Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Bush var bare den typiske sarkastiske privatskoledreng«

Tegneserien 'Doonesburys' skaber, Garry Trudeau, gik to klasser under George W. Bush på Yale.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er for længst gået industri i at sværte den amerikanske præsident George W. Bush til. Tænk hvad idémanden bag og producenten af følgende klistermærke: »En landsby i Texas savner sin lokale idiot«, må have fået ind af penge.

For Garry Trudeau er der intet nyt i dét. Siden Watergate har han tjent penge på at hænge skiftende amerikanske præsidenter - indtil videre syv! - ud.

Hans våben og dermed et af de mest skarpladte og frygtede i USA hedder Doonesbury, og det har det gjort siden 1970, da tegneseriesatiren begyndte og inden Watergate kom på dagsordenen. Siden 1973 har den kørt i dagbladet Information.

Eksklusiv satiriker
56-årige Trudeau, der senest skabte overskrifter ved at love 100.000 dollar væk til hvem som helst, der kunne dokumentere, at Bush faktisk opfyldte sine forpligtelser som medlem af hjemmeværnet i Alabama under Vietnamkrigen, er af de mest eksklusive satirikere, en af dem det er sværest at få fat på.

Derfor var det en sensation, da magasinet Rolling Stone fik lejlighed til at interviewe ham i sin seneste udgave. Ikke så mærkeligt, at broderparten af interviewet handler om George W. Bush, som var en to år ældre studerende på Yale i 1960'erne.

Såvel Bushs far, gamle præsident Bush der ofte truede Trudeau med tæv, som W. selv hører til Trudeaus yndlingsofre. Og så var der det med Yale ...

Festudvalg
»George Bush var formand for et lille udvalg, som jeg også sad i, hvis pligter bestod i at bestille fadølsfustager til festerne og vælge imellem Yales populæreste bands og få dem til at spille. Jeg må sige, at han virkelig vidste, hvad det handlede om - det havde han helt styr på«, siger Trudeau til Rolling Stone.

»Selv dengang havde han nogle ærefrygtindgydende sociale talenter. Da han ledede vores lokale broderskab, Delta Kappa Epsilon, kendte han navnene på alle 45 unge håbefulde studerende, der ansøgte om optagelse. Han kunne det der med at gribe fat i folk. Ikke med den slags empati, som Clinton var så god til, men på en måde, så folk følte sig trygge ved ham«.

Selv mener Garry Trudeau, at George W. Bush især udmærkede sig ved sin ungdommelige sarkasme: »Egentlig var han bare endnu en sarkastisk preppy, en konservativ knægt fra privatskolemiljøet«.

Afstraffelse
Det var Trudeau, der blev anledningen til, at Bush gav sit første interview i et større medie. En af Trudeaus klassekammerater havde skrevet en afslørende artikel til collegebladet om, hvordan de ældre elever havde et bestialsk afstraffelsesritual over for yngre studerende.

De nye blev brændemærket på bagdelen med delta-tegnet, og Trudeau tegnede til artiklen.

»Og Bush blev interviewet til New York Times og sagde, at det altså kun havde handlet om jakkebøjler, og ved I nu hvad, det har ikke gjort mere ondt, end hvis de var blevet brændt lidt med cigaretter. Det får unægtelig én til at spekulere over, hvordan hans holdning er til tortur i dag ...«.

Arrogante og uvidende Bush
Garry Trudeau mindes også, stadig i Rolling Stone, hvordan George W. Bush var meget opmærksom på de to år, der skilte ham fra Trudeau:

»Det er svært at forstå, når man ser tilbage, men der var en kløft af forskelle mellem dem, der kom på Yale i 1968, og dem der kom ind i 1970. Kulturen havde ændret sig radikalt på to år, og jeg syntes, at dem, der var kommet ind to år før mig, var tættere på mine forældres værdier. Bush var helt fremmedgjort i forhold til de mennesker, jeg hang ud med, og han følte, at det, der kom efter ham selv, var truende - hvilket, synes jeg, er interessant, når man tænker på, han bare var 20 år«.

Så mange år efter mener Trudeau dog stadig, at Richard M. Nixon satte helt nye standarder for satirikerne:

»Den mand skabte mange karrierer, blandt andet min. Hvis ikke man kunne placere Nixon i sit synsfelt, var man i den forkerte branche. (...) George Bush var en kompetent embedsmand, men ingen leder. I dag forekommer han selvfølgelig at have været selve indbegrebet af anstændighed og betænksomhed, alt det hans arrogante, selvbevidste og uvidende søn ikke er«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden