Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Forfatter Vigdis Hjorth, som du blandt andre kan opleve på Louisiana Litterature.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter bogen: Forfatter skabte tumult med incestbog - nu svarer hendes ukendte søster igen

Carsten Andersens ugentlige klumme om stort og småt i litteraturens verden, Efter bogen, handler i dag om en bitter søsterkrig i Norge og det flotte program på Louisiana Literature.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os håbe på godt vejr i næste uge. Ikke for at pine os alle med, at solen først kommer, når de fleste af os er tilbage i hamsterhjulet, men fordi de sidste fire dage af ugen jo er årets luksuspicnic for danske og udenlandske forfattere. Fra torsdag til søndag vil berømtheder, når de ikke lige møder deres læsere, slentre ind og ud af museumsdirektør Poul Erik Tøjners lækre lokaler i bådhuset helt ude på kanten af Øresund. Det er ugen for Louisiana Literature.

Et smut til festivalen er lidt som at komme ind i litteraturens svar på Louisianas museumsbutik. Man kan møde det, der har været på banen så længe, at enhver ved, at de skal synes, det er godt. Man kan møde den klassiske og stilrene udgave af litteraturen, der altid gør sig godt i reolen, og man kan møde det hippe og det anderledes, selv om man måske ikke helt ved, hvad man skal mene om det.

Kvaliteten af de indbudte forfattere fejler som vanligt ikke noget.

Det var absurd, helt sygt

Nobelpristageren Svetlana Aleksijevitj, forfatterparret Paul Auster og Siri Hustvedt, Zadie Smith, Peter Nádas, Colson Whitehead, Yu Hua, Linda Boström Knausgård og Laurie Anderson.

Flere kunne nævnes, og det kan kun kaldes et luksusprogram, når man til et af programpunkterne har norske Linn Ullmann – som interviewer.

Sært nok fik Linn Ullmann ikke Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ’De urolige’, men i år har Norge chancen igen. En af favoritterne er med romanen ’Arv og miljø’. Hun er i øvrigt også med på Louisiana i næste uge, og man må sige, at timingen er perfekt, for det blæser igen omkring Hjorth og hendes roman.

Norsk tumult

’Arv og miljø’ skabte tumult i Norge, fordi ikke mindst Aftenposten mente, Vigdis Hjorth brugte romanen til at anklage sin afdøde far for incest. Det var samtidig en historie om en familie, der brækkede midt over i en bitter strid om, hvem der skulle arve familiens to hytter. Romanen blev et af de centrale omdrejningspunkter i den debat om den såkaldte virkelighedslitteratur, som fyldte de norske aviser i måneder.

Debatten var god for bogsalget. ’Arv og miljø’ fik gode anmeldelser, er solgt i over 100.000 eksemplarer og har fået flere litteraturpriser.

Vigdis Hjorth er kendt for at skrive tæt på sit eget liv, men hun fastholdt, at der var tale om en roman. Personerne havde bl.a. andre navne end i virkeligheden. Hovedpersonen hed f.eks. Bergljot. Aftenposten var helt nede at finde detaljer fra begravelsen af Vigdis Hjorths far for at sandsynliggøre, at forfatteren skrev direkte på sit eget liv, men bare kaldte det hele en roman for at dække sig ind.

I sidste uge blussede debatten op igen, for Vigdis Hjorths søster debuterede pludselig som forfatter med romanen ’Fri vilje’. Pludselig? Ja, Helga Hjorths roman stod ikke engang på udgivelsesprogrammet hos Kagge Forlag. I sidste uge lå den der så i et førsteoplag på 6.000 eksemplarer. Det kunne lyde voldsomt for en ukendt debutant, men det var slet ikke nok. Bøgerne blev solgt på to dage, så nu har forlaget trykt 10.000 bøger ekstra.

Helga Hjorth besluttede sig for at skrive sin bog, allerede før søsterens roman var udkommet. Dengang var hun i kontakt med Cappelen Damm, der udgav ’Arv og miljø’. Hun var blevet advaret om, hvad søsteren skrev i bogen, og hun ønskede, at forlaget tog hensyn til familiens version af historien. Det fik hun ikke meget ud af, har hun forklaret til Aftenposten. Derefter begyndte hun at tage notater.

Helga Hjorth er jurist i Riksarkivet, og da hun undersøgte, hvilke rettigheder man har, hvis man er forlæg for en romanfigur, opdagede hun, at man er på herrens mark. Så besluttede hun sig for at skrive sin roman.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun havde i første omgang besluttet sig for ikke at læse søsterens roman, for hun tænkte, det kun ville gøre ondt værre, men så ombestemte hun sig og læste den alligevel.

»Det var absurd, helt sygt«, siger hun i et interview i Aftenposten, for hun genkendte det hele. Telefonsamtaler, skænderier, arvesagen om hytterne, familiemedlemmernes tanker og motiver analyseret og filtreret.

Helga Hjorth ønsker ikke en ny diskussion om familiens forhold. Hun ser sin bog som det, hun kalder ytringsfrihed i praksis.

»Hvis man ytrer sig, må man være forberedt på et svar. Jeg svarer med samme mønt. Det er nødvendigt af hensyn til balancen«.

Kokkens datter

Kunne eksemplet smitte af på dansk litteratur? Tja, Yahya Hassans ekskæreste skrev faktisk en roman som en slags svar på digterens udlægning af forholdet. Men en kvik forlægger kan nok se mulighederne. Thomas Korsgaards far kunne svare på romanen ’Hvis der skulle komme et menneske forbi’. Eller hvad med kokkens datter, som kunne videregive Haiti-versionen af Jørgen Leth? Både Korsgaard og Leth er i øvrigt på Louisiana Literature i år. Leth skal tale med Suzanne Brøgger, der også har mødt vreden, når hun skrev om nogen, der lignede hendes egen familie.

En af festivalens danske forfattere er Peter Adolphsen, der slog igennem med ’Små historier’ i 1996. Han er tillige romanaktuel i næste uge, og måske er han på vej til at miste sin uautoriserede titel som kongen af ultrakort litteratur. Hidtil har ingen af hans bøger nået 100 sider, men nu fylder han 247 sider. Forklaringen må være, at han er begyndt at skrive om svulmelegemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med andre ord: sex. I romanen dumper et mikroskopisk dyr ned på Jorden, finder livsbetingelser i en lun navle på Winnie, som inden sin død to måneder senere både bliver utrolig liderlig og ufattelig rynket.

Det samme sker for hendes kæreste, den topliderlige Artur. Titlen? ’Rynkekneppesygen’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden