0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I Egypten løber Tintin den forkerte vej

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tournesol på egyptisk. Tintin staves TNTN eller snarere NTNT.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der kommer et tidspunkt i enhver bibliopats liv, hvor det er tid til at se en rigtig mumie. Da bibliopaten var lille, så han engang et fotografi af faraoen Ramses i en bog - Ramses som mumie naturligvis. Halsen var uforholdsmæssigt lang, der var noget forfinet over de krydsede arme og lange fingre, og man kan ikke sige, at mumien var uhyggelig.

Det var til gengæld mumien af inkahøvdingen Rascar Capac i 'Tintin og de syv krystalkugler', som vi var inde på 2. september 2000, da vi her i reservatet beklagede os over, at nutidens Tintin-album ikke udkommer i kraftigt papomslag (Carlsens forlag har endnu ikke rettet op må miseren, suk).

Anyway: Mumietidspunktet kom for bibliopaten, da han ledsaget af juniorbibliopaten, for nylig besøgte verdens mest Tintin-agtige museum: The Egyptian Museum i Kairo, der blev opført i 1902. På anden sal hilste Deres bibliopat langt om længe på Ramses II, en stille, overraskende lille ældre herre på 3.500 år, og hans sovende venner, Seti I og Tutmoses IV m.fl., i det dunkle 'MummyRoom'.


Hvordan mødet i øvrigt spændte af, vender vi formentlig tilbage til ved en anden pyramidalsk lejlighed, for her skal det handle om det utrolige syn, som mødte bibliopaten på hjørnet af en larmende gade, efter at han igen var vendt tilbage til den udgave af virkeligheden (som Kairos 17 millioner indbyggere af uforklarlige grunde evner at udholde): Tryphon Tournesol!

Siddende på bagsiden af Hergés førnævnte mumieskræk-album i sin velkendte svævende stol med det lige så berømte kuglelyn spruttende omkring sig! Sammentræffet var for fantastisk til, at bibliopaten, der har gjort alt for lidt ud af muslimske publikationer her i spalten, kunne lade være med på stedet at købe sit første arabisksprogede tegneseriealbum - eller to, nej tre, ja, faktisk en håndfuld.

»På bagsiden?«, indvender nu den kvikke tintinolog. »Tryphon sidder da på forsiden af 'De syv krystalkugler'! Har jeg virkelig grebet min bibliopat i en fejl?«. Naturligvis ikke.

Sagen er, at Tintin i de muslimske lande løber, går, flyver, sejler, kører og drømmer fra højre mod venstre. Det er højst forvirrende, når man ikke er vant til det. Og hertil kommer, at der kun er farver på hvert andet opslag. (Og at hele molevitten i øvrigt er spejlvendt!).


Dér på gadehjørnet i Kairo var 'Faraos cigarer' selvfølgelig udsolgt, men det var 'Soltemplet', hvor der jo også er et pænt antal mumier, til gengæld ikke. Og heller ikke 'Enhjørningens Hemmelighed', hvori man jo i kælderen under Møllenborg faktisk ser en Tutankhamon-agtigbuste.

Og tager vi nu sidstnævnte album, så er det faktisk sådan, at folk i Egypten aldrig har set scenen, hvor general Alcazar kaster med knive i teatret - i farver. Ligesom de stakkels egyptere må finde sig i, at se Tintin stående på bålpladsen fremmane solformørkelsen i 'Soltemplet' i en flad sort-hvid version helt uden de på vore breddegrader velkendte gyldne farver.

Farver er der til gengæld på den berømte scene, hvor Tintin i 'Enhjørningen' endelig ser lyset og får lagt de tre skatte-kortsedler fra skibsmasterne oven på hinanden. Det gættede 43 læsere. Det er altså fra den egyptiske udgave af 'Enhjørningen', at svaret på quiz 60 skulle hentes.


På dette tidspunkt havde Deres BP egentlig tænkt sig at lave en svær Mafouz-quiz, når nu de sløve egyptere rent faktisk har scoret en nobelpris i litteratur, men så kom han i tanker om sit ekstremt lækre eksemplar af Howard Carters herlige trebindsværk om (sin opdagelse af) Tutankhamons grav, her ringede telefonen dog pludseligt forstyrrende, så i stedet er ugens quiz endt med følgende godbid, der dog stadig har et fast greb i Afrikas blodige kontinent.

Quiz 61: »Justin, din stakkel, hvordan går det?«, råbte Woodrow, mens han skænkede sig et usædvanligt beskedent glas vin, før han lod sig dumpe ned i sofaen. »Desværre ikke noget nyt. Hverken gode eller dårlige nyheder. Ingen spor, ingen mistænkte, i hvert fald ikke i øjeblikket. Intet spor af Arnold. Belgierne sender en helikopter. London stiller med endnu en. Penge, penge, alles forbandelse«.

Hvad hedder den populære forfatter, hvad hedder romanen?