Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Markus Scheiber/Fredrik Sandberg/Jacob Ehrbahn
Foto: Markus Scheiber/Fredrik Sandberg/Jacob Ehrbahn

Dan Brown, David Lagercrantz og Hanne-Vibeke Holst. Deres nye bøger er ikke særlig gode, hvis man spørger vores anmeldere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vores anmeldere har slagtet flere bestsellerforfattere på det seneste. Men læserne er bedøvende ligeglade

Nogle gange er anmelderne bare oppe imod stærkere kræfter end dem sel, skriver Carsten Andersen i sin ugentlige status over stort og småt i litteraturens verden.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Brown har brugt fire år på at skrive sin nye roman ’Oprindelse’. Han står op hver morgen kl. fire, drikker et monster af en smoothie, og så skriver han ellers, så det sprøjter, indtil han skal have frokost.

Undskyld, han skriver selvfølgelig ikke uafbrudt. Hans computer er indstillet sådan, at den en gang i timen fryser i et minut.

I løbet af de 60 sekunder skynder forfatteren sig at lave arm- eller mavebøjninger, og så er han igen klar til at sætte sin symbolekspert Robert Langdon ind i en kamp mod konspiratoriske, religiøse kræfter et eller andet sted i verden, og foreløbig har Dan Brown jo fat i den lange ende.

New York Times kan fortælle, at forfatteren har fået trykt sine bøger i 200 mio. eksemplarer.

Forfatter som femårig

I et underholdende portrætinterview fortæller avisen, at Brown har brugt nogle af sine fantasillioner på at indrette et mildt sagt utraditionelt hjem. Et tryk på en reolhylde åbner et rum, som afslører en bog, forfatteren skrev, da han var fem.

Hvis man trykker på hjørnet af et maleri, glider det til side og afslører en stor samling guldplader, Brown har fået for sine lydbogsudgivelser i Tyskland. Og uden for et badeværelse ligger en antik Bibel, hvor et skriftsted i Jobs Bog fortæller, om der er optaget eller ej. Forfatteren har alt under kontrol.

Man skulle ellers ikke tro det, når man har læst anmeldelsen her i avisen, hvor Bo Tao Michaëlis noterede, at Brown skriver som et brækket alterlys. Anmelderen lagde da også kun to hjerter op, og han var også fedtet med rosen, da han for nogle uger siden bedømte David Lagercrantz’ nye Millennium-roman. Den svenske forfatter fik en på læselampen, fordi ’Manden der søgte sin skygge’ sneglede sig afsted. Tre forkølede hjerter blev uddelt.

Da Politiken i tirsdags lagde anmeldelsen af den nye Dan Brown-bog ud på hjemmesiden, var Bo Taos ikke-anbefaling omringet af en stor annonce for Hanne-Vibeke Holsts nye roman ’Som pesten’.

Som nogen måske husker, fik netop ’Som pesten’ en ret hård modtagelse i avisen i sidste uge af Alexander Vesterlund. Han mente, at bogens emne, en ukontrollabel pandemi, var et godt og relevant emne, men at historien var skrevet, som Dan Brown ville gøre, hvis han tog referat fra en generalforsamling. Tre hjerter.

Med andre ord: Tre populære forfattere. Tre barske anmeldelser.

Hvis man spørger Hanne-Vibeke Holst, hvad hun mener om avisens anmeldelse, vil man formentlig få et svar, som vi ikke kan trykke uden først at advisere Læsernes Redaktør, hvorimod Dan Brown nok ville have svært ved at placere både avis og kritiker på verdenskortet. David Lagercrantz har helt sikkert ikke læst anmeldelsen. Han stresser lige nu rundt for at promovere sin bog.

Hvis man spørger læserne om de tre anmeldelser, får man måske ikke engang et svar, for mange af dem vil have alt for travlt med at læse i de bøger, de lige har købt. Med stor sandsynlighed har de faktisk købt ’Som pesten’, ’Manden der søgte sin skygge’ og ’Oprindelse’.

I skrivende stund ligger de tre bøger langt oppe på bestsellerlisten hos netboghandlen Saxo. Brown er i top. Hos Arnold Busck registrerer man på ugebasis, så Dan Brown er endnu ikke med, men de to andre er også her blandt de mest solgte.

Stærke kræfter

Kan man deraf udlede, at ingen læser anmeldelser mere? Nej, i hvert fald ikke, når man ser, hvor meget forlag og forfattere går op i, hvor mange stjerner og hjerter udgivelserne får tildelt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hvad handler det så om? Tja, nogle gange er anmelderne bare oppe imod stærkere kræfter end dem selv. Hvis en forfatter har fået sit eget brand og en trofast læserskare, kan anmelderne stort set skrive, hvad de vil. Bogkøberne er (b)læsende ligeglade.

Tag eksempelvis thrilleren ’Postkortmorderne’, som Liza Marklund skrev i samarbejde med James Patterson i 2010. Den fik ét hjerte her i avisen og en besked om, at postkortene var overfrankeret med klicheer. Alligevel solgte den godt, for Marklund var kendt i Skandinavien, og Patterson er et af de mest populære forfatternavne i USA.

Og lige om lidt gør Patterson det igen. Som tidligere nævnt er han ved at skrive en roman i samarbejde med Bill Clinton. ’The President is Missing’ skal først udkomme til næste år, men allerede før bogen ligger der, har Showtime købt rettighederne til at bygge en tv-serie hen over historien.

Selvfølgelig handler det om penge. Det gør det i nogen grad også, når svenske forlag efter sidste weekends bogmesse i Göteborg kræver ændringer på næste års messe, hvis de skal deltage.

Normalt bliver der solgt rigtig mange bøger på Sveriges største bogmesse, men der var forlag, der oplevede en omsætningsnedgang på 30-40 pct., fordi publikum blev væk fra en messe, der blev mere omtalt for forfatterboykot, den højreorienterede avis Nya Tider ude i det fjerneste hjørne af messen og højreradikales demonstration i nærheden af messeområdet.

Uanset kulturel fernis kommer ingen uden om pengenes betydning i bogverdenen

Under bogmessen kunne man imidlertid også se, at det ikke er alt, der gøres op i penge. Magasinet Fokus udsendte på messen et temanummer, hvor man udpegede de 75 mest indflydelsesrige kulturpersoner i landet.

På højeste trin kom Sara Danius, den permanente sekretær for Det Svenske Akademi, som torsdag offentliggjorde navnet på årets modtager af Nobelprisen i Litteratur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uanset kulturel fernis kommer ingen uden om pengenes betydning i bogverdenen.

For få år siden var boghandlerkæden Arnold Busck på hælene, men kæden har netop fortalt, at resultatet sidste år blev 17,2 mio. kr.

Nyt Nordisk Forlag er solgt fra. Egenkapitalen er vokset til 44,3 mio. kr. Ingen krise her.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden