Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dødsstraf. Den svenske journalist Carina Bergfeldt taler med den dødsdømte amerikaner Vaughn Ross i fængslet i dagene op til hans henrettelse.
Foto: Aftonbladet

Dødsstraf. Den svenske journalist Carina Bergfeldt taler med den dødsdømte amerikaner Vaughn Ross i fængslet i dagene op til hans henrettelse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'True crime'-bog om dødsstraf i USA mangler den røde tråd

Reportagebog om dødsstraf i USA er velskrevet, men bliver lidt for spredt fægtning.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dødsstraf er et af de spørgsmål, hvis moralske aspekter man kan debattere til næsten evig tid. Kan dødsstraf nogensinde være berettiget – eller synker samfundet derved ned til forbrydernes niveau? Det er det stof, store tanker er gjort af – og stor kunst gennem tiden, såsom den polske filminstruktør Krzysztof Kieslowskis film om kunsten at dræbe.

Derfor er det ikke overraskende, at den svenske journalist Carina Bergfeldt er blevet fristet til at tage livtag med det i sin reportagebog ’Syv dage til døden’.

Et scoop

Bogen udspringer af en artikelserie i Aftonbladet, der ifølge bogen blev den mest læste nogensinde i Sverige og centrerer sig omkring den dødsdømte Vaughn Ross. I sommeren 2013 lykkedes det Bergfeldt at få et interview med Ross, en uge inden han skulle henrettes – og hun var derefter selv til stede ved henrettelsen.

Et scoop, ikke mindst fordi Ross viser sig at være en forholdsvis tænksom type, der konsekvent nægter sig skyldig. På ryggen af succesen med artikelserien rejste Bergfeldt senere tilbage til Texas og samlede stof til bogen.

Og det begynder godt, med interviewet med Ross. Det er helt elementært spændende at høre, hvad en mand, der er ved sine fulde fem og ikke svækket af sygdom, tænker, når han står ansigt til ansigt med døden, og høre, hvordan han vil fordrive sin sidste tid.

Og samtidig giver det et indblik i det absurde i straffesystemet – fra hvor meget energi, der bruges på, at de dødsdømte ikke selv begår selvmord, til de ydmygende og endeløse undersøgelser af dem og alle deres kropsåbninger. At der er et element af sadisme hos mange fængselsbetjente, er en mistanke, det er svært at befri sig for.

Ikke materiale nok

Men et interview og et kapitel kan ikke fylde en bog, og som mange andre journalistbøger har Bergfeldt måttet fylde en masse på den oprindelige historie for at få materialet til at række.

I store dele af bogen fortoner Ross’ historie sig og bliver afløst af kapitel efter kapitel om helt andre sager og henrettelser. Velskrevet og sådan set interessant nok, men uden nogen dybere rød tråd og delvis misvisende opdelt.

SE OGSÅ:

Hvert kapitel har titel af en dag i den sidste uge i Ross’ liv, også de kapitler, der handler om noget helt andet og – som Bergfeldt skriver i efterskriften – ikke er foretaget i løbet af den uge, men ofte betydeligt senere.

Det er en gimmick, som i al fald denne læser fandt generende og oversmart, og som reelt udstillede, at Bergfeldt måske ganske enkelt ikke har haft materiale nok til en hel bog. Et interview med den dødsdømte, lidt med de pårørende, og en scene fra henrettelsen er spændende – men for lidt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden