Illustration af Peter Madsen fra 'Julekalenderbogen'

Illustration af Peter Madsen fra 'Julekalenderbogen'

Bøger

Dobbeltanmeldelse: Et under af en kalenderbog og en underlig kalenderbog

'Troldeliv' er en helt tradition og helt fantastisk kalenderbog. I 'JuleFandens hævn' er julestrømper og kapitler det eneste traditionelle.

Bøger

Ethvert forsøg på at modernisere julen er som bekendt slået fejl. Der er altid brug for nye historier om blanke øjne og sprøde klejner. Om den aften, hvor »glæden er større end forstanden«, som årets nissemor og nissefar – Sissel Bøe og Peter Madsen – udtrykker det. Og selv om vi er et par dage inde i december, så er det ikke for sent at indhente de indledende kapitler i ’Julekalenderbogen’, som er en sidegevinst til deres ’Troldeliv’-serie. Skynd dig, inden den bliver udsolgt!

På Kildegården er alt ved det gamle – og dog. På loftet sidder nissen, men han har ingen grød, for de nye mennesker på gården kender ham ikke. Mor Rikke er en rå kvinde. Hun vil modernisere stedet. Far Anton er en blød mand, der arbejder i kommunen. Og datter Sofie må lære det hele fra bunden. Om nissen Nik og de to troldunger. Om hesten, grisene, uglen og gedebukken. Samt ikke mindst den julegrød, som får al ting til at hænge sammen.

Sådan noget er hørt før, men fortællerparret maler med den brede poetiske pensel. Ny grød i gamle fade. Tegner Madsen er på toppen med figurer, der stråler af liv, og han har nok også andel i den mundrette beretning om, hvorledes forstanden til sidst bliver sat ud af kraft til fordel for glæden.

Peter Madsens billeder ejer en styrke, så man får lyst til at røre ved dem, og er det ikke oliefarven, som hænger ved, så tro mig, om det ikke er magisk nissestøv, der stiger op fra papiret. Den gamle historie om menneskers uforstand over for det uforståelige bliver sat i kloge ord af Sissel Bøe.

Hun ved godt, hvordan livet på landet udfolder sig, når det gamle træ på gårdspladsen hen over århundrederne har formet sig efter nissens krop. Når neget hænges op, og det gælder om at lade småfuglene komme først til, så ikke skaden spiser det hele. Og som Sofie siger allerede 17. december til sin mor: »Jamen, jeg ER overtroisk. Jeg ELSKER at være overtroisk. Det skulle du også prøve, mor. Det er smadderspændende«.

’Julekalenderbogen’ er skabt af glæde over naturen og traditionerne. Den er fyldt med væsener og dyr. Og fuldmånen står også op. Den kan ikke bulldozes væk, som mor Rikke går og tror. Historien begynder 30. november med nisse Niks dybe depression og slutter juledag med fyldte fade og alle glade. Tak!


Der er noget galt

Så bliver det monsterjul. For horrorfolket er julen bare toppen. Når hyggen er størst, er uhyggen nærmest, som de siger. Patrick Leis er ikke sådan at bide pebernødder med. Hans kalenderbog er ikke for sarte børn mellem 10 og 14, men dem er der heller ikke så mange af. Alle andre raske unger vil nyde historierne om Mikkel og Kia, der får ting og sager i deres julestrømper. Og det er endda kun begyndelsen. ’JuleFandens hævn’ er stærkt illustreret af forfatteren og lægger sig smukt til rette i sprækken imellem nat og dag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Julestrømper og daglige kapitler. Det er også det eneste traditionelle ved denne bog. Sproget er mundret og nutidigt. Handlingen er realistisk, og det er så som så med blanke barneøjne lige frem til den horrible afslutning. Nu blander de gamle guder sig i løjerne. Der er ulve og edderkopper og en kæmpeblæksprutte. Samt meget andet. Og nørden Leis fornægter sig heller ikke.

Efter at have lagt juleglæden næsten øde med sine påhit følger herefter en række detaljerede oplysninger om bl.a. julemandens oprindelse og antallet af rensdyr til at trække/flyve hans kane. På det tidspunkt er man dog allerede så skræmt og bange, at man er parat til helt at afskaffe højtiden. Kapitelbogens sidste kapitel er dateret 4. april. Der må vist være noget galt. Det er der også!

--------------------

Rettelse: I en tidligere version blev Sissel Bøe kaldt 'Sissel Bøje'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce