Sejr. Københavns Byret har besluttet ikke at forbyde Aydin Soeis bog 'Forsoning'. »Det er glædeligt, og det var også forventeligt efter vores opfattelse«, siger hans advokat.
Foto: Katrine Marie Kragh

Sejr. Københavns Byret har besluttet ikke at forbyde Aydin Soeis bog 'Forsoning'. »Det er glædeligt, og det var også forventeligt efter vores opfattelse«, siger hans advokat.

Bøger

Omdiskuteret bog får lov at blive på hylderne

Aydin Soeis bog 'Forsoning' skal ikke forbydes, har Københavns Byret netop afgjort.

Bøger

Aydin Soeis bog 'Forsoning' får lov at blive på hylderne i danske boghandler.

Københavns Byret har her til formiddag truffet afgørelse i sagen, hvor familien til en mand, der er omtalt i bogen, har bedt retten nedlægge forbud mod at sælge bogen og krævet de allerede solgte eksemplarer af bogen beslaglagt.

Afgørelsen lyder, at anmodningerne ikke efterkommes, og at sagsøgerne skal betale sagens omkostninger.

Den kendelse ærgrer sagsøgernes advokat, Gitte Løvgren Larsen.

»Den er svær at leve med. Nu har jeg læst dommerens tilgang, og jeg vil sige, at jeg er lettere mystificeret over, at man over for to så direkte modstridende synspunkter om, hvordan noget er forgået, vælger at lægge det ene til grund«, siger hun.

Afgørelsen glæder til gengæld Aydin Soeis advokat, Martin Dahl Pedersen.

»Det er glædeligt, og det var også forventeligt efter vores opfattelse. Der skal overordentligt meget til for at kunne lægge forbud mod en bog, og det har vi hele tiden ment, at der ikke var til stede i denne her sag«, siger han.

Søns citater er krænkende

Sagens kerne er Aydin Soeis bog 'Forsoning', der udkom 8. marts på forlaget Tiderne Skifter.

Bogen handler om forfatterens far, der for 22 år siden slog en anden mand ihjel. Og det er en række citater fra den dræbtes søn, Babak Elmi, der har skabt kontrovers og fået sønnen og hans to søskende til at anlægge fogedforbudssag mod bogen.

Sønnen citeres i bogen for at have sagt, at faderen var voldelig, misbrugte opium og solgte narko. Citaterne bygger på en samtale mellem Aydin Soei og Babak Elmi, men Babak Elmi mener selv, at han er blevet citeret forkert.

Det er de påstande om den dræbte far, som ifølge søskendeflokken er så krænkende, at de krævede bogen trukket tilbage og de krænkende udsagn fjernet fra fremtidige udgaver af den, men det har Københavns Byret altså ikke fundet, at der var grundlag for.

Uhørt at forbyde en bog

Sagen om bogen har tiltrukket sig meget opmærksomhed, blandt andet fordi det er meget usædvanligt at bede retten om at trække en bog tilbage.

Jeg har været forlægger i 45 år. Og jeg har aldrig været ude for, at det blev nedlagt forbud mod en bog ... Det ville være et meget alvorligt anslag mod ytringsfriheden

»Jeg har været forlægger i 45 år. Og jeg har aldrig været ude for, at det blev nedlagt forbud mod en bog ... Det ville være et meget alvorligt anslag mod ytringsfriheden«, sagde Claus Clausen fra Tiderne Skifter i en pause under et af sidste uges retsmøder.

Netop sagens principielle karakter får også Aydin Soeis advokat til at glæde sig over kendelsen.

»Det er ganske få sager, hvor man prøver at få nedlagt forbud mod en bog, der er udkommet eller på vej til at udkomme, og derfor har den jo væsentlig betydning i forhold til den bedømmelse, man generelt gør af bøger. Så på den måde har den principiel betydning, også i forhold til sådan noget som ytringsfrihed«, siger Martin Dahl Pedersen.

Det er endnu uvist, om sagsøgerne vil videreføre sagen.

»Det kan jeg ikke udtale mig om. Sagen har for mine klienters side har haft meget store menneskelige og økonomiske omkostninger, og det er klart, at det vil indgå i vurderingen af, om de kører videre med sagen«, siger Gitte Løvgren Larsen.

Forfatterens advokat, Martin Dahl Pedersen, håber, at den slutter her.

»Kendelsen er ret klar, så vi går ud fra, at den stopper med det her. Det er også vores håb, at parterne kan lægge det her bag sig og komme videre«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce