Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pressefoto
Foto: Pressefoto

Elisabeth Norebäcks succes er så usædvanlig, at det britiske brancheblad The Bookseller skriver om det.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukendt svensker brager ind på den litterære scene

Elisabeth Norebäcks debutbog er solgt til udgivelse i foreløbig 26 lande. Læs Carstens Andersens ugentlige klumme om stort og småt fra litteraturens verden.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 1993 var det en historie her i avisen, at Ib Michaels roman ’Kilroy Kilroy’ ville blive til en film, og året efter lød det spændende, da Just Betzer og Dea Trier Mørch fortalte, hvordan ’Vinterbørn’ skulle blive en stor, international film, gerne med Jane Campion, hende med ’The Piano’, som instruktør.

Biograferne venter stadig, for sådan er vilkårene i filmindustrien. Mange rettigheder bliver solgt, og kun få bøger bliver til film. Tænk på ’Kongens fald’ af Johannes V. Jensen. Den blev udråbt til det 20. århundredes bedste roman, og filmrettighederne er gået fra hånd til hånd gennem årene. Et sted derude sidder romanpersonen Mikkel Thøgersen og venter på, at en instruktør råber: Action.

Men selvfølgelig er der undtagelser. Der findes forfattere, som med tiden har fået alle deres romaner ud i enten tv eller biograferne. Jane Austen, George Eliot og Graham Greene er blandt de udvalgte. Og så er der de helt exceptionelle tilfælde, som The Guardian noterede forud for en britisk tv-premiere forleden. Det var serien ’Strike’ på BBC1, der var på vej. Måske lyder det ikke som en velkendt bogtitel, men forfatteren bag har et navn, som alle læsende og ikkelæsende kender. J. K. Rowling.

Det særlige ved Rowlings flirt med tv- og filmmediet er, at hendes bøger usædvanlig hurtigt når ud til fladskærme og biograflærreder. I løbet af 20 år er hendes syv Harry Potter-romaner, hendes første voksenroman ’Den tomme plads’ og hendes nu tre romaner om privatdetektiven Comorran Strike blevet filmatiseret.

Efter Rowlings succes med Potter-bøgerne var det forventeligt, at filmselskaberne ville stå i kø for at få fingrene i forfatterens første otte romaner. Bøgerne lugtede af penge, og film er dyre, så det var et perfekt match. At de tre romaner om Comorran Strike allerede nu bliver til en tv-serie i syv afsnit er mere overraskende. Ikke mindst fordi det i første omgang blev holdt skjult, at Rowling var forfatteren bag. På titelbladet stod Robert Galbraith. Pseudonymet blev brugt, fordi Rowling ville se, hvad der skete, hvis hun udgav en bog helt uden det forventningspres, der til evig tid vil være knyttet til udgivelser med hendes navn på.

Ikke så ukendt

Anonymiteten holdt ikke længe. Forfatterens sande identitet blev afsløret, fordi nogen talte over sig. Den første roman havde fået gode anmeldelser, men solgte yderst behersket – og slet ingenting efter Rowling-standarder. Efter afsløringen blev den en øjeblikkelig bestseller, og det samme har været tilfældet med de to følgende bøger om Comorran Strike, som er en mand, der prøver at redde sin økonomi ved at være privatdetektiv.

Det lyder jo meget godt, men hvilken tv-station ville satse på en tv-serie om en etbenet veteran fra krigen i Afghanistan, hvis ikke lige forfatteren bag historien hed J.K. Rowling. Det ville BBC faktisk, har flere britiske medier fortalt. Allerede før Robert Galbraiths sande identitet blev afsløret, havde dramachefen på BBC faktisk henvendt sig for at møde den ukendte Galbraith.

Og hvad kan man så lære af det? At hvis historierne ellers er gode, skal der nok være nogen, der får øje på dem, også selv om forfatteren er ukendt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gyset i det nære

Det sidste må man sige, at den svenske debutant Elisabeth Norebäck har fået bevis på. Allerede under årets bogmesse i London i foråret blev hendes krimi ’Sig, at du er min’ solgt til 10 lande, og nu er rettighederne til bogen solgt til udgivelse i alt 26 steder i verden.

Bogen udkommer på det nye svenske forlag Polaris, som er startet af Politikens Forlag, men det er nu ikke derfor, vi omtaler det. Norebäcks succes er så bemærkelsesværdig, at det britiske brancheblad The Bookseller finder det interessant. Det store salg af rettigheder er kommet, før romanen overhovedet er udkommet i Sverige. Det samme skete i sin tid for Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Norebäcks roman udkommer op til bogmessen i Göteborg senere i denne måned. Historien er fortalt fra tre forskellige kvinders perspektiv. Det handler om tabet af et barn, og måske er det ikke noget for læsere med sarte nerver. Ifølge The Bookseller rækker historien ind i vanvid og besættelse.

Bogen markedsføres som domestic noir, som er den genre, hvor man hidtil har placeret thrillere som Paula Hawkins ’Kvinden i toget’ og Gillian Flynns ’Kvinden, der forsvandt’. Begge historier har man allerede kunnet se i biografen. Skal man tro The Bookseller, er ’Sig, at du er min’ på vej i samme retning, men før Elisabeth Norebäcks filmdrømme vokser sig for store, skulle nogen måske fortælle hende, hvordan det gik gode bøger som ’Kilroy Kilroy’ og ’Vinterbørn’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu behøver bøger jo ikke kunne filmatiseres for at påkalde sig interesse. Eksempelvis har der været stor forhåndsinteresse for norske Erika Fatlands kommende nonfiktion-bog ’Grensen’. Allerede før udgivelsen i Norge er bogen solgt til udgivelse til Suhrkamp Verlag i Tyskland og Maclehose Publishers i Storbritannien. I bogen fortæller Erika Fatland om Ruslands ydre grænse fra Pyongyang i Nordkorea til Grense Jakobselv i Finnmark. Helt oppe ved Kirkenes, hvor Norge mærker den russiske nabo. Fatland kommer ikke som et ubeskrevet blad. Hun skrev ’Englebyen’ om massakren på skolen i Beslan i Nordossetien og ’Året uden sommer’ om Breiviks terrorangreb i Norge i 2011.

Udlandet har et godt øje til nordiske bøger, men kravene stiger hos de internationale forlag. En bog skal ikke kun være god, den skal også kunne markedsføres til kommerciel succes, fortæller Monica Gram fra Copenhagen Literary Agency til bok365.no. Det er ligesom med filmatiseringerne. Når alt skrælles af, handler det om penge.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden