere tv-skærme og begyndte at recitere et digt, som var ' Skuffelsen', viste det sig senere. Ingen af skærmene var der lyd på, men det var heller ikke nødvendigt; hans passioneret dirrende poetiske kraft ramte mig lige i solar plexus og gjorde de smilende tv-værter helt stumme. Og jeg vidste på stedet, at dette var skelsættende, denne unge mand kommer til at eksplodere betydeligt - hjemme igen fandt jeg programmet på computeren og blev bekræftet i min sikkerhed, og jeg skrev på Facebook til Yahya, der sendte digtet fra sin iPhone, og blev bekræftet igen, og resten er en endnu bedre historie om ikke mindst poesi«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Naser Khader, folketingskandidat, Konservative, oktober 2014, Kristeligt Dagblad, oktober 2014:

»Det var på tide, at der kom en kritisk stemme internt fra det muslimske miljø. Der har været muslimer i Danmark i næsten 50 år. Han formåede at få de såkaldte halalhippier fra Politiken-segmentet til at se virkeligheden i øjnene. Det har været grotesk at høre dem sige, »Gud, sådan vidste vi ikke, det var«. Og det selvom vi andre har skrevet bøger om det i 20 år. Men på denne anderledes måde i digtform virkede det mere effektivt. Yahya Hassans digte har gjort det mere acceptabelt at være islamkritisk uden samtidig at blive sat i bås med islamhadere. For der er selvfølgelig forskel, når man virkelig har sat sig ind i det eller ligefrem selv har oplevet miljøet. Jeg har også oplevet Yahya Hassan i debat om situationen i Mellemøsten og Syrien, men jeg opfatter ham ikke som kommentator. Det han, kommer med, er partsindlæg. Det er ikke så interessant at høre, hvad han mener om fredsprocessen, men tilgæld at læse og høre hans fantastiske digte«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden