Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Simon Fals
Foto: Simon Fals

Fremtiden. Hvis bibliotekerne skal overleve, skal de tilbyde masser af aktiviteter i den fysiske verden. Som her på det ny bibliotek i Københavns Nordvestkvarter, som er kulturhus med bibliotek, cafe, filmklub, musik og mange andre arrangementer.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har biblioteket overhovedet en fremtid?

Befolkningen finder i dag bøgerne, filmene og musikken på nettet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En musiksamling med alt fra Ace of Base til Frank Zappa står ordnet i plastikcharteks, alfabetisk og efter genrer i to stålreoler oppe på bibliotekets førstesal. Og ved siden af står spillefilm, computerspil, operaoptagelser, børnemusik skive for skive.

Uden for glaspartierne i det nybyggede bibliotek og kulturhus på Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter tæsker tung trafik gennem den grå januartristesse, men herinde er en stille summen fra kaffedrikkerne nedenfor.

Dertil klapren på taster og den studerendes stille koncentration, når hun streger en passage over med lilla tusch.

Andre biblioteksgæster trasker rundt ved bogreolerne, lægger hovedet på skrå for at læse på bogryggene. Ellers sidder de ved computerne. Cd-reolen står i hvert fald urørt.

»Musik?«, siger bibliotekar Aga Daugaard, der sidder ved et lille bord foran reolerne.

»Ja, det går ned. Udlånet går ned«.

LÆS OGSÅ Og det er ikke kun i fysisk form, at bibliotekernes udlån af musik falder. Op til weekenden meddelte landets to største biblioteker, København og Aarhus, at de dropper bibliotekernes digitale musiktjeneste, Bibzoom, så det ikke længere er muligt at downloade og låne musik via nettet.

Der skulle spares, og Bibzoom var det mest oplagte, fordi meget få lånte musik fra tjenesten.

I stedet laver de to kommuner emusik.dk, der skal hjælpe biblioteksbrugerne til at finde rundt i den digitale musikvirkelighed.

»Der er musik på så mange platforme, så i fremtiden handler det om at formidle den musik, som brugerne allerede har adgang til«, forklarede it-chef Bo Fristed fra Kultur og Borgerservice i Aarhus forleden om beslutningen.

Bogen bliver en niche
Spørgsmålet er, om bibliotekerne ikke også kommer til at gå den vej med lydbøger, e-bøger, film og andre materialer inden for en overskuelig årrække, fordi der kommer reklamefinansierede tjenester, hvor brugerne får adgang til et stort katalog gratis?

»Jeg er ikke i tvivl om, at bibliotekerne skal satse på formidlingen. Det er der, vi adskiller os fra andre. Hvor hurtigt det kommer til at gå, er spørgsmålet«, siger materialechef Inger Gyldenkerne fra Københavns Biblioteker, som nu altså heller ikke længere udlåner musik over nettet.

Faktisk er musiktjenesten Spotify allerede i gang med også at tilbyde lydbøger i Sverige, og hvis behovet for at kunne låne lydbogsfiler, filmfiler og e-bogsfiler på nettet forsvinder i fremtiden, er der så overhovedet brug for det klassiske bibliotek i den digitale verden?

Jeg er ikke i tvivl om, at bibliotekerne skal satse på formidlingen. Det er der, vi adskiller os fra andre»Det tror jeg også, at bibliotekerne spørger sig selv om i de her år«, siger Mads Thimmer, der er direktør i Innovation Lab og specialist i digital udvikling.

»De bliver truet på deres eget felt, fordi det pludselig er kommercielt attraktivt for tjenester som Spotify at være et ’bibliotek’ og tilbyde et stort bagkatalog«.

Mads Thimmer er overbevist om, at der også kommer gratistjenester på bogmarkedet. Derfor er hans bud, at rådgivning og vejledning kommer til at betyde mere og mere for bibliotekerne frem for at kunne tilbyde så mange titler som muligt.

»Jeg tror, at bibliotekerne i stigende grad vil henvise videre til andre aktører, når det gælder den store, brede mainstreamlitteratur, og så selv have det smalle«, siger han.

»Hvor bogen i 500-600 år har været det centrale på biblioteket, bliver den nu en niche. Bibliotekerne skal kunne give overblikket over, hvor man kan få svar på sine spørgsmål, hvor man får adgang til viden i den digitale verden«.

Hvem sover med en computer?
Bogens overgang til niche har dog lange udsigter på biblioteket på Rentemestervej. Som bibliotekaren Aga Daugaard siger bag sit lille bord:

»Gider du måske ligge med computeren i din seng?«.

Men så på den anden side. Hun kender da godt nok en 70-årig, der sover med sin e-bogslæser. Verden er i forandring.

Men det er biblioteket også. Stedet her skal kunne meget andet end at udlåne ting. Det er også et kulturhus med arrangementer – som går rigtig godt – og et sted, der skal hjælpe borgerne til at vikle sig ud af det konstant voksende informationsnet, som samfundet udgør.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Med den megen viden, der møder folk i dag, skal de have hjælp til at gennemskue det hele, så jeg er ikke bekymret for fremtiden«, siger Aga Daugaard.

I biblioteksverdenen er der fortsat stor tiltro til bogen, både den fysiske og e-bogen. Ingen tror, at der inden for overskuelig fremtid kommer en tjeneste a la Spotify eller Wimp, der pludselig stiller tusindvis af bogtitler gratis til rådighed for brugerne på nettet.

Til gengæld er der mange steder betænkelighed over den glidebane, det kan vise sig at være, at landets to største biblioteker nu dropper udlån af musik på nettet.

»Jeg synes, at de giver op. Det kan godt være, at Spotify er gratis i dag, men hvem siger, at den er det om tre år«, siger formanden for Bibliotekschefsforeningen, Mogens Vestergård.Ligesom han mener, at der vil være store problemer forbundet med at bruge tjenester, der i fremtiden kan tænkes at tilbyde bøger reklamefinansieret. For så er det tjenesterne, der bestemmer, hvad vi må læse, fremhæver Mogens Vestergaard og henviser til Apples digitale iBook Store, der har afvist Peter Øvig Knudsens bøger ’Hippie’, fordi de viser nøgenbilleder.

»Og hvordan sikrer man, at der er adgang til alle bøger af Klaus Rifbjerg, hvis man skal skrive en opgave om ham? Jeg tror, at det er meget vigtigt at holde fast i bibliotekslovens ord om, at alt skal stilles til rådighed. Også alt det, der udgives digitalt«, siger Mogens Vestergaard.

Back to basic
Vagn Ytte Larsen fra Danmarks Biblioteksforening ligger på samme linje, men kalder det en meget vigtig diskussion, fordi digital udvikling forandrer verden.

»Spørgsmålet er selvfølgelig, om vi skal have tingene på hylderne selv eller formidle andres. Ethvert bibliotek bliver nødt til at afgøre med sig selv, hvor de bruger ressourcerne. Men principielt bør man have det hele på bibliotekerne, så man kan stille det frit til rådighed. Men det er en stor, stor diskussion. København og Aarhus er de to største spillere i biblioteksverdenen, og de plejer at vise vejen«, siger han.Bibliotekarforbundet synes til gengæld, at der er fornuft i de to kommuners beslutning – i hvert fald hvad angår musikken.

»Det er back to basic. Er det virkelig bibliotekets rolle at udlåne Lionel Richie? Bibliotekerne skal i stedet være et alternativ til markedet. Og når man kan få musik gratis, så skal vi vise, hvordan man kan bruge det gratis tilbud, og så bruge pengene på det, der ikke er tilgængeligt«, siger formanden, Pernille Drost.

Smidige løsninger

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Heller ikke Bibliotekarforbundet tror på gratis e-bøger. Til gengæld bør bibliotekerne i fremtiden indrette sig langt mere smidigt i forhold til de digitale løsninger, mener formand Pernille Drost. »Vi skal se på, hvor vi får mest ud af udviklingen på det kommercielle marked, og så sætte tilbud sammen efter det«. På biblioteket på Rentemestervej hjælper Aga Daugaard en ung fyr med at få printet en mail ud til sine døve venner. Så sætter hun sig bag sit bord igen og kigger rundt. Det er et helt andet bibliotek, end hun tidligere har arbejdet på i sine 17 år i faget. Inden stedet åbnede i 2011, var hun i lokaler, der nogle steder var så lave, at hun kunne nå loftet. Her i Nordvest er det både bibliotek, cafe, medborgerhus, koncertsal og Borgerservice. Her er også filmklub, lektielæsning og kulturarrangementer, og der kommer mange gæster. 27.000 mennesker bruger biblioteket hver måned, og også arrangementerne i salen under taget er velbesøgte. »Det er en forandring til det bedre. Kulturen er kommet ind i huset og er blevet en del af det. Det er slut med arrangementer på biblioteket, hvor der kun kommer fem mennesker«, siger Aga Daugaard »Det var jo pinligt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden