Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TILBAGEBLIK. At være 17 år. At være flygtning. At være nyankommet til Danmark. Alt det, skriver Alen Meskovic indfølende om.
Foto: Peter Hove Olesen

TILBAGEBLIK. At være 17 år. At være flygtning. At være nyankommet til Danmark. Alt det, skriver Alen Meskovic indfølende om.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alen Meskovic skriver flot om at være 17 år, flygtning og forsøgsvis dansker

Humoren er med i Alen Meskovic' ellers ret sorte roman om en ung mands vej fra asylcenteret og ind i det danske samfund.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad ønsker en ung mand på 17 år sig? Hvad ønsker han sig ikke? Hovedpersonen her i romanen er Miki, som ikke ønsker sig et praktikjob, hvor han skal skrælle kartofler, omgås voksne og blive fortalt, hvad han skal gøre. Miki vil gerne »ind i en klasse, sidde på en stol, høre noget klogt, lære sproget, kneppe«.

Emir Pozder Miki er flygtning. Vi skriver 1994, og Miki er lige ankommet fra Bosnien til en dansk flygtningelejr: »Respekt for alle identiteter, men jeg, Emir Pozder Miki, væmmedes over at være flygtning, mæt eller ej. Det var ikke noget, jeg nogensinde havde ønsket mig«.

LÆS OGSå

Dér ligger han, med ansigtet ind mod væggen, på et beklumret værelse sammen med en anden flygtningefamilie, der skændes, går i opløsning og rammes af død og ulykke. Romanen råbes fra den dybe nød som et sandt de profundis, og fortvivlelsen i den danske flygtningesituation fordobles af, hvad den unge flygtning har oplevet under krigen. Han har set for meget, og han har været udset til henrettelse, sagt farvel til livet, stået med ansigtet mod muren og ventet på skuddet. Miki slap fri, men sådan en situation slipper man aldrig helt fri af.

Længsel, raseri og råben

Ansigtet mod væggen, ansigtet mod muren, 17-årige Miki er kommet fra krigens helvede til kedsomhedens. Han havde håbet at finde sin bror, Nemo, som er flygtet i forvejen til Sverige, hvortil Miki faktisk også skulle have været, hvis ikke kludder og kiks havde fanget ham i Danmark. Men da bror Nemo dukker op, har krigen og flugten forandret ham så meget, at Miki næsten ikke har en bror længere. Og hjemme i Bosnien er de gamle forældre fanget i borgerkrigen. Miki lider, længes, raser, råber. Og kæmper.

Avisbuddets morgen i mørke, regn, hundekulde og fysisk knaldhårdt arbejde er også Danmark

Alen Meskovic skriver læseren og romanen ned i det sorteste sorte, og gør det med en humor og sproglig frækhed, som her og dér bliver for friskfyragtig. Men den 17-årige Miki slår sig fri af asylcentret, han får sig et illegalt job som avisbud, han får råd til Roskilde Festival og ’Enmandstelt’, og han oplever et mirakel, da en klog rektor optager knægten på sit gymnasium. Næste mirakel kommer, da Miki gebrokkent læser højt for klassen, men høster et kæmpe bifald fra kammeraterne. Sådan er Danmark også, ligesom Danmark er et land, hvor man ikke er alene, når man skal afhøres af politiet, men har en hjælper med fra Røde Kors. Danmark har enorme ressourcer, og når de forenes med det enorme drive i en 17-årig flygtning, så vinder alle og får, som bogens mest fantastiske og flotte kapitel hedder: Vinger.

Danmark er knaldhårdt arbejde

Men flygtningecentret Lundslev ligger lige op ad byens stinkende rensningsanlæg, det er også Danmark. Og avisbuddets morgen i mørke, regn, hundekulde og fysisk knaldhårdt arbejde er også Danmark:

»Sveden drev ned ad ryggen på mig. Den piblede fra hårbunden under huen under hætten ned over ørerne, som jeg til gengæld ikke kunne mærke: De var lige så følelsesløse som mine hænder. Aldrig i mit liv havde jeg prøvet at fryse og svede samtidig, jeg troede slet ikke, det var muligt, men Danmark var åbenbart i den grad mulighedernes land (…)«

’Enmandstelt’ er mulighedernes bog.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden