0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guden der svigtede

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vent! Fortæl mig nøjagtigt, hvad der skete, da du meldte dig ind i kommunistpartiet - ikke hvad du mener om det nu, men hvad du tænkte og følte den gang.

Med disse ord afbrød den engelske Labourpolitiker Richard Crossman en lidenskabelig diskussion med forfatteren Arthur Koestler og foreslog, at de fandt sammen om udgivelsen af en bog skrevet af tidligere kommunister.

Bogen kom til at hedde 'The God that Failed', Guddommen der svigtede. Udgivelsen i USA i 1949 blev fulgt af syv oplag, i England i 1950 ved Hamish Hamilton af flere oplag. Mærkeligt nok kom den ikke på dansk (Ideen kunne være taget op i Danmark, tænk på folk som Elias Bredsdorff og Peter P. Rohde).

De udvalgte bidragydere blev Arthur Koestler, Ignazio Silone og Richard Wright, som kaldes 'de indviede'; og André Gide, Louis Fischer og Stephen Spender, som kaldes 'tilbedere på afstand'«.

Bortset fra nobelprismodtageren Gide, født i 1869 og død to år før Stalin, er de alle fra begyndelsen af det 20. århundrede og døde i dets sidste årtier, Spender så sent som 1995.

Udvalget er sket med omhu: Hver af forfatterne har sin meget specielle, dybt personlige historie fra vidt forskellige baggrunde. Tænk på den sorte forfatter Richard Wright, der meldte sig ind det amerikanske kommunistparti under depressionen i 1930'ernes Chicago. hans baggrund var fattigdom og et opgør med den grasserende racisme.


Crossman, redaktøren af bogen, var en af sin tids kendteste britiske venstreintellektuelle. Han var fra 1938 i mange år medredaktør af det anerkendte socialistiske ugetidsskrift New Statesman, kun afbrudt af sin tid som minister i Harold Wilsons Labourregeringer i 1960'erne.

Formålet med 'The God that Failed' var ikke antikommunistisk propaganda, men at studere den kommunistiske konvertits bevidsthed i 1920'erne og 30'erne.

Crossman samler trådene i en vægtig analyse af, hvad der fik dem - og andre samtidige - til at blive medløbere, fellow travelers, trods den gennemtrængende foragt fra de professionelle revolutionære over for den intellektuelle, som måtte ofre hele sit grundlæggende syn på kulturel og personlig frihed.

Fælles var en tro på det intellektuelle menneskes vision om Guds rige på jord i en tid præget af voldsomme ændringer inden for forstenede samfundsordninger og ikke mindst kampen mellem Det Gode og Det Onde, fascismens indmarch i Europa, tydeliggjort af blandt andet Den Spanske Borgerkrig 1936-39.

Det er tanker, som her og der fremgår klart af deres forfatterskaber, alle oversat i rigt mål til dansk (på nær den amerikanske journalist Louis Fischer, der kun findes på dansk med 'Lenin').


Hvad forfatterne her kan fortælle er personligt oplevede tildragelser, som for ethvert selvstændigt tænkende menneske måtte føre til en erkendelse af, at tyranni var det endelige kommunistiske mål:

Koestler var født i Ungarn, men boede længe i Tyskland, hvor han meldte sig ind i kommunistpartiet. Her oplevede han den groteske modarbejdelse af ethvert samarbejde med 'socialfascisterne' (socialdemokraterne), som dermed åbnede vejen for Hitlers magtovertagelse.

Silone var med til grundlæggelsen af det italienske kommunistparti og spillede en rolle i den kommunistiske Internationale, hvor Stalins kun alt for åbenlyse løgne og manipulationer allerede i 1920'erne gled uhindret igennem under møderne i Moskva.

Digteren Spender blev i 1946 mødt af en forurettet leder af det britiske kommunistparti: »Hvorfor laver du en sådan ståhej over nogle få tusinde polakkers død, når hele Sovjetunionen står på spil?«.

Verdens velbegavede var ikke blevet ændret selv ved tvangsfodring med 'The God that Failed'. De forblev længe lige så religiøst troende som paven i Rom.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce