Både Mohsin Hamid  (’Exit West’), Anne Lise Marstrand-Jørgensen (’Sorgens grundstof’) og Colson Whitehead (’Den underjordiske jernbane’) betjener sig af magisk realisme i romaner, der beskæftiger sig med flugt og forfølgelse. Mange romaner og digtsamlinger er i disse år optaget af menneskers vold mod hinanden. Ofte er det en del af det litterære projekt at forholde sig til, hvordan man bedst skriver om den slags. Hvordan digter man f.eks. om bådflygtninge?
Foto: Ed Kashi, Marie Hald og Maurizio Brambatti/AP

Både Mohsin Hamid (’Exit West’), Anne Lise Marstrand-Jørgensen (’Sorgens grundstof’) og Colson Whitehead (’Den underjordiske jernbane’) betjener sig af magisk realisme i romaner, der beskæftiger sig med flugt og forfølgelse. Mange romaner og digtsamlinger er i disse år optaget af menneskers vold mod hinanden. Ofte er det en del af det litterære projekt at forholde sig til, hvordan man bedst skriver om den slags. Hvordan digter man f.eks. om bådflygtninge?

Bøger

Jes Stein gør staus over bogåret: Alt drejer sig om flygtninge, og det gør det også i bøgernes verden i 2017

Årets skønlitteratur stod i flugtens tegn. Både udenlandske og danske forfattere skrev om det flygtende menneske – fra Mohsin Hamid til Sara Omar.

Bøger
FOR ABONNENTER

I britisk-pakistanske Mohsin Hamids ’Exit West’ bliver en ældre californisk kvinde, som altid har boet samme sted, ramt af en dyb følelse af »at alle migrerer, også selvom vi bliver i de samme huse hele vores liv«.

Uden for sit hus kan hun se en masse hjemløse, som ikke taler engelsk.

»Med tiden bliver vi alle migranter«, tænker hun.

2017 har budt på skønlitteratur, der stikker i alle retninger, men skal man pege på et tydeligt tema, er det flugten. Både som den opleves af dem, der flygter, og af dem, der pludselig får deres vante perspektiv udfordret af dem, der slår sig ned efter at være ankommet fra et andet sted.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce