Karen Blixen (1885-1962) i 1935 - få år efter, at hun skrev brevet.
Foto: Tage Christensen (arkiv)

Karen Blixen (1885-1962) i 1935 - få år efter, at hun skrev brevet.

Bøger

Blixens brev om selvmord er dukket op

Fundet af en række breve i et dødsbo - deriblandt Karen Blixens afskedsbrev - gør verden klogere på den berømte danske forfatter.

Bøger

I april 2012 fik Karen Blixen Museet på Rungstedlund overrakt en lille weekendkuffert. Den indeholdt dokumenter fra dødsboet efter en ældre herre.

Han hed Viggo Kjær Petersen og havde et halvt århundrede tidligere som ung studerende haft sin gang på Rungstedlund.

LÆS MERE

Forståelsen var, at Viggo Kjær Petersen, der havde været ven af Karen Blixen, skulle forfatte den store Blixen-biografi. Han havde derfor fået overrakt flere breve og manuskripter, men bogen materialiserede sig aldrig. Og Kjær Petersen tillod ikke, at forskere fik adgang til materialet.

»Han ønskede ikke at tale med mig«, forklarer Judith Thurman, den amerikanske forfatter til biografien ’Karen Blixen – en fortællers liv’ fra 1983.

Formodet selvmordsbrev
Når den nye og ubeskårne version af forfatterens breve, ’Karen Blixen i Afrika. En Brevveksling 1914-1931’, udkommer i april, vil en del af materialet fra kufferten blive offentliggjort for første gang.

Et formodet selvmordsbrev, givetvis skrevet i sommeren 1931, kort før hun vendte tilbage til Danmark, vækker især interesse.

»Brevet er interessant, fordi det er et ret håndfast bevis på, at hun tænkte på at gøre det slut for sig selv«, siger Marianne Juhl, der sammen med Marianne Wirenfeldt Asmussen er bogens redaktører.

Ordet ’selvmord’ benyttes ikke. Der er tale om en tolkning, understreger de to redaktører. Men, siger Marianne Juhl:

»Ud fra sammenhængen er det en rimelig tolkning, at der er tale om et selvmordsforsøg. Under alle omstændigheder er dette brev udtryk forvirkelig dyb fortvivlelse«.

Et scoop
Det er uklart, i hvilket hjem det angivelige selvmordsbrev er skrevet. Men, siger Lasse Horne Kjældgaard, direktør for Dansk Sprog- og Litteraturselskab, litteraturanmelder på nærværende avis og Karen Blixen-forsker:

»Det er et scoop. Det er interessant, at kort før Karen Blixen tager tilbage til Danmark, overvejer hun muligheden af at slå sig selv ihjel«.

»Havde hun gjort det, ville hendes forfatterskab ikke findes, og hun ville være glemt i dag«.

Der har tidligere været beretninger om, at Karen Blixen skulle have forsøgt at tage sit eget liv, men udelukkende som andenhåndsudsagn. Det er således beskrevet i Judith Thurmans biografi.

»Det var Thomas Dinesen (Blixens bror, red.), som fortalte mig om selvmordsbrevet«, forklarer hun.

Også Frans Lasson, der i 1978 udgav ’Breve fra Afrika 1914-1931’, skriver, at Blixens bror fortalte om »en håndskrevet billet med undskyldning til de mennesker, i hvis hus selvmordsforsøget fandt sted«. Den håndskrevne billet var bortkommet.

»Et fantastisk dokument«
»En skriftlig kilde er altid af større værdi end mundtlige udsagn. I ’Den afrikanske farm’ skriverBlixen om den sidste tid i Afrika, at det er ligesom at gå gennem døden. Dette brev forstærker bogstaveligheden«, siger Lasse Horne Kjældgaard.

De to redaktører af den nye brevveksling er ikke i tvivl om dokumentets ægthed, understreger de.»Jeg har i fire år siddet med hundredvis af Karen Blixens breve, og det er hendes håndskrift«, siger Marianne Juhl.

Også Charlotte Engberg, lektor i dansk litteratur på RUC og forfatter til flere Blixen-bøger, anerkender brevets status og mener, at det biografisk set er et »fantastisk dokument«.
Stor indvirkning på forståelsen

Men, siger hun samtidig: »Tanken om selvmord kommer til orde i flere allerede kendte breve fra tiden op til hendes afrejse fra farmen«. Og hun mener ikke, at det har stor indvirkning på forståelsen af forfatterskabet. Men det, som brevet bevidner om Karen Blixens liv, er netop interessant, mener Judith Thurman: »Brevet fortæller os om depressionens væsen. Her har vi en meget tapper kvinde med en enorm livsenergi, der også er fatalist. Den form for depression, som Blixen blev ramt af, gør en fuldstændig rodløs«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce