0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Holberg og 'Holberg'

SPOTLYS. Oplysningens potente arv er blevet kastreret.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ikke så længe efter, at Ludvig Holberg i 1754 døde, begyndte en anden Holberg at dukke op, lad os bare kalde ham for 'Holberg'.

Til forskel fra Holberg var 'Holberg' før alt andet komediernes og det joviales store besynger; hvor Holberg var en rigt begavet repræsentant for oplysningstiden, en skribent, der suverænt bevægede sig fra retsfilosofien over historieskrivningen til epistlernes og komediernes fri tale, var 'Holberg' en kende mere indskrænket.

'Holberg' var det småklukkende spøgelse, nationen gerne ville arve efter det mere stive og kølige portræt af europæeren Holberg, vi kan se nede i Sorø. Det er naturligvis de efterladtes uindskrænkede ret at vælge eller fravælge alt det pikpak, dødsboet rummer; og guderne skal vide, at 'Peder Paars' nok er skæggere end 'Moralske Kierne eller Introduction til Naturens og Folke-Rettens Kundskab' (1716).


Men dette fravalg af den underforstået kedelige Holberg har også været medvirkende til at befæste en underlig kastration af oplysningstidens fulde, potente arv hertillands. Alt det med rationalitet og matematisk fornuft er lige så stille og roligt blevet siet fra, til fordel for den muntre afsløring af opblæsthed og arrogance, vi kan se i f.eks. 'Erasmus Montanus'.

Det vigtige er ikke at have ret, det afgørende er at være vellidt; og hvis du vil have bondemandens datter, gør du klogt i at lade være med at råbe op om, at jorden er rund, ikke flak. Og husk nu, at hjertet er varmt og hovedet koldt, det ved da enhver.

Denne forkærlighed for det joviale og det hyggelige har haft mange fine konsekvenser: En spøgefuld afvisning af arvede privilegier, en lattermild afsmag for adelens hoffærdige og hule overlegenhed. Med opblæst nedladenhed kommer man ikke langt i Danmark. Men det har også haft mere problematiske følger, ikke mindst inden for litteraturens lille republik.

For i kølvandet på 'Holberg'-arven kom Grundtvig og Jeppe Aakjær, og så var banen ryddet for, at litteraturen og senere filmen blev suget ned i en jordnær turbine, der elskede små, lune hverdagskomedier (og Gud velsigne dem!), men desværre også skyede de eftertænksomme litterære monstre, som en argentinsk Borges, en østrigsk Musil og en irsk Beckett excellerede i skabelsen af.


Og hvad så? Er det ikke kun godt, at landene har deres nationale særpræg, og at litteraturen ikke er højrøvet? Joe, det er det såmænd, men det har også medvirket til at skabe en fuldkommen åndsforladt skillelinje mellem den såkaldt høje og lave kunst:

Er det populært, er det dumt og vulgært, er det for de få, er det blodfattigt og dødkedeligt. Sådan et fiktivt jerntæppe gavner hverken høj eller lav, tværtimod fremstår begge parter mere ramponerede, kuldslåede og ucharmerende, end de behøver.

Begyndelsen til at ændre på dette litterære Jalta kunne være igen at se Holberg i hans fulde, strunke figur, tænksom og vittig, vulgær og skolastisk, matematisk og poetisk for fulde gardiner. Lad os smide 'Holberg' på porten og lukke ham den gamle, rigtige, lyslevende Holberg ind igen.

Og ja, hvorfor ikke, lad os begynde med at indføre 'Moralske Kierne' ved siden af 'Erasmus Montanus' i gymnasiets og de tekniske erhvervsuddannelsers kanon. Dén folkeelitære og elitefolkelige kanons spruttende tordenskrald gad jeg godt lytte til.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce