Den ottende fortælling om Harry Potter udkommer på hans fødselsdag d. 31. juli. Handlingen finder sted 19 år efter slutningen på den sidste bog fra 2007. Kilde: politiken.tv / tekst og redigering: Jakob Kyed Jakobsen

Bøger

Troldmanden, der tryllebandt en generation

Harry Potter er fortællingen om det gode, det onde og alle os indimellem, siger fans og forsker.

Bøger

For en hel generation af unge sluttede barndommen med 'Harry Potter og Dødsregalierne, del II'.

Vi, der var børn i 90'erne og 00'erne, voksede praktisk talt op parallelt med Harry, Ron og Hermione; drømte om at få et optagelsesbrev fra Hogwarts ind ad brevsprækken, købte de nyudgivne bøger ved midnat med vores forældre og prøvede kræfter med 'wingardium leviosa' og 'expecto patronum' med tryllestavslignende pinde fra haven. Nogenlunde for hver bog og film, der udkom, blev hovedpersonerne og vi et år ældre.

Alt det blev der sat punktum for, da filmudgaven af den allersidste bog havde premiere i 2011.

Men nu bliver dørene til Hogwarts slået op igen. Efter en sidehistorie i form af bogen 'Fantastic Beasts and Where to Find Them', kommer nemlig nu en decideret viderefortælling af historien om Harry Potter. Ved midnat på Harry og J. K. Rowlings fælles fødselsdag, 31. juli, udkommer bogen 'Harry Potter and the Cursed Child', som rummer manuskriptet til et teaterstykke af samme navn og har J. K. Rowling som en af forfatterne.

Muligheden for at vende tilbage til Hogwarts og resten af universet har fået internettet til nærmest at selvantænde af begejstring. Men hvad er det egentlig, Harry Potter-fortællingen kan, som har fået en hel generation til at koble den sammen med vores barndom, og som gør den så svær at give slip på?

Magi møder menneskeverden

25-årige Jeannie Knudsen er nærmest inkarnationen af den generation, der fulgtes med Harry, Ron og Hermione fra barnsben og helt op til tærsklen til voksenlivet. Hun læste den første Harry Potter-bog som 11-årig og har været fan siden.

»Den bedste måde, jeg kan beskrive mit forhold til Harry Potter på, er egentlig, at det kort sagt bare er en del af mig«, fortæller hun.

Jeg skal ærligt indrømme, at det da har været med til at forme mig som person. Og det er jeg egentligt stolt over

Hun er fascineret af den udvikling, karaktererne i bøgerne gennemgår, og af de mange sammenhænge i plottet, som gradvist åbenbarer sig op gennem bøgerne. Vigtigst af alt blev hun suget ind i universet, fordi hun kan spejle sig i det, karaktererne går igennem - også selvom deres verden på mange måder er anderledes.

»Det fanger mig, at J. K. Rowling blander vores virkelige dagligdagsproblemer med magien. Det gør, at vi på en eller anden måde sagtens kan forholde os til magien«, siger hun.

22-årige Karoline Stjernfelt er et andet barn af Harry Potter-generationen. Hun blev fan, da hun som 7-årig fik læst den første bog højt, og ligesom Jeannie Knudsen forklarer hun det med, at blandingen af magi og helt almindeligt hverdagsliv fascinerede hende.

»Det er en helt genial kombination af det almindelige og det magiske. Det gør det også til et univers, man selv kan bygge videre på - nærmest ligesom en åben sandkasse, hvor hun [J. K. Rowling, red.] bare har lagt nogle virkelig fede byggeklodser, og så kan man selv bygge videre«, siger hun.

Lærer os om vores eget liv

Bogserien om den bebrillede troldmand med det lynformede ar er den bedst sælgende nogensinde med mere end 450 millioner solgte eksemplarer på verdensplan.

Ifølge Lisbeth Worsøe-Schmidt, der er lektor og litteratursociolog på Københavns Universitet og forsker i litteraturens samspil med virkeligheden, er den netop blevet så stor en succes, fordi den ikke kun handler om besværgelser, flyvende koste og et magisk slot. Vi bliver bidt af børgerne, fordi de også er en fortælling om dig og mig og alt det, som vi tumler med hverdagen - ikke mindst mens vi er børn og unge.

J. K. Rowling har i eminent grad formået at få behandlet alt det, der hører til en normalt børne-ungdomsliv

»Kigger du på alle sidehandlingerne, så har J. K. Rowling i eminent grad formået at få behandlet alt det, der hører til en normalt børne-ungdomsliv – kammerater, grupperinger blandt de unge, forskellige værdisystemer som crasher. Alt det væsentlige får hun med«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Jeannie Knudsen er de mange almenmenneskelige elementer et af adelsmærkerne ved fortællingen. Det betyder, at man tager rigtig meget med fra bøgerne, mener hun.

»Det er værd at nævne, hvor meget vi egentligt lærer omkring accept og respekt af andre mennesker, forskellighed, familie, sammenhold, kærlighed, venskaber, om at stå frem og turde stå ved sig selv. Jeg skal ærligt indrømme, at det da har været med til at forme mig som person. Og det er jeg egentligt stolt over«, siger hun.

Taler ind i tiden

En anden mulig forklaring på, at bøgerne har så stor appel, er, at de taler lige ind i den tid, de er skrevet i.

Særligt hele iscenesættelsen af en skurk, som er uhåndgribelig og ikke bliver nævnt ved navn, rummer en masse paralleller til den samtidige politiske virkelighed, mener Lisbeth Worsøe-Schmidt. Modsat tidligere, hvor retorikken i medierne og hos politikerne var præget af ideologisk, visionær snak om fremtiden, kredser politikken i dag mere om trusselsbilleder og uhåndgribelige, ukendte forhold, mener hun, og der passer Potter-bøgernes fjendebillede som fod i hose.

»Politikere på begge fløje taler på en måde, som antyder, at der er noget truende derude – vi er nødt til at værge for os for at undgå noget uhyggeligt, som ingen rigtigt kan fortælle, hvad er. Det har hun på helt genial vis formået at fange og give en skikkelse med Voldemort«, siger hun.

Bange anelser om ny bog

Som de fleste med bare lidt kendskab til Harry Potter vil vide, blev ondskaben i Voldemorts skikkelse besejret til syvende og sidst. Når Harry Potter-historien knopskyder med den nye tobinds-historie til sommer, bliver det altså ikke opgøret med ham, handlingen kredser om. Og det gør 22-årige Karoline Stjernfelt skeptisk.

Hvis de ikke er gode, vil jeg hellere lade det gamle univers stå uberørt

»På den måde kan det kan jo aldrig blive ligesom de første bøger. Derfor vil jeg nok lige se, hvad andre siger til dem, for hvis de ikke er gode, vil jeg hellere lade det gamle univers stå uberørt«, siger hun.

25-årige Jeannie Knudsen er til gengæld ikke i tvivl om, at hun skal læse de nye bøger. Heller ikke selvom hendes forventning er, at de ikke kan leve op til de foregående bøger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fordi det er manuskriptet på det kommende teaterstykke, der bliver lavet om til bogform, må jeg da indrømme, at jeg har bange anelser om, at det ikke vil blive lige så sammenhængende, detaljeret og magisk som de forrige Harry Potter-bøger. Jeg håber, at bogen vil blive af samme høje karat som de forrige mesterværker, men jeg frygter desværre også det værste«, siger hun.

På Københavns Universitet tør Lisbeth Worsøe-Schmidt ikke spå om, hvordan den nye bog bliver, men hun er overbevist om, at i hvert fald de gamle bøger har mange år i sig endnu.

»Jeg tror, de holder, fordi kvaliteten og substansen er så høj, at det tåler genlæsninger, og at nye unge kan begynde at læse dem i fremtiden«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce