Det meste af tiden er der roligt mellem reolerne på danske biblioteker, som her i Krystalgade i København, men ligesom kollegerne i Sverige kender også de danske bibliotekarer til problemerne med  urolige besøgende.
Foto: Maud Lervik/POL

Det meste af tiden er der roligt mellem reolerne på danske biblioteker, som her i Krystalgade i København, men ligesom kollegerne i Sverige kender også de danske bibliotekarer til problemerne med urolige besøgende.

Bøger

Samfundets problemer flytter ind på biblioteket

Trusler mod personalet og politisk pression for at påvirke udvalget af materialer på hylderne. Sådan tegner en ny undersøgelse billedet af de svenske biblioteker.

Bøger

Ballade mellem de besøgende. Grupper, der ikke respekterer reglerne. Enkeltpersoner, som enten er fulde eller aggressive.

Det kunne lyde som beskrivelsen af et værtshus, men det er situationen på mange af de svenske biblioteker. Det viser en ny rapport, som fagforbundet DIK netop har offentliggjort.

I en stor undersøgelse svarer 73 pct. af bibliotekarerne, at de har oplevet social uro på arbejdspladsen de seneste to år.

Selv om der netop i denne periode har været ekstra stor opmærksomhed på bibliotekernes problemer, fortæller mere end halvdelen af bibliotekarerne, at forekomsten af trusler er steget. Værst ser det ud på folkebibliotekerne, hvor man på næsten hvert andet bibliotek siger, at volden er øget siden 2015.

Sidste fristed

»Vi kan se, at de problemer, som findes i resten af samfundet, flytter ind på bibliotekerne.

Folkebibliotekerne er et af de få steder i samfundet, hvor man stadig kan sætte sig i nogle timer, uden at man skal købe en kop kaffe eller betale entre«, siger lederen af DIK, Anna Troberg ifølge avisen Dagens Nyheter.

Af den store undersøgelse fremgår det, at meget af bibliotekarernes tid går med at skabe ro i lokalerne:

»Det er en vittighed, når man siger 'Biblioteket er for alle'. Biblioteket synes at være for dem som skaber uro og forstyrrer«, siger en af deltagerne i undersøgelsen.

De seneste par år har man også i danske aviser kunnet se, hvordan uroen på folkebibliotekerne er stigende.

Politisk pres

En ny tendens i de svenske biblioteker er, at politiske grupperinger forsøger at påvirke bibliotekernes udvalg af materialer.

»Vi ser det tydeligst fra højreekstreme grupper. Det er meget ubehageligt for den enkelte bibliotekar, men også en reel trussel mod vores fælles demokrati, når disse grupper prøver at forskubbe balancen til deres egen fordel«, siger Anna Troberg.

Ifølge Troberg er det ikke usædvanligt, at der opstår situationer, hvor bibliotekarer føler sig truet af personer fra højreekstreme grupper, som ønsker en bestemt avis i bibliotekets avisudvalg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce