Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
digitalt. Flere forlag og forfattere mener, at eReolens udlån skader muligheden et kommercielt marked for digitale bøger.
Foto: Miriam Dalsgaard (Arkivfoto)

digitalt. Flere forlag og forfattere mener, at eReolens udlån skader muligheden et kommercielt marked for digitale bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteker ønsker frit valg af e-bøger

Både danske og udenlandske biblioteksorganisationer ønsker frit at kunne vælge de e-bøger, de låner ud. En EU-domstolsafgørelse kan blive et skridt i den retning.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlån af digitale bøger kan sammenlignes med udlån af papirbøger. Sådan lød overskriften forleden, da Maciej Szpunar, generaladvokat ved EU-domstolen i Luxembourg, udsendte en pressemeddelelse om en verserende retssag i EU-systemet.

Overskriften kunne lyde som en selvfølgelighed, men det er på ingen måde tilfældet. Med sine ord rammer Maciej Szpunar direkte ned i en af de helt afgørende brudflader, der i øjeblikket findes i både den danske og den europæiske bogverden. Sagen er, at udlån af e-bøger i dag på ingen måde er sidestillet med udlån af fysiske bøger.

»Det er et klart signal, som EU-domstolens generaladvokat netop er kommet med, når han udtaler, at man kan sidestille udlån af e-bøger med udlån af fysiske bøger. I en moderne verden kan man nemlig ikke skelne mellem det fysiske og det digitale«, siger Steen B. Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening.

Som den danske bogverden er skruet sammen i øjeblikket, bliver der imidlertid skelnet mellem fysiske og digitale bøger. Ikke mindst når det gælder de offentlige udlån.

Bibliotekerne og en række af de største forlag er for tiden så uenige om vilkårene for de digitale udlån, at forlagene har trukket alle deres e-bøger og netlydbøger ud af bibliotekernes eReolen. De og deres forfattere mener, at eReolens udlån skader muligheden for at opbygge et kommercielt marked for digitale bøger.

Det digitale bogmarked i Danmark er specielt skrøbeligt

Forlæggere og forfattere kan i dag selv bestemme, om de ønsker at stille deres e-bøger til rådighed for udlån, hvorimod bibliotekerne har ret til at købe og udlåne de papirbøger, de måtte have lyst til. Dette vilkår vil biblioteker i både Danmark og Holland meget gerne have ændret på.

»Vi ønsker et marked, hvor bibliotekerne skal kunne vælge, hvad de ønsker at have stående i deres samlinger. Lige nu vælger forlæggere og forfattere, hvad der skal være til rådighed for udlån. Vores holdning er, at bibliotekerne ikke kan udfylde deres opgave, når det er markedet, der afgør, hvad der stilles til rådighed«, siger Francine van Bohemer, pressetalsmand for den hollandske biblioteksforening, VOB.

LÆS MERE

Hun tilføjer, at når det gælder den frie adgang til information, så kan de offentlige biblioteker ikke udfylde deres funktion i den digitale verden.

Det var VOB, Vereniging van Openbare Bibliotheken, der for flere år siden anlagde en sag ved de hollandske domstole for at få sidestillet betalingen for udlån af e-bøger med betalingen for papirbøger. Den hollandske dommer mente imidlertid, at sagen ikke kunne afgøres, før man havde fået en vurdering fra EU-systemet.

Det er en vurdering af denne sag, som generaladvokat Maciej Szpunar netop har offentliggjort. Hans to sider lange erklæring er en vurdering af, hvordan afgørelsen ved EU-domstolen kan falde ud sidst på året.

Et skridt mod ligestilling

Allerede nu er biblioteksorganisationerne imidlertid begyndt at indtolke, hvad EU-dommen kunne medføre, for selv om den i princippet handler om afregningen for udlån af e-bøger, kan den blive et vigtigt skridt mod en ligestilling af papirbøger og e-bøger.

Steen B. Andersen ser frem til den endelige dom, og han mener, det vil være godt at få slået fast, at bibliotekerne har ret til også frit at kunne købe e-bøger og udlåne dem til borgerne.

»Vi er ikke i mål endnu, men når de vilkår er på plads, skal vi selvfølgelig finde smidige forretningsmodeller, så det er en god forretning for alle, og have indrettet f.eks. biblioteksafgiften, så den også understøtter de forfattere, der udgiver e-bøger«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS DEBAT

Morten Visby er ophavsretsansvarlig i Dansk Forfatterforening og følger derfor nøje med i, hvordan den digitale udvikling påvirker bogmarkedet og forfatternes vilkår og rettigheder, og han er meget skeptisk over for signalerne fra generaladvokaten ved EU-domstolen.

Som Morten Visby ser det, viser generaladvokatens udtalelse, at han overhovedet ikke forstår, hvordan bibliotekernes udlån af e-bøger spiller sammen med udviklingen af et kommercielt e-bogsmarked.

»Det digitale bogmarked i Danmark er specielt skrøbeligt over for undtagelser og indgreb, fordi bibliotekerne her er en så afgørende aktør«, siger Morten Visby.

I Kulturministeriet tager man generaladvokatens foreløbige vurdering til efterretning og afventer dommen fra EU-domstolen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden