Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fængslet. Liu Xiaobo (t.v.) blev i 2009, ét år før han modtog Nobels Fredspris, idømt fængselsstraf på 11 år for opfordring til politiske reformer. Foto: Ng Han Guan/AP

Fængslet. Liu Xiaobo (t.v.) blev i 2009, ét år før han modtog Nobels Fredspris, idømt fængselsstraf på 11 år for opfordring til politiske reformer. Foto: Ng Han Guan/AP

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestlige stjerneforfattere kræver kinesiske kolleger løsladt

Kinas præsident, Xi, er i USA. Og nu lægger både store forfattere og berømte modtagere af Nobels Fredspris pres på for at få kollegerne sat fri.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 40 vestlige forfattere har skrevet et åbent brev til Kinas præsident, Xi Jinping, hvori de opfordrer ham til at løslade deres kinesiske kolleger, »hvis forbrydelse er at have udtrykt deres meninger, og som nu henslæber deres liv i fængsel«.

Brevet kommer, samtidig med at Xi Jinping er i USA i denne uge, hvor han i dag skal mødes med præsident Barack Obama. Besøget slutter i weekenden, hvor Xi holder tale i FN i New York.

Forfatterne er blandt andre Paul Auster, Jeffrey Eugenides, Jonathan Franzen, Neil Gaiman, Ian McEwan og Art Spiegelman.

Det er blandt andre Ilham Tohti, som forfatterne vil have løsladt. Den 45-årige Tohti er professor i økonomi, men han er også medlem af den etniske gruppe uighurerne, som hovedsagelig er muslimer. Ligesom eksempelvis tibetanerne føler de sig undertrykt af kommunistpartiet i Kina. Tohti var kendt for at være en moderat og pragmatisk kritiker af Beijings politik over for uighurerne, men han blev arresteret i 2014 og idømt livsvarigt fængsel for »seperatisme«.

11 års fængsel til nobelprisvinder

Forfatterne nævner også den 71-årige journalist Gao Yu, der i april blev idømt 7 års fængsel for at lække statshemmeligheder.

Ifølge den amerikanske afdeling af forfatterforeningen PEN sidder 47 kinesiske forfattere og journalister i fængsel

Gao Yu var anklaget for at have givet kommunistpartiets interne Dokument Nummer 9 til et udenlandsk medie. Det advarer mod »vestlige værdier« som for eksempel menneskerettigheder, demokrati og frie medier, der alle er trusler mod etpartistatens magt.

Da Gao Yu, der er kendt for i årtier at have været en kritisk journalist, ifølge anklagerne skulle have sendt dokumentet til det kinesisksprogede Mirror Media i USA, havde det allerede i lang tid været omtalt i kinesiske medier.

Forfatterne nævner også Liu Xiaobo, der er professor i litteratur, og som i 2010 modtog Nobels Fredspris. Året før blev han idømt en fængselsstraf på 11 år for at være medforfatter til et dokument, der opfordrer partiet til politiske reformer.

PORTRÆT

Siden da har hans hustru, den 54-årige digter Liu Xia, siddet i husarrest i parrets lejlighed i Beijing. Hun er ikke anklaget eller dømt for en forbrydelse.

Ifølge den amerikanske afdeling af forfatterforeningen PEN sidder 47 kinesiske forfattere og journalister i fængsel.

»Fængsling af forfattere og journalister skader Kinas omdømme ude i verden og underminerer dets ambitioner om at være en stærk og respekteret global magt. Det samme gør censuren af litteratur, medier og internet samt telekommunikation, da det forhindrer Kinas borgere i at få adgang til nyheder og informationer, der er i offentlighedens interesse, og det kvæler kreativitet og mangfoldigheden af synspunkter, som er essentielle for at kunne opbygge en dynamisk og konkurrencedygtig økonomi og kultur«, står der i brevet fra forfatterne.

Præsident Obama har også modtaget et brev fra 12 personer, der som ham har modtaget Nobels Fredspris, blandt andre Desmond Tutu, Lech Wales og Dalai Lama. Her opfordrer de Obama til at lægge pres på Xi for at løslade Liu Xiaobo. Samtidig opfordrer de USA’s præsident til »offentligt lægge pres på den kinesiske regering for at løslade Liu Xia og give hende tilladelse til at modtage lægehjælp i udlandet, som hun har bedt om«.

Tortur og overgreb

Liu Xia har været stort set afskåret fra omverdenen i 5 år og er under konstant overvågning. Hun har været i kontakt med omverdenen få gange og lider af svær depression og hjerteproblemer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun blev indlagt på et hospital i Beijing sidste år, men hendes familie tror ikke på, at myndighederne giver hende den rette lægehjælp. Hendes advokat, Mo Shaoping, fortalte sidste år til Politiken, at myndighederne har nægtet hende at blive behandlet i udlandet.

Den prominente advokat Gao Zhisheng, der også har været nomineret til Nobels Fredspris, gav i denne uge sit første interview i 5 år. Her afslørede han, hvordan han blev tortureret, efter han blev fængslet i 2010.

Gao, der er kendt for at tage politisk følsomme sager om eksempelvis kristne og partiets overgreb mod bønder, blev løsladt i august sidste år. Her var han fysisk svækket og ude af stand til at gå og tale.

Gao Zhisheng gav interviewet til nyhedsbureauet AP tidligere i år, under forudsætning af at det ikke blev offentliggjort, før han havde skrevet to bøger og fået smuglet dem ud af Kina.

Gao er under konstant overvågning, men det lykkedes hans hustru og 5 børn at flygte til USA i 2009.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden