Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Børnebog. Det er bogen 'Concori' af Joaquin Gutierrez, der vækker stor debat.
Foto: Costa Rica's National Theater (udsnit)

Børnebog. Det er bogen 'Concori' af Joaquin Gutierrez, der vækker stor debat.

Bøger

Racismeanklage rammer børnebog i Costa Rica

Børnebogen fra 1947 har i årevis været på pensumlisten.

Bøger

Den er i sig selv ved at være en klassiker: debatten om en børnebog, som pludselig bliver beskyldt for være racistisk på trods af, at den i årevis har været dyrket af troskyldige børnefamilier. Tænk bare på Pippi Langstrømpe, ’Lille Sorte Sambo’ og vores egen ’Mustafas Kiosk’.

Lige nu diskuteres børnebogen ’Cocori’ i Costa Rica heftigt. Den er skrevet i 1947 af den hvide forfatter Joaquin Gutierrez og har i årevis været på pensumlisterne i det mellemamerikanske lands skoler.

Men nu har to sorte repræsentanter for landets lovgivende forsamling rejst en sag mod regeringen og krævet at få den fjernet fra pensum, skriver Global Post.

Bogen handler om en lille dreng, der er sendt ud i junglen for at finde en abe til en hvid pige. Kritikken går især på, at den dvæler lovligt meget ved drengens afro-caribiske udseende.

»Det eneste, denne bog har gjort, er at gentage nogle af de mest primitive stereotyper«, udtaler en af repræsentanterne, Epsy Campbell. Hendes datter er blevet drillet i skolen på grund af bogen, argumenterer hun.

Det eneste, denne bog har gjort, er at gentage nogle af de mest primitive stereotyper

Også landets menneskerettighedsorganisation har valgt at bakke op om søgsmålet og husker regeringen på, at den er forpligtet til at »garantere, at alle landets borgere lever i et samfund, der er fritaget for diskrimination og racisme«.

Men så nemt er det ikke. For bogen er blevet dyrket i generationer af sorte såvel som hvide. I stedet for at bortcensurere den helt foreslår andre at lade andet undervisningsmateriale ledsage læsningen og sætte bogen i historisk kontekst.

»Problemet er ikke bogen selv«, siger Nina Caceres, der er historieprofessor ved Costa Ricas Universitet. »Men den måde, bogen bliver brugt på«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce