Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN

I weekenden er der Bogforum i Bella Center Copenhagen, og der er det nemt at blive væk. Her får du litteraturredaktørens guide til at overleve.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du følge din mavefornemmelse eller dit overjeg?: Vi fører dig gennem Bogforums labyrint

Gå rundt, bliv væk, løb bort! Eller lad litteraturredaktøren guide dig gennem Bogforum i Bella Center 10.-12. november.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I eventyrene kommer de to følgesvende altid til en korsvej, hvor spørgsmålet bliver: Skal vi gå til venstre, til højre eller dele os?

I Bogforums labyrint er der masser af lignende situationer. Og det kan have fatale konsekvenser at vælge forkert. Skal du f.eks. styre mod Paula Hawkins, der vil fortælle om ’Det dybe vand’, og mærke suset fra et af bogmessens få internationale navne, eller skal du sætte kursen mod Linse Kessler, der vil fortælle om ’Mopper og mig’ og det muntre liv på Islands Brygge? Ved den stand, hvor Hawkins optræder, er der risiko/chance for at møde en hel del kreative kosmopolitter, og måske venter dit hjertes udkårne faktisk dér. I Kesslers ringhjørne er der måske omvendt lige netop den hjertevarme lokalkolorit og modne girl power, som du har allermest brug for?

Lad os være konkrete. Du har mulighed for at høre Ulrik Haagerup, den tidligere DR-fyrste, filosof og Ray Ban-brille-bærer Vincent Hendricks og Mads Vestergaard tale om ’konstruktive nyheder’, altså om nødvendigheden af opbyggelige historier i en dyster verden fuld af fake news, men!: Lige om hjørnet er der på nøjagtig samme tid en session, hvor Svend Åge Madsen og Kaspar Colling Nielsen under overskriften ’Vanvittige tanker’ ifølge det officielle program vil lade ’Vilde forfatterhjerner smelte sammen’. Hvad har du lyst til inderst inde? Den er svær, for du er både fornuftig og oplyst, men også ude for at more dig, så hvad siger din mavefornemmelse? Eller dit overjeg?

Under alle omstændigheder har du lyst til at opleve Rane Willerslev, Nationalmuseets nyslåede direktør, holde peptalk om at tænke willt, nej, vildt ud fra devisen ’Det er guddommeligt at fejle’. Willerslev har et stort medansvar for, at Grauballemanden har det så godt på Moesgaard, og hvis du også er taget til Bella Center for at udfordre dit indre mosefund, er Rane W. et must.

Under alle omstændigheder har du lyst til at opleve Rane Willerslev, Nationalmuseets nyslåede direktør, holde peptalk om at tænke willt, nej, vildt ud fra devisen ’Det er guddommeligt at fejle’

Men man kan ikke det hele, og hvis du elsker norsk litteratur og er optaget af, hvordan dit parforhold igen bliver vildt, ja, så skal du måske i virkeligheden sætte kursen mod Geir Gulliksen. Han har så meget på hjerte om sit eget forhenværende parforhold, at han i ’Historien om et ægteskab’ inviterer læserne med i en kriseramt dobbeltseng, og det i en grad, så hans ekskone følte sig voldsomt udleveret. Sådan kan man blive ved.

Og hvem vil i øvrigt ikke gerne finde ud af, hvad der gemmer sig under den skønt teasende overskrift ’Porno og lidt bøllebank’, når nu det er historikerne Søren Hein Rasmussen og Bo Lidegaard, to ellers pæne mænd, som står for det?

Både formonarkister og svorne republikanere er kongehuset altid interessant, for man skal jo pleje sine holdninger, og når nu der er hofnyt ved Jens Andersen, der, som vi alle ved, har skrevet en følsom biografi om Danmarks kommende konge, er det svært ikke at lægge vejen forbi. Og hvis vi partout skal have en hofleverandør udi biografier om de blåblodede, er det nu betryggende, at det er en Pippi Langstrømpe-fan, som har begået den.

Men: Hvis der er nyt om Frederik, samtidig med at Martin Hall bliver interviewet af Master Fatman om sin ungdom (og far Eigil), som han har skrevet om i sin selvbiografiske ’1971-1985’, så bliver det svært. Punk eller parnas? Hvis min egen mavefornemmelse igen skal have lov at bestemme, ender jeg givetvis hos Hall og Fatman, men hvis jeg skal blive sammen med dem, kræver det, at Fatman kan udfylde rollen som interviewer og ikke nøjes med at være kosmisk entertainer.

Bogforumer i år virkelig godt kørende, hvis man har behov for noget at tro på. Charlotte Rørth, som også her i avisen fik rosende ord for sin bog om at have mødt Jesus, som var i ført sandaler og blåt tøj et sted i Spanien, da det skete, har gjort det indlysende, for der er jo mange andre, der har mødt Jesus, og det har hun skrevet bogen ’Vi mødte Jesus’ om.

Hvis det trods alt lyder for mystisk, er der med garanti smæk for skillingen, når muntre Hella Joof og ikke så muntre Sørine Gotfredsen taler om Joofs ’Båven om Gud’, hvor Joof på sin helt egen måde genfortæller Bibelen.

Og så må vi ikke glemme, at lederen af nationens største frimenighed også kalder til vækkelsesmøde på Bogforum: Svend Brinkmann taler (naturligvis) om at gå glip af religion! Selvfølgelig kunne Brinkmann ikke sige nej til også at holde vækkelsesmøde på Bogforum.

Nu vi er ved afkaldsetikken, bør vi måske også lige nævne, at dem, der gerne vil opleve ordet ’konkurrencestat’ blive udtalt på Amager i løbet af de tre messedage, bør besøge den stand, hvor politolog Ove Kaj Pedersen og Marianne Jelved samtaler. Her skal det understreges, at Ove Kaj Pedersen ikke er skyld i, at vi må trækkes med den satans konkurrencestat i stedet for velfærdsstaten, det er bare ham, der har fundet på selve begrebet, så kast ikke med rådne æbler eller æg.

Tag måske i stedet Ove og Marianne med hen at høre Ursula Andkjær Olsen, når hun fortæller om ’Krisehæfterne’, som, trukket lidt groft op, godt kan ses som en litterær reaktion på al den konkurrence. Andkjær Olsen er ikke til at komme uden om, husk det!

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jan Guillou, Ole Grünbaum og Jens Rasmusseni samtale om ungdomsoprøret! Det kan gå hen og blive enormt chilleren

Hvis man er for smadret efter at have hørt Jelved og Pedersen tale om nødvendigheden af, at vi alle opfatter os som konkurrerende enheder på verdensmarkedet, er der en kur lige om hjørnet: Jan Guillou, Ole Grünbaum og Jens Rasmussen i samtale om ungdomsoprøret! Det kan gå hen og blive enormt chilleren. Grünbaum, hvis far, Henry, var en guttermand, er vel alene på tronen som old-hippie-provo, efter at Jakob Ludvigsen, en anden stor publicist, er gået bort. Jens Rasmussen er aktuel med bogen ’1967’, og Jan Guillou, ja, han behøver ingen yderligere præsentation. Han har netop fået udsendt romanen ’1968’ på dansk, og for svorne messegængere er han bare en del af inventaret. Det er faktisk lidt af en pligt lige at tjekke, om han stadig er på toppen, sige dav og få en autograf. Det vrimler ikke med erklærede socialister på Bogforum, men Guillou svigter ikke. For konservative sjæle, der egentlig bare har lyst til, at alt skal være som det altid har været, er han den store trøst. Præsidenter kommer og går, Guillou – og Grauballemanden – består.

Det samme gør finske Kjell Westö. Han fik mange fans efter ’Luftspejling 38’ og vil i år fortælle om ’Den svovlgule himmel’. Han er dejligt oldschool og taler et smukt og meget forståeligt finlandssvensk. Man kan ikke forestille sig en finne, der er mere forskellig fra Sofi Oksanen.

Og hov: Leif Davidsen må vi ikke glemme. Han fortæller i ’Ravnens rede’ om en excentrisk rigmand, der inviterer en kvindelig journalist med til sit slot i Bretagne. Uha, uha, tænker jeg bare. Bare hun nu ikke tager med ham ud at sejle.

En nytilkommen med et andet blik på tilværelsen end Guillou og Davidsen er Klaus Pagh, og modsat dem, der nøjes med at kalde deres selvbiografi ’Valgt’, som Ritt Bjerregaard kalder andet bind af sine erindringer, går levemand Pagh all in: ’Et liv blandt komikere og skønne kvinder’ hedder hans bog, og det er Bodil Cath, som taler med ham. Jeg synes, det lyder som et must.

Som det for længst er dokumenteret i Sverige, eksisterer der utrolig mange køn, men det ændrer ikke ved, at kvinderne er det køn, som er talrigst repræsenteret i Bogforums haller. Jeg spår, at der bliver voldsom trængsel, når Ritt Bjerregaard, Anne Linnet, Hanne-Vibeke Holst,Gitte Løkkegaard og Christine Antorini slår sig løs.

Ligesom der med garanti bliver noget at tænke over, hvis man går vejen om ad Maren Uthaug, Kamilla Hega Holst eller Lone Hørslev. Sidstnævnte skrev for en del år siden ’Jeg ved ikke om den slags tanker er normale?’. Samme titel kunne Line Knutzon, der er aktuel med ’Camille Clouds brevkasse’, have brugt. Den rummer blandt andet et brev, hvori en kvinde vil høre, om der måske er et sted på hendes egen krop, hvor man kan bo billigt? Ja, det lyder mærkeligt, men det er det ikke, og selvfølgelig har Camille et godt svar til hende.

Jeg kan ikke slippe den guide løs i verden uden også at anbefale et kvarter eller to i samvær med Knutzon, som selv på en offday har en sjælden evne til alligevel at få kastet et muntert blik på tilværelsen, og som i sin nye bog blandt andet skriver om diagnosen OT, Overdreven Tålmodighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det er det helt fantastiske ved Bogforum: Du behøver ikke have tålmodighed med andre end dig selv. Faktisk kan du nøjes med at lade din mavefornemmelse og shit-detector bestemme alt.

Se det fulde program her.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden