0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tolkien på bog, hvor plat!

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

<b>Quiz 46:</b> Hvem er de to søde drenge, Jørgen og Tage (senere kendte forfattere) på fotografiet?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For nylig beskæftigede vi os med den i særklasse uforståelige 'Finnegans Wake' af James Joyce. Et af de kanoniserede værker, der i høj grad opfylder den italienske forfatter Italo Calvinos definition på en klassiker, der vistnok lyder således: »En meget berømt bog, som ingen indrømmer at have læst for første gang«.

Dette være nævnt fordi deres bibliopat forleden tilbragte en munter aften sammen med lutter dannede mennesker fra socialgruppe 1. Opmuntret af alkohol gik først den ene, så den anden til bekendelse: Kun en ud af samtlige tolv havde læst noget som helst af 'Ringenes Herre'! En kendsgerning, der på ingen måde havde forhindret de uvidende i forsamlingen igennem årene at have simuleret et omfattende kendskab til Tolkiens univers.

»'Ringenes Herre' er eventyrligt kedelig. Den stinker af, at det netop er en gammel matematikprofessor, der har skullet have sin tid til at gå«, var blot en af de bemærkninger, der faldt. »Heldigvis er filmen kommet«, udbrød en anden. »Det er fedt. Fremover kan man tale med om bogen på et endnu bedre grundlag end før«.


Opflammet af den løsslupne stemning kunne Deres bibliopat på dette tidspunkt ikke lade være med at referere en oplevelse, en af hans kolleger fra avisen havde i Politikens Boghandel lidt før jul.

'Ringenes Herre' havde netop haft filmpremiere og vedkommende var på juleindkøb, da han i boghandlen så en ung fyr, den ene halvdel af et par, stoppe brat op foran en stabel 'Ringenes Herre' og indigneret udbryde: »Hvor plat! Nu har de også lavet den på bog!«.

Den grinte forsamlingen meget af og måske var det derfor bekenderiet tog fart: »Så er der Salman Rushdie, hans bøger skal man da være idiot for at kunne holde ud at læse, hold kæft hvor er de kedelige. Han skal eddermame være glad for den fatwa. Uden den ville ingen have læst en linje. Hvem her har læst ti sammenhængende sider af Rushdie?«.

Svaret var to. »Hvor mange har ladet som om, de har læst Rushdie?«, fremturede den formastelige. Svar: Samtlige.


Bibliopaten foretog på dette tidspunkt en interessant analyse. Sagen var jo, at de fleste i forsamlingen tilhørte RISC-analysens segment af moderne, veluddannede individer, som man på papiret i hvert fald vil have tilbøjelighed til at kategorisere i gruppen af 'læsere'.

På den baggrund fandt bibliopaten det spændende at høre, hvilke romaner de oplyste ånder omkring ham egentlig havde læst inden for de seneste to-tre år.

Undersøgelsen var hurtigt gennemført. Jan Guillou, Leif Davidsen, Michael Larsen og John Grisham. Plus Jan Sonnergaard og Jan Kjærstad. Seks styk samt måske en enkelt mere, fordi der var en, der mente at have læst noget »af ham der Peter Olof Enquist«.

Ser man det, tænkte bibliopaten, hvorefter han gram i hu, men også lutret af ærlighedstrangen i lokalet, udbrød: »I betragtning af, at nogle af os, i hvert fald én af os, er omgivet af simulanter, tager jeg sgu hatten af for den diskussionsiver og profil som intellektuelle superlæsere igennem årene har udfoldet!«.

Herefter tvang bibliopaten forsamlingen til at skåle for avisernes litteraturdækning, herunder herværende bogtillægs kvalitet, fordi den gør det muligt for så mange ikkelæsere at opretholde en årelang, troværdig facade som ivrige kendere af stort og småt i bøgernes verden.

Svar på quiz 45: 'Amsterdam' af Ian McEwan - læs den!

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce