Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Uvidende. »Karen Blixen havde en hemmeligholdt lillesøster. Else Ulla Elida Spange, som hun hed, var fuldt vidende om, at hendes far var kaptajn Dinesen, og at hun havde tre søstre og to brødre på Rungstedlund. De vidste til gengæld intet om hendes eksistens«, kommer det fra forfatter Tim Buk-Swienty, der bl.a. har skrevet et tobindsværk om Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen.
Foto: LARS HANSEN

Uvidende. »Karen Blixen havde en hemmeligholdt lillesøster. Else Ulla Elida Spange, som hun hed, var fuldt vidende om, at hendes far var kaptajn Dinesen, og at hun havde tre søstre og to brødre på Rungstedlund. De vidste til gengæld intet om hendes eksistens«, kommer det fra forfatter Tim Buk-Swienty, der bl.a. har skrevet et tobindsværk om Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen.

Bøger

Ukendt lillesøster kaster nyt lys over Karen Blixen

Kaptajn Dinesens 'uægte' barn kan forklare hans mystiske selvmord.

Bøger

Danmarks legendariske eventyrer, helten fra 1864, kaptajn Dinesen, levede stærkt og døde mystisk, da han hængte sig 28. marts 1895 for altså næsten 120 år siden. Men først nu er motivet bag det selvmord, der kom til at betyde så meget for Danmarks største storyteller, Karen Blixen, opklaret.

»Wilhelm Dinesen, der var noget af en forfører, havde lovet sin puritanske svigermor, ’Mama’ Mary Lucinde Westenholz, at han ville holde sig på måtten efter indgåelsen af ægteskabet med hendes datter Ingeborg«, siger historiker Tom Buk-Swienty, der efter fem års research har gravet historien frem: »Men det løfte holdt han ikke, og dermed er den gåde, der har hvilet over hans selvmord, og som kastede en mørk skygge over hans familie, løst«.

Det var altså skamfølelse, der skubbede Wilhelm Dinesen det sidste stykke. Da han hængte sig, var Anna Rasmussen, en ung tjenestepige hos den moralsk anlagte svigerfamilie, seks måneder henne og synligt gravid, mener historikeren.

Først sikker nu

I sit prisbelønnede tobindsværk om kaptajn Dinesen berør Tom Buk-Swienty sin hypotese om affærens betydning og det barn, der kom ud af det. Men først nu er han sikker:

»Karen Blixen havde en hemmeligholdt lillesøster. Else Ulla Elida Spange, som hun hed, var fuldt vidende om, at hendes far var kaptajn Dinesen, og at hun havde tre søstre og to brødre på Rungstedlund. De vidste til gengæld intet om hendes eksistens«.

Det var oplysninger fra en advokat Ole Brøns, der fik historien til at falde på plads. Til Politiken fortæller Ole Brøns, at han i forbindelse med Elida Spanges testamente mødte hende i 1976 i hendes store lejlighed i Malmøgade i København. Hun var adopteret, og her i barndomshjemmet havde hun boet hele sit liv.

»Frøken Spange fortalte, at hun var datter af kaptajn Dinesen og dermed halvsøster til Karen Blixen, og jeg husker, at jeg med det samme tænkte Ja, selvfølgelig er hun Karen Blixens søster, det kan tydeligt ses. Det var ikke noget, jeg skulle bringe videre, og det har jeg heller ikke gjort før nu, hvor jeg bliver spurgt«, siger Ole Brøns, der i dag er 80 år og pensioneret.

Wilhelm Dinesens ’uægte’ datter blev født i dølgsmål 30. juni 1895 og var altså ti år yngre end sin berømte søster. Hun døde 8. juli 1982 – så ensom, at eventuelle pårørende måtte efterlyses. Ingen meldte sig.

»Tilbage står denne sørgelige skæbnehistorie, i bedste Blixen-stil om Elida Spanges liv i skyggen. Hendes historie fortjener at blive fortalt og hun posthumt at komme ’hjem’ til Rungstedlund«, siger Tom Buk-Swienty.

Repræsenterer ’bastarden’

Blixen-ekspert Lasse Horne Kjældgaard, professor ved institut for kultur og identitet på RUC vurderer, at afsløringen er »en verdensnyhed«.

Men har opdagelsen relevans i forhold til læsningen af Karen Blixens forfatterskab?

»Det er unægtelig interessant, hvordan spørgsmålet om ægte og uægte børn rumsterer i Blixens forfatterskab. Hele spørgsmålet om, hvad der udgør et menneskes identitet og familiens rolle står helt centralt«, siger han.

Karen Blixen Museets direktør Catherine Lefebvre er enig:

»Det er jo interessant at konstatere, at denne nye ’Blixen-fortælling’ kan have ligget immanent i Karen Blixens bevidsthed. Det bliver spændende at følge en litteraturhistorisk læsning af de nye oplysninger i kommende Blixen-tolkninger«.

Tom Buk-Swienty mener også, at Elida Spanges liv fortjener at blive set, fordi hun repræsenterer ’bastarden’.

»Der har været titusinder af hendes slags. På den måde er Karen Blixens ukendte søster repræsentant for et stykke vigtig social- og kulturhistorie«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce