0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læser de Knulp i Gnølf?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hver gang bibliopatens ældste søn, der godt kan lide at bakke snagvendt, langs Holbækmotorvejen får øje på skiltet til Fløng, råber han: »Så, nu er vi endelig i Gnølf!«.

Dette være nævnt, fordi vi her i biksen forleden kom til at tænke over, hvor mange af dem, der bor i Gnølf, der mon nogensinde har læst 'Knulp'? De ved, den lille bog, hvori Herman Hesse, Mesteren, skriver om en ung, fri vandringsmand i tre korte fortællinger.

Deres bibliopat har altid haft et godt øje til Knulp. Dels på grund af hans gode navn, dels fordi han, altså Knulp, som drømmende livsnyder er i besiddelse både af et betydeligt dametække - og af et vandrebibliotek, der består af blade med afskrifter af digte og sentenser og af et lille bundt avisudklip.

»Der var også billeder imellem, som han havde fundet i ugeblade og klippet ud. To af dem var hans yndlingsbilleder, og de var både krøllede og lasede af at være taget så ofte frem. Det ene forestillede skuespillerinden Eleonora Duse, det andet et sejlskib i stiv kuling og sø«.


Når vi bringer good old Kult-Hesse på banen, er det fordi quiz 40 om en vis fremtidsroman fra 1943 på grund af sidste uges islamiske særklumme endnu mangler at blive besvaret. Om 'diskenspringeren' som har skrevet fremtidsromanen, skriver vor læser Søren Nyegaard følgende:

»Kære JSP, der synes til stadighed at herske en kvalm lugt af vidtløftige tanker om ædle idealer og almenmenneskelig godhed i disse spalter. Og denne gang har ikke alene Magister Ludi sneget sig ind i selskabet; selskabet fra Wien står tillige med skrabende fødder ved døren.

Vig bort I fæle kvaksalvere udi barndommens incestuøse feberfantasier! Vi var bedre tjent med, at denne uges diskenspringer var blevet blandt de støvede hylder eller om muligt var blevet bytte for sine egne ulve. Ja, Herman Hesse - 'Das Glasperlenspiel' er naturligvis denne uges lille gåde«.

Vi siger tak til SN for (endnu en) energisk besvarelse - også tak for skudsmålet, som jo ikke rammer helt ved siden af. I alt ramte 12 quiz-løsere plet, heriblandt Niels Rickelt, der valgte at indtelefonere sit svar til vor klummesekretær. Rickelt oplyser, at han er 91 år og ikke er bruger af internettet - men sin avis, den læser han og Hesse kender han. Tak Rickelt - og god jul.


Herman Hesse fik i 1946 nobelprisen for 'Glasperlespillet', der udspiller sig i et ødelagt Europa omkring år 2400 med mange tilbageblik på vor tid, og det var fuldt fortjent. Bogen er uafrystelig og fuldstændig aktuel i sin civilisationskritik.

Ikke mindst selvovervurderende mediemennesker, heriblandt klummeskrivere som Deres bibliopat, har godt af at læse Hesses bidende ironisering over 'føljetonernes' tidsalder, hør blot:

»Producenterne af disse letbenede frembringelser tilhørte dels avisernes redaktioner og var dels 'frie' skribenter, der endog tit blev kaldt digtere, men talrige af dem synes også at have tilhørt den lærde stand, ja, at have været universitetslærere. Yndede indhold af sådanne artikler var anekdoter fra berømte mænds og kvinders liv og disses korrespondance«.

»Navnlig nød interviews med kendte personligheder om aktuelle spørgsmål stor yndest. Man lod f.eks. berømte kemikere eller klavervirtuoser udtale sig om politik, og populære skuespillere, dansere, idrætsfolk, flyvere eller endog digtere udtale sig om fordele og ulemper ved den ugifte stand, om de formentlige årsager til økonomiske kriser, etcetera.

Det eneste det gjaldt om var at føre et kendt navn sammen med et aktuelt emne« - skrev altså Hesse i 1943, man skulle tro han også læste en vis avis.

Quiz 41: Hvilken betydningsfuld forfatter udgav i 1947 sin første bog på engelsk om et grotesk mareridtssamfund styret af ' the average man party' - og hvad hedder bogen? - Bedrøv nu ikke Deres føljetonist med at svare Orwell!

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce