0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den ene får seks hjerter: To store flotte fuglebøger er spækket med fremragende fotos og tegninger, du kan kigge på i en evighed

En bog om urfuglen på den jyske hede lyder måske ikke vildt ophidsende, men vi taler om kulturhistorie på højt plan og med tegninger i særklasse. Til gengæld er det lige i overkanten med en bog på 225 sider – om ugler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Gregersen
Tegning: Jens Gregersen

Steen Steensen Blicher kaldte urfuglehannen for 'hedens sorte kok'. I dag er den uddød, men heldigvis for læserne nåede 'Den jyske hede's forfatter, Jens Gregersen, at fange et eksemplar med pen og blok.

Bøger

Det danske fugleliv er umådelig godt og grundigt beskrevet. Fuglene er en så elsket del af naturen, at de fleste bemærker dem, mange kender en del af dem, og nogle få, ornitologerne, ved alt.

Derfor er der masser af bøger om fugle, men jeg bruger kun en enkelt til daglig, for det er jo de samme 300 arter, der kan opleves regelmæssigt, og det er trods alt begrænset, hvor mange gange man kan gentage de samme oplysninger om de samme fugle.

Alligevel er der kommet to store flotte bøger, som hverken er genudgivelser eller oversættelser, men originale danske bidrag til hylden med fuglebøger. Vi tager uglerne først.

For tænk, en hel bog om ugler! I det store standardværk ’Fuglene i Danmark’ fylder uglerne 23 sider med grundig beskrivelse og et foto af hver art.

I ’Lydløse jægere’ fylder det samme stof 225 sider, men man bliver ikke klogere på ugler af den grund. Til gengæld stopfodres man med fotos, som alle er af fremragende kvalitet og fylder langt det meste af bogen, selv om vi kun har 8 uglearter i Danmark. Der er 10-15 fotos af hver ugle, helsides eller tosides, og det betyder, at man bladrer alt for hurtigt igennem bogen. Det er trods alt begrænset, hvor længe man kigger en ugle i øjnene, og jeg gætter på, at jeg (som elsker fugle), klarede det på et kvarter. Bagefter læste jeg teksterne, og det tog en halv time, for der var intet nyt under solen.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce