0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dameblad på bog

Den tidligere Robinson-vinder Malene Hasselblad øser af sin viden om kvinder og mænd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Gud skabte kvinden, og hun har skabt sig lige siden, lyder en kendt mandevits. Men »hvad er det lige med os kvinder?«, spørger Malene Hasselblad i en bog, hvor hun tager fat i den samme stribe emner, som hver uge får tusinder af kvinder til at synke velbehageligt ned i sofaen med en kop te og et dameblad: forholdet til mødre, mænd, krop og indkøb.

Især mænd, for hvis der er noget, der optager kvinder i trediverne, er det, hvordan man scorer en mand, holder på ham, hvis man har fået ham, og kommer over ham, hvis han går.

Malene Hasselblads adkomst til at skrive er ikke studier og viden, men at hun er en af dem, der har været rigtig gode til at 'være sig selv'. Hun vandt Robinson-ekspeditionen 2001, har siden været tv-vært på programmet 'Singles' og har nu sin egen samlivsbrevkasse på Se og Hør.

Ikke ligefrem en forfatterprofil, man venter at finde hos forlaget Medusa, som normalt udgiver landets mest blankpolerede æggehoveder, men heller ikke nogen blond mæhæ, der ikke kan sætte to ord fornuftigt sammen. Bogen er skrevet i en frimodig tone, der er mere personlig og slangpræget end damebladenes, og når man læser Malenes beretning om, hvordan hun blev mor, må man erkende, at damen i hvert fald har erfaring inden for sit emne.


Hvad hun ikke selv ved, er hun flittig til at spørge andre om. Både kendte og ukendte giver deres besyv med om alt fra scorebemærkninger til skilsmisse. Hvis man er nysgerrig, kan man her få at vide, hvad Margit Brandt tager på lørdag aften, når hun skal glæde sin Erik, og at Hilda Heick engang har smidt en kop kaffe i hovedet på Kjeld, fordi han ikke kunne blive færdig med en festsang.

Stand-up-komiker Audrey Castaneda tager prisen som den, der har måttet tåle mest fra sin mor, da moren som reaktion på en god gang kærestesorg svarer: »Det er også synd, du har taget sådan på«. Tak mor! For Malenes eget vedkommende er erfaringen med mor, at »det første, en mor pakker, inden hun skal besøge sin datter, er sin pegefinger, både den moralske og støvtjekkeren«.

En af fælles kvindeting er kvinders indbyggede trang til at shoppe. Kreditkortet bare gløde, når man ser en lækker sko. Malene selv har 130 par plus det løse i støvler og gummisko, og hun trives absolut ikke med under fem centimeter hæl. Og hun vil gerne advare imod, at man tager sin bedre halvdel med på indkøbseventyr.

Det kan han slet ikke overskue, og desuden interesserer han sig overhovedet ikke for, om det, man prøver, nu også sidder ordentligt. »Det er da meget pænt«, siger han, uanset hvad man kommer ud af prøverummet i, måske i et desperat håb om at slippe ud af butikken. Nej, shopping er for veninder.

Og det virker faktisk, som om Malene har en god sag, for flere mænd afslører, at det øjeblik, de mest hader at være i et parforhold, er, når deres kone hiver alt ud af klædeskabet og kræver kommentarer til det - uanset om det er morgen, og manden knapt har fået øjne endnu. Og hvis han har sagt, at hun ser pæn ud, og hun på vej til bilen alligevel vender om for lige at skifte en gang til, er bægeret mere end fuldt.


Det er også et forsonende træk ved bogen, at denne miss Perfect, der ikke skjuler, at hun holder af at gøre sig lækker med lange negle og trimmet mis, skriver med morsom selvironi om de kropsfunktioner, kvinder ikke har (officielt).

Kvinder prutter ikke, og de laver ikke lort, så det larmer. I stedet opfinder de tusind krumspring med toiletpapir i kummen, for at daten ikke skal høre lyden af et plop. Og buldrer den tilbageholdte luft for vildt i maven ved sengetid, spreder de balderne under dynen og lader den sive ud. I et fortvivlet håb om, at osen bliver dernede.

Det er dog ikke alle steder, bogens synspunkter hænger lige godt sammen. På den ene side bør man tjekke sin potentielle kæreste ud, som var han en bil, der skulle købes. En bil vil man jo ikke have, bare fordi den ser godt ud. Man interesserer sig lidt for pris og udstyr.

På den anden side skal man lade være med at tænke for meget over, om man nu passer sammen med sin udkårne, råder Malene, der efter mange år som single har fulgt tendensen med at få sig en yngre kæreste.


Og så må man jo endnu en gang konstatere, at det ikke er alt, hvad der er typisk, der nødvendigvis passer på det enkelte individ.

F.eks. kan den tidligere Robinson-vinder ikke læse kort og mener, at det skyldes, at hun er kvinde. Mens jeg kom til at tænke på alle de gange, jeg har hevet et kort ud af hænderne på en mand, fordi jeg mente, at jeg var bedre til at læse det. Mon det diskvalificerer mig som kvinde? Og hvad med min manglende passion for sko? Det ser sort ud.

Men selv om man ikke føler sig ramt, kan man alligevel få et godt grin, når Malene Hasselblad disker op med typiske situationer. For er man ikke lige selv sådan, som hun skriver, så kender man nok nogen, der er. Og en gang imellem er der også lidt at tænke over, som i disse vise ord fra kvinde til kvinde:

1. Det er vigtigt at finde en mand, som hjælper til med husholdningen. Fra tid til anden laver maden, rydder op, gør rent, og som har et godt job.

2. Det er vigtigt at finde en mand, som kan få dig til at le.

3. Det er vigtigt at finde en mand, som du kan stole på, og som ikke lyver.

4. Det er vigtigt at finde en mand, som er god i sengen.

5. Det er vigtigt, at disse fire mænd ikke kender hinanden!

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce