Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Øjenhøjde. Poesien er ikke til at løbe fra på det nye psykiatriske sygehus i Slagelse.
Foto: Finn Frandsen

Øjenhøjde. Poesien er ikke til at løbe fra på det nye psykiatriske sygehus i Slagelse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykiatrisk hospital hjælper patienterne med poesi på væggene

Digter og patienter står bag poesi, der pryder væggen på psykiatri-sygehuset i Slagelse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes mange måder at måle et samfund på. En mulighed er at se på »bruttonationalprodukter, uddannelsesniveau, og pis«, som den danske forfatter Asta Olivia Nordenhof formulerede det på sin nærmest anti-private facebookprofil i slutningen af juni.

En anden mulighed er at iagttage, hvordan samfundet behandler psykisk syge.

(S)et fra det perspektiv er det her virkelig et lortesamfund, rent ud: et lortesamfund

»(S)et fra det perspektiv er det her virkelig et lortesamfund, rent ud: et lortesamfund«, lød den klare besked fra Nordenhof, der ad flere omgange har berettet om sine egne ture ind og ud af psykiatrisk afdeling. »Jeg tror ikke, flertallet gør sig begreb om, hvilke forhold de, som virkelig er ude og skide, bliver budt«.

Væg til væg-poesi

Nordenhofs beretninger om et udhulet dansk psykiatrivæsen står imidlertid i skarp kontrast til de nye flotte bygninger, som venter patienterne i Slagelse – hvor poesien tilmed har fået en prominent plads.

Med det nye psykiatriske sygehus, der officielt tages i brug om godt en måned, har man forsøgt at skabe en atmosfære, der skal sikre den bedst mulige rehabilitering af patienterne, stærkt hjulpet på vej af den monstrøse grafiske udsmykning, som digteren Ursula Andkjær Olsen, arkitekt Christian Karlsson og en række patienter står bag.

»Vi har udsmykket over 100 kvadratmeter glas«, fortæller Karlsson.

INTERVIEW I MAGASINET

Meldingen går på, at op mod 10.000 mennesker var til åbent hus sidste søndag, og her kunne offentligheden for første gang møde sætninger som »9 søjler til at bære/ til at holde modet/ oppe« eller »Skriver/ verden frem/ synger/ himlen stor/rejser/verden rundt«.

De flere meter høje og brede ruder, som digtene er trykt på, er brugt til at opdele sygehusets forskellige rum, men det er ifølge Christian Karlsson ikke meningen, at væg til væg-poesien skal medvirke til en øget oplevelse af, at man befinder sig inden for institutionens fire vægge. Nærmere tværtimod.

»Ideen var at prøve at tage et stykke af virkeligheden og omskabe det lidt. Det er hele ideen med sygehuset. Når man kommer ind syg og ud rask, skal sygehuset ikke adskille sig mere end højst nødvendigt fra virkeligheden«, fortæller Christian Karlsson.

Velfærdsutopi

At litteraturen og psykiatrien kan finde sammen, ser man også i svenske Sara Stridsbergs ’Beckomberga’, der udkom sidste år på dansk. Her beskrives det psykiatriske hospital, der deler navn med romanen, som et fristed. Godt nok er alt ikke lutter velvære, livet her er også domineret af tungsind, men stedet minder os om, hvor vital psykiatrien og arkitekturen kan være for en fælles velfærdsutopi.

Det samme kan siges om ’Sexualparken’, som Hans Scherfig navngav det københavnske boligkompleks Ryparken i sin roman ’Idealister’ fra 1944. Dette sted, der var beboet af tidens kulturradikale mellemlag, markerede begyndelsen på de velfærdsdrømme, der skulle frisætte individet og løfte de socialt udsatte ud af armod næsten tyve år senere.

ANMELDELSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også det nye psykiatriske sygehus i Slagelse kan siges at bære på en sådan vision. Her er det erklærede mål, at de digte, som Ursula Andkjær Olsen har skrevet sammen med en række patienter, skal give hverdagen mere kvalitet.

»Digtene er skrevet til alle, der bruger huset, men de er mest af alt skrevet for at understøtte den behandling, der foregår. Meget af det, vi godt kan lide, kan vi jo også godt lide, når vi er syge, men mængden af stimuli skal selvfølgelig tilpasses«, udtaler Christian Karlsson.

Digtene er skrevet til alle, der bruger huset, men de er mest af alt skrevet for at understøtte den behandling, der foregår

Hvis man nu skal sætte det lidt på spidsen, vil du så sige, at poesi kan være med til at helbrede folk?

»Ja, på samme måde som at omgivelserne kan hjælpe én til en bedre indlæring på vores skoler. Man kan ikke i sig selv blive helbredt af det, men det understøtter opholdet, detaljerigdommen og respekten omkring stedet. Og så er det også i respekt for, at selvom man er syg og indlagt, er rammerne forsøgt udfordrende og involverende, ligesom man har det alle andre steder.«

Trylleri med ord

Allan Holmgren, der er selvstændig psykolog m.m., mener, det er værdifuldt at få patienterne til at artikulere sig gennem digte:

»Det er fantastisk, hvis psykiatriske hospitaler får poesi på væggene. Men det skal og bør ikke kun være de etablerede og anerkendte forfatteres trylleri med ord, der kommer på væggene. Derfor er det også godt, at det er patienternes ord, patienternes poesi, der skal kunne fylde hospitalsvæggene og gøre dem meningsfulde. Patienterne skal opfordres og hjælpes til at beskrive deres egne oplevelser og erfaringer«.

Sygehuset i Slagelse har gjort meget for, at poesien passer ind i behandlingen, fortæller arkitekt Christian Karlsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Digtene er blevet tilpasset de mange forskellige tilstande, patienter kan være i. Kompleksiteten i teksterne varierer derfor også, og i nogle områder af sygehuset har Ursula Andkjær Olsen etableret halve sætninger, som patienterne så har færdiggjort. Ursula Andkjær Olsenhar, som man formentlig altid gør, når man skriver poesi, pålagt sig nogle spilleregler. En af dem har været at skrive om det sted, man opholder sig, i stedet for at skrive om helt andre sanseindtryk«.

Til at begynde med mødte projektet en smule modstand, fortæller Christian Karlsson, men i dag er sygehuspersonalet ikke bange for, at digtene kan komplicere behandlingen.

»Der var en del skepsis over for projektet, man frygtede, det kunne virke forkert. Men nu oplever jeg, at der er skabt et lille fællessprog om det sted, man er. Da vi forelagde psykiaterne ideen om sådan en måde at bruge poesi på, var der en, som sagde: »Det er jo fantastisk! Vi møder patienten gennem kunsten««.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden