Shaun Tan fra Perth i Australien og med kinesiske rødder er en gave til læsere (og kiggere) i alle aldre. Han er dyb og let. Underfundig og nørdet.
Hans ’Udkantsfortællinger’, der kom på dansk i 2011, er et vidunder af ubevidst visdom og nedfældede visioner. I den store grafiske roman ’Ankomsten’ slider han hundredvis af blyanter op for at vise, at han kan andet end at sidde foran skærmen.
Shaun Tan fik den ene af børnebogens nobelpriser – Astrid Lindgrens Mindepris – i 2011. Samme år vandt hans animerede billedbog ’Den fortabte ting’ en Oscar.
Med sine tretten år på bagen viser den en fortæller, som mestrer billedkunsten, så man bliver svimlende åndeløs, men som ikke helt har lært at integrere historien i de mange sære syner.
Ubesværet billedsprog
Men pyt! Når Shaun Tan skruer op for røntgenblikket, mister ordene deres betydning, fordi han fortæller det hele meget bedre i billeder. Det handler om en pige, der vågner op til endnu en grå og forvirret dag. Mens hun går ud af sit værelse daler sorte blade ned og fylder rummet. På gaden skæver hun til en kæmpetorsk, som fylder det hele.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her