Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatter Thomas Korsgaards familie retter kritik mod hans debutroman 'Hvis der skulle komme et menneske forbi'.
Foto: Finn Frandsen

Forfatter Thomas Korsgaards familie retter kritik mod hans debutroman 'Hvis der skulle komme et menneske forbi'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lillebror om debutantforfatter: »Det er usandt og for groft«

Mathias Korsgaard, lillebror til Thomas Korsgaard, der er aktuel med den selvbiografiske roman ’Hvis der skulle komme et menneske forbi’, er uenig i storebrorens portrættering af deres opvækst.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lørdag 28. januar bragte Politiken et interview med debutantforfatteren Thomas Korsgaard, der fredag fik udgivet romanen ’Hvis der skulle komme et menneske forbi’.

Romanen handler om drengen Tue, der vokser op på en gård hos en familie i forfald. Faren har et voldsomt og utilregneligt temperament. Moren forsvinder med sin depression ind i sig selv. Børnene får bank og for lidt mad.

Historien er fiktion. Sådan varedeklarer forfatteren i hvert fald sin bog. Samtidig understreger han i føromtalte Politiken-interview, at romanen er baseret på selvbiografisk stof.

Den indeholder en vrede over forfatterens egen barndom. Og et håb om, at nogen kan genkende sig selv i historien, fortæller Thomas Korsgaard i interviewet.

Men der er nogen, som ikke genkender Thomas Korsgaards historie. Nemlig hans familie.

Når han siger, at bogen er baseret på hans opvækst, og han i interviews fremhæver passager og gør dem til selvoplevede, bliver jeg vred.

Thomas Korsgaards lillebror Mathias Korsgaard deler ikke den erindring om barndommen, som Thomas Korsgaard beskriver i romanen og i adskillige interviews.

Mathias Korsgaard er 19 år og vokset op sammen med Thomas Korsgaard. Og egentlig har de to altid haft et godt forhold til hinanden, men siden udgivelsen har de ikke talt sammen.

»Jeg må indrømme, at jeg er dybt chokeret over de ting, Thomas skriver, og særligt de ting, han siger i diverse interviews. Og det er jeg langtfra den eneste i familien, der er«, siger Mathias Korsgaard.

Rystet over familieskildringen

»Meget af det ryster mig. Særligt skildringen af vores opvækst, som jeg simpelthen ikke kan genkende«.

Mathias Korsgaard taler blandt andet om den måde, Thomas Korsgaard skildrer deres far på: som en mand med et utilregneligt temperament, der slår sine børn. Moren skildres som en depressionsramt kvinde, der står uden for arbejdsmarkedet og bruger dagene på at spille yatzy på computeren, mens hun sørger over det dødfødte barn, hun aldrig er kommet sig over tabet af. Og derfor er bogens titel også en sætning, der har levet i Thomas Korsgaard længe, fortæller han i interviewet til Politiken.

»For hvad var der egentlig sket, hvis der var kommet et menneske forbi i hans egen barndom? Hvis nogen havde set, at børnene både blev banket og bankede hinanden? At det var svært at skaffe mad på bordet, og at moren nok havde brug for hjælp?«, står der blandt andet i interviewet fra 28. januar. Men den erindring om familien og forholdene i barndommen deler Mathias Korsgaard ikke.

Jeg ved ikke, om Thomas har haft et behov for at skrive noget ud, om han bare vil føre sig frem i medierne, eller hvad det er. Jeg ved bare, at det skuffer mig, at det skal gå så groft ud over familien.

»Vores far har aldrig været grov over for os, han har faktisk altid hjulpet Thomas, for eksempel med depositum til lejligheder. Jeg forstår ikke den uberettigede skyld, Thomas lægger hen over familien. Vi er en familie, der altid har været der for hinanden. Jeg husker vores barndomshjem som et humoristisk sted. Selvfølgelig var der gode og dårlige dage. Men når dagene var dårlige, kunne vi altid grine af det«, siger han og forsætter:

»Det er rigtigt, at efter vores forældres skilsmisse kom vores far i økonomiske vanskeligheder, og min mor har ikke arbejdet, men det er på grund af en arbejdsskade, og det er sandt, at der har været skænderier i familien. Selvfølgelig. Vi var en familie på seks, to voksne, der lå i skilsmisse, og fire børn. Måske har vores forældre ikke altid stået som rollemodeller for os, men vi har haft det godt. At sige andet er usandt og for groft«.

Selvbiografi eller fiktion

Egentlig er det ikke romanen som sådan, Mathias Korsgaard har et problem med.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men når han siger, at bogen er baseret på hans opvækst, og han i interviews fremhæver passager og gør dem til selvoplevede, bliver jeg vred«.

Ud over den konkrete historie om min far, som jeg har fortalt til Politiken, har jeg i alle interviews taget udgangspunkt i bogen, som er fiktion.

»Efter udgivelsen har han virket mere grådig, i den forstand at han tager romanens historier til sig, spicer dem op og gør dem til sande vidnesbyrd om hans opvækst. Det kan godt være, han kalder bogen en roman, men han promoverer den som værende selvbiografisk«, siger Mathias Korsgaard.

»Jeg ved ikke, om Thomas har haft et behov for at skrive noget ud, om han bare vil føre sig frem i medierne, eller hvad det er. Jeg ved bare, at det skuffer mig, at det skal gå så groft ud over familien«.

Thomas Korsgaard er uenig med sin bror: »Ud over den konkrete historie om min far, som jeg har fortalt til Politiken, har jeg i alle interviews taget udgangspunkt i bogen, som er fiktion. Det har jeg også gjort meget ud af at forklare. Derudover vil jeg gerne slå fast, at vi alle har vores sandheder og opfattelse af virkeligheden«, siger Thomas Korsgaard, da Politiken foreholder ham kritikken.

Faren, som de konkrete anklager rettede sig imod, har ikke ønsket at kommentere. Ligesom Mathias Korsgaard og den øvrige familie ikke ønsker at kommentere yderligere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden