0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dy Plambeck vinder Politikens litteraturpris

Dy Plambecks roman ’Til min søster’ om søstersolidaritet, vold mod kvinder og generel liderlighed vinder Politikens litteraturpris 2019.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dy Plamborg i Texas kort efter at have fået besked om, at hun har vundet Politikens Litteraturpris. Hun er dermed femte kvinder, der vinder Politikens Litteraturpris og kommer i fint selskab med tidligere vindere Maria Gerhardt, Merete Pryds Helle, Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Birgithe Kosovic. Privatfoto.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dy Plambeck sparker døren ind til fødegangen og tager læseren med ind i en verden af sprækkende mellemkød, kropslig smerte og mænd, der hakkes i småbidder og hældt i spejlblanke skovsøer. Og det har hun vundet Politikens Litteraturpris for.

Politikens læsere har ikke været i tvivl. De har sendt Dy Plambecks roman ’Til min søster’ direkte ind som vinder af Politikens Litteraturpris. Dermed bliver hun den ottende vinder af prisen, der blev indstiftet i 2012.

Romanen, der følger den 33-årige Aya og hendes søster Andrea, bliver beskrevet som en kærlighedserklæring til søstersolidariteten af Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen. I sin kommentar om vinderromanen skriver han:

»’Til min søster’ er en barsk, men også rørende fortælling om moderne kvindeliv. Om smerter, der er naturlige og smerter, der er påført gennem vold. Om kroppens utæmmelige lyster – og om hævn. Dy Plambecks vinderroman fører med stor energi, dansk litteratur – og kvindekamp – ind i en ny tid«.

Den 39-årige forfatter er udannet ved Forfatterskolen i 2004, og debuterede i 2005 med digtsamlingen ’Buresø-fortællinger’. Hun har efterfølgende udgivet fire romaner inkluderet prisvinderen ’Til min søster’, og vundet Klaus Rifbjergs Debutantpris for lyrik og Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.

Til dig, der endnu ikke måtte have læst Dy Plambecks engagerede vinderroman, er der kun at sige: Glæd dig!

Dy Plambeck vinder prisen i et ellers stærkt felt. Hun var oppe mod Kristian Bang Foss’ ’Frank vender hjem’, Hanne Højgaard Viemoses ’HHV, FRHSW’, Lea Marie Løppenthins ’Sæson’, Liv Nimand Duvås ’Rosenreglen’, Laura Ringos ’Papirbryllup’ og Cecilie Linds ’Mit barn’.

Forfatteren bag ’Til min søster’ vil blive fejret i Pressen i Politikens Hus torsdag 19. marts klokken 19.30 – med musik og blomster, interview og overraskelser.

I sin kommentar om vinderromanen slutter Jes Stein Pedersen af med at skrive:

»Politikens læsere var ikke i tvivl og til dig, der endnu ikke måtte have læst Dy Plambecks engagerede vinderroman, som også er en søstersolidarisk kærlighedserklæring, er der kun at sige: Glæd dig!«

Læs mere: