0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kærlighedens stærke arm

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det danske sprog er trængt. Unge vil hellere spille computerspil end at læse. Hvis de skal læse, skal det være Harry Potter, der er så massivt til stede på film, computerspil, skoletasker etc., at den lille troldmand har den multimediale kvalitet, der gør ham troværdig, også bog i ungernes øjne.

Hvordan skal man sætte ind mod elendigheden? Bibliopaten har efter råd fra pr-fimaet Kommunikator og inspiration fra en vis partiformand tænkt sig at iværksætte en gennemgribende kampagne for fornyelse i Bibliopatklubben. Bibliopater overalt i landet vil blive efteruddannet.

Formanden, altså undertegnede, har planer om at udvælge og skole 30 elitebibliopater, som skal bidrage til læsningens og bogkulturens fremme, hvor de end måtte komme frem. Ja, det lyder vildt, men nogle gange må man erkende, at tiden er løbet fra de gamle måder at gøre tingene på.

Det er ikke nok bare at sidde der på en tilfældig bænk i et udbombet arbejderkvarter og læse i en bog, som ingen kan se, hvad er for en. Fremover vil det særlige korps af Academy-bibliopater skulle optræde som entusiastiske læsere, hvor man mindst venter det. I køerne i diverse supermarkeder, midt på åbne pladser og på partikongresser for eksempel.

Ved læsning førstnævnte sted er det meningen, at de højlydt skal tilkendegive deres utrolige overraskelse over, at det pludselig er blevet deres tur til at betale ved kassen, ja, over at de i det hele taget befinder sig i et ganske almindeligt jordisk supermarked.

Sætninger som »Hvor er jeg? Åh, er det min tur, ja undskyld mig, jeg var midt i en herlig samlejebeskrivelse i amerikanske Phillip Roths seneste, stærkt anbefalelsesværdige roman« eller » Scusi, jeg var helt væk i Italo Calvinos skønne roman 'Hvis en vinternat en rejsende' (her holdes bogen op, så alle kan se den) vil fremover kunne høres i både Netto, Aldi, Irma, Brugsen og Socialdemokratiet.

Udtalt højt og tydeligt, naturligvis - sprogbehandling udgør et væsentligt element i skolingsprogrammet.


Engang havde ungdommen, hin umulige, kun bogmediet at ty til og nogle af de allermest populære bøger for raske drenge var Gunnar Jørgensens Flemmingbøger, hvis velkendte filosofi »Prøv med kærlighedens stærke arm!«, som der stod på bøgernes titelblad, endnu er så levedygtig, at den formåede at snige sig ind i en af chefredaktøger Zeitungsfadens ugentlige, kritisk-rationalistiske klummer for nylig, selv om han aldrig har læst Flemmingbøgerne (Janbøgerne har han dog læst):

»Jeg hører til dem, der er overbevist om, at børneopdragelse skal bygge på kærlighed og samtale, kærlighed og omsorg, kærlighed og nærhed, kærlighed og gode varme rammer, og så mere kærlighed, kærlighed og atter kærlighed«, skrev Zeitungsfaden.

De ord kunne være talt ud også af rektor Hallings mund, og hermed er quiz 68 næsten besvaret. Rektor Halling er naturligvis den ejegode skoleleder i Gunnar Jørgensens Flemmingbøger. Se i øvrigt læserpost om nutidens Hallingske udskejelser i folkeskolen nedenfor.

Om Flemming og hans ven Kvik kunne blive elitebibliopater er svært at sige. Sandt at sige er ingen af de to jo særligt læsende, men Kvik var jo faktisk ret skrivende. I 'Flemming på kostskole' skriver han til den søde kandidat Winther en stil, der bærer følgende titel: 'Fordele og farer ved at gå i en klasse, der mangler sin fører. Pædagogisk afhandling i sytten afsnit af dr. phil. Kviksenberg', som han tilmed får ug for. Lidt bibliopatisk er han tydeligvis.

Førermotivet er i øvrigt meget gennemgående i Flemmingbøgerne, og klinger unægtelig ikke godt i nutidsøren, men o.k., Gunnar Jørgensen, der selv var skoleleder, mente det jo ikke på den måde.

Quiz 69a (ungdommelig): »Der sker, hvad der sker ... og man må tage det som det kommer«. Citatet er sidste sætning i en nyere, ret (sic!) populær roman for unge i alle aldre (hint, hint). Hvilken?

Quiz 69b (klassisk): »Resten er stilhed«. Hvem udtalte disse ord, lige inden han døde?Er snoren sænket?
Nej, men vi starter blødt ...

Kære bibliopat.
Det må jeg nok sige - for tredje gang i træk (vistnok) er jeg i stand til at besvare bibliopatens spørgsmål. Først var der Mark Twain, så B.S. Ingemanns 'Valdemar Sejr' og nu Gunnar Jørgensens Flemmingbøger. Snoren må være blevet sænket.

Ganske vist har jeg ikke længere Flemmingbøgerne, men der er ingen tvivl: Rektor Halling er rektor for Flemmings skole, hvor han spiller en rolle som den humane, respekterede for ikke at sige elskede skoleleder. Hans overlegne egenskaber bliver stillet i relief, da Flemming ved skæbnens ugunst bliver forsat til en kostskole med Disciplin, Kæft, Trit og Retning.

Gud ske lov for Flemming får han lov til at vende tilbage til rektor Hallings skole og kan der fortsætte sit 'oprør' mod lærerautoriteten, men vi små læsere regnede den hurtigt ud: Når vi kom til tiende og sidste bind - af det i øvrigt underholdende og sympatiske værk - ville Flemming selv vælge lærergerningen!

Med venlig hilsen
Steen Thorbek

Armen har flyttet sig
Nu er det eleverne, der bestemmer, skriver vor læser.

Kære bibliopat,
Rektor Halling er rektor i Gunnar Jørgensens Flemmingbøger, en serie børne- og ungdomsbøger, som beskrev skole- og privatlivet i 1930'ernes højere middelklasse. Mottoet i bøgerne var »prøv med kærlighedens stærke arm« i modsætning til den sorte skole.

Bøgernes budskab er de senere årtier trængt i den grad i baggrunden, at den stærke arm nu sidder på eleverne, og endda af og til korporligt går ud over en lærer. Bøgerne står således i dag som en illustration af de enorme forandringer, der på få årtier er sket med børns og unges tilværelsesform - på godt og ondt.
Med venlig hilsen
Læge Ole Dahl, Kbh. V.

Brev fra forfatterens niece
Rektor Halling fandtes i virkeligheden

Kære bibliopat,
Svaret på quiz 68 er 'rektor Halling' i Gunnar Jørgensens Flemmingbøger. Desværre har jeg ingen af bøgerne i dag, fordi Gunnar (min morbror) havde en tendens til at genlåne sine egne bøger - for at læse op eller lignende - men selvfølgelig er der kun én rektor Halling. Og da der er tale om en morgensangssal, så må det jo være 'den blå sal' på Ordrup Gymnasium, hvor Friser (hvis rigtige navn var H.C. Frederiksen, forfatterens H.C. Branners fader), den navnkundige stifter af skolen, var rektor.

Denne skolemand var også Gunnar Jørgensens store idol og læremester og derfor uden tvivl modellen for rektor Halling. Jeg tror, at 'Flemming' var den første bog, min bror og jeg læste, og vi glemte aldrig de første sætninger fra bogen. Man kan gøre nar ad bøgernes valgsprog, men ikke når man har oplevet forfatterens egen livsform; for ham var det »prøv med kærlighedens stærke arm«.
Med venlig hilsen
Lise Albertsen, Bagsværd

Lysets engel
Blev B.S. Ingemann beskyttet af højere magter?

Kære bibliopat,
Beskrivelsen sidste lørdag af besøget hos Ingemann i Sorø erindrede mig om en historie, som jeg har hørt for nylig, og som muligvis er fælles tankegods på Sorøegnen. Men kan nogen supplere og eventuelt bekræfte den?

Det fortælles, at der i Sorø på B.S. Ingemanns tid var en rigtig bølle, som gik rundt og slog folk ned, og frarøvede dem deres værdigenstande. Ved en bestemt lejlighed, hvor han var stedt for en dommer for sine ugerninger, spurgte dommeren ham, hvorfor han så ikke også havde slået Ingemann ned.

»Ingemann?« svarede bøllen. »Ham tør jeg sgu ikke røre. Der går altid sådan en stor, lysende skikkelse ved siden af ham!«.
Jens Frederiksen, Christianshavn

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce