Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Illustration: Christine Vierø Larsen
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon giver forfattere fire øre per bogside - hvis altså siden bliver læst

Nyt betalingsprincip rammer selvudgivere, hvis bøger er en del af Amazons abonnementstjenester.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire øre for hver side, der bliver læst.

Sådan er de ændrede vilkår, som boggiganten Amazon fra denne måned har indført på to af sine abonnementstjenester. Hvor forfatterne tidligere fik honorar, når kunderne havde læst over 10 pct. af en bog, får de fremover kun penge for det antal bogsider, som kunderne læser.

Som forfatter synes jeg da bestemt ikke om det nye princip

Som det ser ud nu, gælder de nye betingelser kun for forfattere, der har brugt Amazon som selvudgiverplatform og stiller deres bøger til rådighed for Amazons abonnementstjenester, hvor man for et beløb enten får ubegrænset adgang til tusindvis af bøger eller kan låne en bog om måneden.

Den danske forfatter Martin Jensen udgiver hos Amazon, og han er rigtig glad for, at det ikke sker som selvudgiver, men derimod som en forfatter, hvis bøger Amazon udgiver på forlaget Amazon Crossing, der specialiserer sig i oversat litteratur.

»Som forfatter synes jeg da bestemt ikke om det nye princip, hvor nogen kun får betaling for de sider, der bliver læst«, siger Martin Jensen.

Den holdning er han ikke alene om. Som den amerikanske forfatter Peter Maas har udtalt, så er det heller ikke almindeligt, at man kun betaler for den del af en burger, som man får spist.

Hos Amazon forsvarer man de nye principper med, at de vil sikre en større grad af retfærdighed. Den nye betalingsmåde vil betyde, at forfattere af meget tykke romaner, som faktisk bliver læst, også er dem, der får den største bid af kagen, for det er sådan, det fungerer for Amazons selvudgivere. Hver måned afsætter Amazon et bestemt beløb til fordeling blandt selvudgiverne på abonnementstjenesterne. I juni, hvor der blev læst 1,9 mia. bogsider, var det eksempelvis 11 mio. dollar, som skulle fordeles. Lidt afhængig af dollarkursen vil det svare til fire-fem øre per bogside.

Spekulation

Når Amazon mener, at det nye system er mere retfærdigt, hænger det også sammen med, at alle bogsider bliver omregnet til en Amazon-normalside, så alle forholdsmæssigt får samme betaling, uanset hvor stor satsen er på bogsiden, og hvor meget luft der er lagt ind mellem linjerne. Og der har været spekuleret noget i de forskellige formater hos Amazon, kunne man forstå af et indlæg af fantasyforfatteren Samantha Shannon i The Guardian, for selvfølgelig var det sådan tidligere, at man som læser af en tynd bog hurtigere nåede dertil, hvor forfatteren skulle have honorar, end hvis der var tale om en mursten på 800 sider.

Forfatterne strakte deres historier over så mange bøger som muligt

»Resultatet blev, at der kom en flodbølge af meget tynde bøger, fordi forfatterne strakte deres historier over så mange bøger som muligt«, skrev Samantha Shannon.

Andre har spekuleret over, hvad de nye principper kunne have af betydning for de bøger, der bliver skrevet. I The Times skrev David Sanderson, at fremover ville den ideelle bog være en 700 sider tyk sag med cliffhangere på hver anden side og gerne med et par billeder lagt ind i hvert kapitel (billeder tæller også med).

For Samantha Shannon er det helt afgørende tankeeksperiment imidlertid, hvilken betydning det ville få for både litteraturen og bogverdenen som sådan, hvis princippet om betaling per læst side blev overført til alle bøger købt hos Amazon.

Men det kommer ikke til at ske, forsikrer Amazon på en forespørgsel fra Politiken. Der er ikke planer om at overføre betalingsprincippet til de bøger, som folk køber på netboghandlen.

»Det kommer kun til at berøre bøger (udgivet direkte på Amazon, red.), som er en del af vores abonnementstjenester«, skriver Britanny Turner fra Amazons presseafdeling i en mail til Politiken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ændringen af betalingsprincippet synes især at ramme de tilsyneladende talrige selvudgivere, som har skrevet kortere, letlæste kærlighedsromaner. Redaktøren Casey Lucas samarbejder med en række selvudgiverforfattere, og ifølge Lucas har en del allerede besluttet sig for at holde op, fordi de vurderer, at de vil miste mellem 60 og 80 pct. af deres indtægter. Redaktøren siger til The Guardian, at Amazon nemt kan tage fejl, hvis de med de nye principper har til hensigt at ændre på sammensætningen af de bøger, der er til rådighed på abonnementstjenster som Kindle Unlimited ved eksempelvis at få færre forfattere af kærlighedsromaner eller erotiske bøger.

Korte bøger straffes

»Ved at lægge vægten mere på længden end på kvaliteten af bøgerne, udelukker Amazon ikke kun dem, der skriver erotiske bøger. Fagbogsforfattere og især børnebogsforfattere, hvis bøger oftest er til den korte side, bliver også ramt hårdt af denne ændring«, siger Lucas.

Under alle omstændigheder synes der ikke at være nogen tvivl om, at forfattere af kærlighedsromaner og erotisk litteratur lige nu er en udfordring for de nye abonnementstjenester. Den amerikanske tjeneste Scribd har lige skåret 80-90 pct. af disse titler ud af sit bogprogram, fordi det ødelagde tjenestens økonomi. Hos danske Mofibo vejer denne type litteratur også tungt hos en del af abonnenterne, og Mofibo-direktør Morten Strunge lægger ikke skjul på, at man forsøger at begrænse antallet af titler inden for det, der hedder erotik og romance. Og det gælder både på dansk og engelsk.

Jeg kan kun sige, at ingen skal opgive deres gode job til fordel for disse spritnye og uprøvede systemer.

»Et amerikansk forlag forsøgte at komme ind med deres bøger hos os. Dem har vi sagt nej til. Det er en snæver genre med mange, der læser rigtig meget. Selvfølgelig har vi nogen, der læser meget romance, men vi er mest en tjeneste med mange titler inden for krimi og spænding, og her har vi også nogle med et stort forbrug. Tre pct. af vores kunder er storforbrugere. Dem taber vi penge på, men sådan er det, når man er en forretning, hvor alt er inkluderet i abonnementet«, siger Morten Strunge.

Mofibo: Nej tak

Mofibo får ifølge Morten Strunge 500 nye kunder om dagen for tiden. De kan læse så meget de vil gratis i de første 14 dage, før de skal betale for det første abonnement, men Mofibo har ingen planer om at ændre sine betalingsprincipper, som det er sket hos Amazon.

»Vi har en forretning, der hænger fint sammen på de fleste områder. Vi betaler for hver bog, når læserne har læst en vis andel af den. Jeg ser ændringen hos Amazon som en form for profitmaksimering. I virkeligheden bestemmer de jo selv, hvor mange penge der hver måned skal fordeles mellem selvudgiverforfatterne«, siger Morten Strunge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Især i USA har Amazons nye betalingsordning sat brand i debatten. Den succesrige selvudgiver Hugh Howey fik flere hundrede rasende mails, da han opfordrede folk til at slå koldt vandt i blodet og se, hvor stor forskellen på folks indtægter faktisk bliver, når den første månede er gået.

»Når jeg hører, at folk har kunnet leve af en abonnementstjeneste, der ikke fandtes for 14 måneder siden, ved jeg dårligt, hvad jeg skalg sige. Jeg har aldrig kalkuleret med at kunne leve af et system med udlån. Kindle Unlimited har føltes som en bonus, men det ser ud til, at for nogle forfattere har udlånene været vigtigere end salgene. Jeg har aldrig overvejet, at det kunne være tilfældet for forfattere. Jeg kan kun sige, at ingen skal opgive deres gode job til fordel for disse spritnye og uprøvede systemer. Det her er ikke en boghandel. Dette er en udforskning af noget nyt. Og det går måske ad helvede til for os alle i det lange løb. Når det handler om mig selv, synes jeg ,det er for tidligt at sige noget om det«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden