0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En helflugter i vandret liggende stilling

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvad er det for noget med intellektuelle og fodbold? Er der noget om, at de allermest akademiske af dem anvender den gamle proletarsport som en slags erstatsningsreligion, eller måske snarere som den eneste mulighed for intenst maskulint samvær, der eksisterer i en verden, hvor kroppen blot er den stilk, øjnene sidder på?

Spørgsmålene er retoriske, for Deres bibliopat, der er meget klog og spiller fodbold med en flok endnu klogere hippier i Dynamo Birkerød (den kendte klub), kender godt svaret, og det er ja! For mænd i flok er der ikke ret meget, der slår at have en fodbold mellem benene.

Dynamo Birkerød (som Jydsk Rengøring og Thor Pedersen mærkeligt nok aldrig har villet støtte økonomisk!) har en formålsparagraf, og i den kan man læse, at klubben »tager udgangspunkt i den angelsaksiske fodboldtradition og gentlemankultur«.

Vi skulle hilse og sige, at ufatteligt mange læsere af vor lille bibliopatiske grønsvær holder af den angelsaksiske fodboldtradition.

I sin egenskab af hjemmedommer troede bibliopaten, at han ville få chance for at kloge sig i kølvandet på sin lille soccer-quiz, men læsere i rekordantal - 39 tippede rigtigt - kom ham i forkøbet med deres boblende kærlighed til Hans Jørgen Nielsens fuldtræffer om krop og bold, pik og patter og politik fra 1979, 'Fodboldenglen'.


Per Henriksen, Randers: »Med 'Fodboldenglen' blev det pludselig legitimt for kapitallogikere, strukturalister og andet godtfolk at interessere sig for sport. Fra at være en del af kapitalismens subsumtive apparater fik sporten pludselig en egen emancipatorisk kraft.

Hans Jørgen Nielsen fik sat ord på alt det, spillerne i klubber som Rød Front og FAML (Fodboldklubben af Marxister-Leninister) tænkte. Og forsidebilledet på romanen: Hvem kan ikke huske Henning Jensens mål på Wembley?«.

Selvom hun (formentlig) ikke har en fodbold mellem benene, skal Helle Bonderup også have ordet. Hun skriver speciale om litterære labyrinter, og hun forklarer, at 'Fodboldenglen' er en stærkt labyrintisk, IKKE-central- perspektivisk IKKE-dannelsesroman.

Hun tilføjer, »at en anden relativ attitude kunne være, at romanen vel for senere generationers kvinder er blevet et shortcut til en selvfølgelig helt fiktiv verden: Nåh, er det dét, fodbold og mænds kammerateri handler om - meget mærkeligt og egentlig meget enkelt? Det stod der sgu da ikke noget om i 'Kvinde kend din krop'«.


Finn Jørgensen, Birkerød, skriver, at han var heftigt begejstret, da han læste bogen. »Jeg spillede selv fodbold hver lørdag og havde netop afsluttet en periode i byrådet som VS'er, min daværende kone havde overtaget mandatet. Jeg var via Pittelkow og Jespersens fraktion i VS ('Gruppe 79') dybt fedtet ind i de fraktionskampe, som ustandselig hærgede partiet.

Senere - i firserne - blev jeg af Jørgen Flindt Pedersen inviteret til at spille med på 'Skjolds såkaldte 'direktørhold' bestående af en skæg blanding af tidligere førsteholds spillere med Helge Hjortdal i spidsen.

Det blev nogle sjove og udfordrende år og kampe. Jeg husker specielt en kamp på udebane, hvor mit spil i midterforsvaret lykkedes så perfekt, at jeg valgte at lade mig udskifte i pausen af angst for ikke at kunne holde standarden i 2. halvleg. En følelse af sublim perfektion er derfor blevet stående i min erindring, helt svarende til den lykkefølelse, fortælleren i 'Fodboldenglen' giver udtryk for i citatet i quiz 49«.

Flemming Skipper fra 'Bibliopatens Fanklub i Thisted' (!!!, red.) »der også og med stor ærbødighed dyrker en anden af litteraturens helte, bysbarnet, professor emeritus F.J. Billeskov Jansen«, får lov at runde af:

»'Fodboldenglen' er en stor roman, der i nærmest dokumentarisk form, på en gang yderst realistisk og meget sanselig, fortæller om fodbold og sex, samfund og engagement. Lagt ind i en 70'er-ramme, men tidløs. Måske det bedste, der er skrevet på dansk om, hvad fodbold egentlig er!«.

Måske, Skipper. Hvis ikke dommeren fløjtede vor klumme af netop nu, ville vi godt have spurgt fodboldekspert Frederik Stjernfelt, hvad han siger, men i stedet kommer jubilæumsquiz 50: »Et skær af blålig sol omkranser min dynamohjerne på vej til en anden dag«, og »vi sover ind som éncellede organismer fra dengang jorden var hav«. Hvad hedder digtsamlingen?

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce