Skifte. Claus Clausen slipper ikke arbejdet med bøgerne. Fremover bliver det dog som ansat og ikke ejer.
Foto: MIK ESKESTAD /POLFOTO

Skifte. Claus Clausen slipper ikke arbejdet med bøgerne. Fremover bliver det dog som ansat og ikke ejer.

Bøger

Gyldendal køber forlaget Tiderne Skifter

72-årige Claus Clausen har solgt sit livsværk til landets største forlag. Det kan bringe Tiderne Skifter ind i den digitale verden.

Bøger

Det danske bogmarked mister endnu et selvstændigt forlag.

Fra 1. februar overtager Gyldendal forlaget Tiderne Skifter, som Claus Clausen har stået i spidsen for i 42 år. Han fortsætter som direktør på forlaget frem til sommer, hvor chefstolen bliver overtaget af Mette Jokumsen, som senest har stået i spidsen for Informations Forlag.

»Jeg har selv peget på Mette Jokumsen som min efterfølger, og det er vel passende, eftersom hun formentlig var min første praktikant på forlaget for omkring 20 år siden. På den måde er det godt at få forlaget ind i trygge rammer, når det nu bliver et imprint under Gyldendal, men jeg er både lettet og lettere vemodig over at sælge forlaget. Det er den samme følelse, man har, når ens børn flyltter hjemmefra«, siger Claus Clausen.

Store navne

Som forlægger har han stået for en lang række markante udgivelser. I kraft af et fortrinligt netværk i den internationale bogverden er det lykkedes ham at få rettighederne til store navne som Richard Ford, Jonathan Safran Foer, Julian Barnes, Göran Rosenberg, Karin Alvtegen og Geert Mak, og herhjemme har han bl.a. udgivet Pia Juul, Sidsel Falsig Pedersen, Sven Holm og de seneste år også samtlige ikke-skønlitterære bøger af nyligt afdøde Klaus Rifbjerg. Faktisk udkommer Rifbjergs erindringsbog 'Til rette vedkommende' på Tiderne Skifter i løbet af kort tid. En af forlagets helt store sællerter gennem årene har været 'Kvinde kend din krop', mens nogle af forlagets mest kontroversielle titler har haft HA-rockeren Jørn 'Jønke' Nielsens navn på forsiden.

Gyldendals adm. direktør, Stig Andersen, har udsendt følgende kommentar til overtagelsen af Tiderne Skifter:

»Jeg er glad for, at Claus Clausen vil betro sit livsværk til Gyldendal. Jeg har altid været imponeret over Tiderne Skifters flotte udgivelsesliste, men lige så meget over, at det er lykkedes Claus at få økonomien til at hænge sammen igennem årene. Det kræver den professionalisme, som netop kendetegner denne både utraditionelle og helt klassiske forlægger«

Stig Andersens kommentar dækker over, at Tiderne Skifter har haft en chef, som har koncentreret sine kræfter om at redigere udgive sine forfattere på helt traditionel vis. Den digitale verden har på Tiderne Skifter været nærmest fraværende. Claus Clausens eget skøn er, at under en procent af forlagets 2000 titler i dag kan findes som e-bøger.

Digital? Egentlig ikke

»Jeg har været forbeholden over for den digitale udvikling, og der er vel heller ingen, der for alvor har tjent penge på den endnu, men i dag er det et marked, man bare er nødt til at være på som forlag. Det bliver et kæmpemarked, men det er ikke mig, der skal støve det op«, siger Claus Clausen.

Han understreger, at salget til Gyldendal ikke skyldes, at han på nogen måde er i økonomiske vanskeligheder, men eftersom han er 72 år, ved han godt, at forlaget på langt sigt skal sikres en ny ledelse.

»En ny ledelse kræver også et ejerskifte, for jeg kan ikke se mig selv værende ejer af noget, som jeg ikke selv styrer«, siger han.

Claus Clausen vil fra 1. juli og året ud arbejde som seniorredaktør på forlaget. Hvad der skal ske derefter, ligger der ingen aftale om.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce