Om lidt er det 74 år siden, den tyske besættelse af Danmark blev afløst af befrielse. Der er derfor ikke så mange danskere tilbage, som var voksne under besættelsen, og som stadig kan bevidne, hvad der foregik.
Men der er mange, der var børn under besættelsen, som heldigvis stadig er i vigør. Og det er 28 af dem – fra dronningen til Uffe Ellemann-Jensen, som der står på forsiden af bogen – som journalist og forfatter Michael Müller har opsøgt for at få til at fortælle erindringer om de 5 år med tysk besættelse af Danmark.
Intervieweren svinger sig op til at postulere, at ’Barn af besættelsen’ er »et stykke danmarkshistorie, der ikke tidligere er fortalt«. Men det er måske tæt på tvivlsom markedsføring, al den stund han har valgt 28 kendte personer fra især det politiske og kulturelle liv, som for de flestes vedkommende har udgivet erindringer med glimt også fra deres barndom, naturligvis.
Og ’Barn af besættelsen’ fortæller da heller ikke noget historisk nyt om, hvad der foregik i de 5 triste år. Det er 28 samtaler med personer, der til Michael Müllers diktafon fortæller, hvad de kan huske fra dengang – eller for de yngstes vedkommende mere, hvad andre har fortalt dem, eller de senere har læst sig til.
For de fleste af de 28 var især de 3 første krigsår, hvor Danmark samarbejdede med tyskerne, ret harmløse. De mærkede ikke meget til besættelsen ud over mørklægningen, forældrene fortalte dem måske heller ikke så meget. Men senere, da konfrontationer og vold spidser til, opstår der bekymringer, også hos børnene: Hvorfor er min far så meget væk, og kan min mor få rationeringsmærkerne til at slå til, for nu at tage yderpunkterne.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her